Utorak 19. mar 2024.
Škola

17. maj je jedan od najvažnijih dana u godini za decu u Srbiji, a evo i zašto

Foto: Srbija Danas
Ne propustite!

Gotovo da ne prođe dan, a da nas iznova ne šokira neki novi slučaj brutalnog zlostavljanja među decom, bilo u školi, bilo na nekom drugom mestu. A za koliko tek slučajeva vršnjačkog nasilja nikada ne saznamo, jer dete ćuti i trpi?! Statistika kaže da je svako četvrto dete u Srbiji žrtva nekog oblika vršnjačkog nasilja, što je alarmantan signal da moramo intenzivno i aktivno da se bavimo prevencijom vršnjačkog nasilja.

Udruženje ,,Drug nije meta“, se kroz mnogobrojne aktivnosti od 2015. godine bavi edukacijom i prevencijom vršnjačkog nasilja, a 17. maja u Domu omladine sa početkom u 9.30 časova organizuje Drugu konferenciju o vršnjačkom nasilju.

Konferencija će okupiti eminentne domaće i strane stručnjake koji će udruženim snagama preneti svoja znanja publici, studentima pedagogije ipsihologije i budućim nastavnicima.

- Na konferenciji će prvi put stručna javnost u Srbiji dobiti priliku da se upozna sa finskim programom KiVa, najpriznatijim modelom prevencije vršnjačkog nasilja u svetu kroz predavanje doktora pedagoških nauka i internacionalnog KiVa koordinatora Mari Kontio. Publika će imati prilike da se informiše istekne nova znanja kroz panel diskusije i predavanja u kojima će govoriti profesori Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Dragan Popadić, dr Smiljka Tomanović, dr Jelena Vranješević, kao i dr Dragana Ćorić predsednica Udruženja ,,Roditelj“ i profesor Univerziteta u Novom Sadu, Ana Mirković izvršna direktorka Instituta za digitalne komunikacije, pravnik i kriminolog Biljana Kikić Grujić, ispred Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama i Tatjana Trajković, iz Centra za mame, kažu iz Udruženja ,,Drug nije meta“.

Na konferenciji koju su ove godine podržale kompanije Samsung i MediGroup, biće pokrenute brojne teme koje se odnose na prevenciju vršnjačkog nasilja - kako izgraditi prijateljsku atmosferu u vršnjačkim grupama? Kako naučiti svoje dete/učenika da konstruktivno rešava konflikte? Kako da razume i uvažava druge i istovremeno poštuje sebe i svoje potrebe? Koje tehnike treba da koristimo kako bismo razvili asertivnost kod dece/učenika? Zainteresovani će ujedno biti u prilici da ovladaju veštinama rešavanja konfliktnih situacija među vršnjacima i mehanizmima za kreiranje pozitivne i inspirativne sredine za rast i razvoj dece/učenika.

Ulaz na konferenciju je slobodan.

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd