Utorak 19. mar 2024.
Devojčica

Dečija brutalnost nema granica: Niko te ne voli zato što si pacov, kučka i kur*a (FOTO)

Foto: Facebook/Keira Preston
"Ona neprestano plače"

Nasilje među vršnjacima poprimilo je oblike pandemije širom sveta, a maloletna lica su postala sve više bahata u mučenju svojih drugara iz školskih klupa.

Keira Preston (12) iz Kardifa u Velsu, našla se na meti siledžija već od samog početka školovanja. Kako kaže njena majka Dženi, njoj su počele da stižu poruke kako je niko ne voli i da je mnogo ružna i to uglavnom putem mobilne aplikacije po imenu Sara.

- Ovo je srceparajuće, ona je stvarno povučena i ljubazna devojka. Kada je započela školovanje, nastavnici su govorili da je malo nezrela za svoje godine i da ima veliki problem sa prilagođavanjem. Deca su to naslutila i krenula su na nju svim snagama. Imala sam sastanak sa roditeljima te dece i jedna od devojčica se izvinila. Međutim, sada je to sve prešlo u domen zlostavljanja preko interneta. Po dolasku iz škole, njena agonija se nastavlja i kući - izjavila je Dženi.

Inače, aplikacija Sara nastala je na Bliskom Istoku i tamo se uglavnom koristila za anonimno ostavljanje komentara zaposlenih koji su imali zamerke na račun svojih šefova. Međutim sve veći broj mladih tamo ostavlja svoje komentare, jer su uvideli priliku da na taj način mogu da javno zlostavljaju svoje drugare. Keira je aplikaciju deinstalirala, ali je od drugara dobijala skrinšotove komentara koji su bili upućeni na njeno ime.

- Niko te ne voli zato što si pacov, kučka i kur*a i sve što mogu da kažem da ide uz tvoje lice, odvratno je kao i ti. Ne znam kako Harvi izlazi sa tobom - samo su delovi jezivih poruka koje prima devojčica.

- Nazivali su je raznim pogrdnim imenima koji nikako ne priliče deci njihovih godina. Sve to izgleda kao da prolazi kroz pravo mučenje. Čak i ona deca koja žele da se druže sa njom, to ne mogu, jer se plaše da i sama ne postanu predmet zlostavljanja na internetu - rekla je njena majka.

Ona je pokrenula peticiju za zabranu anonimnosti na aplikaciji i za sada ima potpis više stotina roditelja.

- Ona neprestano plače i ponekada je toliko uznemirena da mora da spava u mom krevetu. Kažu mi da joj oduzmem telefon, ali ne mogu jer tako smo u kontaktu, a ako bih to i uradila, siledžije bi pobedile - nastavila je Dženi.

Iz škole su izjavili da će učiniti sve da stanu na put siledžijama.

- Nastavićemo da istražujemo ovaj slučaj i podržaćemo svakog našeg učenika koji se nađe na meti zlostavljača. Takođe, edukovaćemo učenike o načinima na koji se mogu zaštiti od takvog ponašanja na mrežama - izjavili su iz škole.

Podsećamo, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je pre dve godine projekat "Drug nije meta" koji se bavi prevencijom i suzbijanjem vršnjačkog nasilja. Pridružite nam se u borbi za bezbednu i srećnu decu!

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd