fbpx
Skip to main content
Drug nije meta

DA LI JE DRUGARSTVO NAPUSTILO ĐAČKE KLUPE: Odgovorili smo na ovo pitanje u prepunom Domu omladine!

Foto: Srbija Danas
U prepunom Domu omladine na konferenciji Teen Talk 2016, u okviru panela FRIEND OR FOE: Šta je ustvari vršnjačko nasilje i kako se sa njime izboriti, pričali smo o kampanji ,,Drug nije meta”.

Učesnici panela bili su dr Oliver Vidojević, psihoterapeut za decu i mlade, Mirjana Vidović, studentkinja, jedna od kreatorki Aleksinog zakona, Ivica Vidanović, reditelj filma "Buka i bes" Mikaina Stefanović, Centar za socijalni rad Beograd, Dušan Lapadatović, žrtva vršnjačkog nasilja, dok je moderatror bila Tatjana Vojtehovski.

Panel je otvorila Ivana Milenković govoreći o kampanji ,,Drug nije meta" i iskustvima do kojih smo došli tokom intenzivnog bavljenja ovim problemom.

Kroz pitanje ,,Da li je drugarstvo napustilo đačke klupe u Srbiji” podelili smo znanja do kojih smo došli radeći na kampanji uz želju da okupljenima ukažemo na značaj prijavljivanja nasilja i podsetimo da đačko doba treba da bude jedno od najlepših u životu.

Kako su jedan od primarnih ciljeva kampanje ,,Drug nije meta” prevencija i  edukacija, svima koji su bili u Domu omladine podelili smo priručnik u kome mogu pronaći različite korisne savete - kako se zaštititi, šta uraditi kada do nasilja, dođe, kome se obratiti...

Skrenuli smo pažnju na činjenicu da sve češća medijska izveštavanja o brutalnim maltretiranjima među školarcima predstavljaju poslednje upozorenje koje nam govori da je vreme da se probudimo i shvatimo da vršnjačko nasilje nije nešto daleko, nešto što se dešava tamo negde, nekim drugim ljudima. 

Okupljenima smo takođe preneli znanja koja smo stekli radeći sa stručnjacima i posebno naglasili da nasilje ne smemo da doživljavamo kao nešto normalno, kao deo odrastanja i nešto što će da nas očvrne.

Drug nije meta
Foto: Srbija Danas

Naprotiv, jedan od najvažnijih zadataka koje kao društvo imamo jeste da konstantno radimo na prevenciji i edukaciji, a ona podrazumeva i promenu svesti da svi moramo da prođemo kroz zadirkivanja u školi, pa i poneku tuču i da nas upravo to priprema za život.

Naša misija ostaje da i u budućnosti činimo sve kako bi u Srbiji rasla srećna i bezbrižna deca, okružena drugarstvom i smehom. Podržite nas!

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD drug nije meta

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
8 Beograd