fbpx
Skip to main content
Anđela Todorović

ANĐELA SE UBILA SKOKOM SA NEDOVRŠENOG HOTELA U VRNJAČKOJ BANJI: Sada njena mama ima PORUKU za sve vas!

Foto: Srbija Danas
Da se ne ponovi

Verbalno nasilje je često mnogo teži oblik nasilja od fizičkog, te se sve više pažnje poklanja njegovom eliminisanju. U čijim rukama je odgovornost? Da li sav teret treba da padne na roditelje ili škola treba da odigra ključnu ulogu?

Anđela Todorović se ubila 27. maja 2014. godine skokom sa petog sprata nedovršenog hotela "Zvezda 2" u Vrnjačkoj Banji zbog uvredljivih poruka koje su joj slale "drugarice" koje su je, kako je Anđela govorila, mrzele.

ANĐELA NIJE DOČEKALA 15. ROĐENDAN: Drugarice su joj rekle da je bolje da se ubije, i ona ih je poslušala

Sada njena mama Marina Stefanović za SrbijuDanas.com govori koliko je opasno digitalno nasilje i kako mu stati na put.

vršnjačko nasilje
Foto: Profimedia

- Mislim da sve počinje iz škole. Internet je virtuelni svet i mnogo je tanka granica između toga što pruža veće mogućnosti deci da dođu do saznanja i između one tamne strane koja nažalost odnese i živote. Mislim da u školi, možda u sklopu informatike, ili nekog drugog predmeta treba da postoji nastava koja se bavi upravo ovim problemom.

2016. GODINU ISPRAĆAMO PUNI PONOSA: Pogledajte video o našoj borbi za drugarstvo!

Marina tvrdi da problem kako digitalnog, tako i nasilja uopšte, bi trebalo da se uvrsti kao obavezan predmet na časovima, kako bi se deca informisala šta je to, zapravo, znači.

- Jer u školi deca, na času, htela to ili ne moraju da čuju sve o tom problemu. Bilo da je žrtva ili nasilnik morao bi da čuje i da razmisli – ako je žrtva: kako da se odbrani, ili, ako je nasilnik, o svojim postupcima.

vršnjačko nasilje
Foto: Profimedia

Naša sagovornica smatra da je to najbolji način da deca nauče i da naprave granicu između prijateljskog zadirkivanja, kako neko ne bi shvatio to kao krajnju uvredu, te da iz toga proizađe nešto mnogo gore.

- Ipak deca najviše vremena provode u školi, te je na školi i najveća odgovornost.

ALEKSE NEMA, A ODGOVORNI NAPREDUJU U KARIJERI: Pet pitanja majke Alekse Jankovića ostala bez odgovora ministra Šarčevića

Treba češće pričati o tome, svakodnevno, te se Marina kao i društvo nada da će se situacija promeniti i da će se nasilje potpuno istrebiti.

LogOut

U okviru našeg projekta LOG OUT nasilje, koji se realizuje u saradnji sa Gradom Beogradom, a usmeren je na prevenciju i suzbijanje posledica digitalnog nasilja, u narednim mesecima imaćete priliku da se informišete o tome kako da ostanete bezbedni na internetu, na šta treba da obratite pažnju, kako da uočite zlostavljanje u digitalnom svetu i da steknete mnoštvo drugih korisnih znanja koja će pomoći da u Srbiji rastu bezbedna deca. Podržite nas, jer zaštita dece zavisi od svih nas!

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd