Utorak 19. mar 2024.
Emina Rovčanin

Emina je pre par dana podržala ALEKSINU MAMU, a ovo je njena današnja PORUKA O VRŠNJAČKOM NASILJU!

Foto: Facebook/ Emina Rovčanin
Vršnjačko nasilje je ozbiljan problem mladih kome se što pre mora stati na put...

Čak i posle šest godina agonije i borbe Aleksinih roditelja za zrno pravde koje bi odgovorna lica za smrt njihovog sina jedinca dovela na odgovarajuće mesto, zvanična odluka bila je da je ovaj slučaj zastareo. Nastavnici i direktor škole i dalje obavljaju svoje poslove na radnim mestima, a jedna Nišlijka je zauvek izgubila svog sina i nema sna ni mira sve dok ceh njenog gubitka neko konačno ne plati.

Svejedno, srpska javnost se, uz Aleksine roditelje, u ime sve dece nipošto ne miri sa ovakvom odlukom, pa ovaj problem opravdanim revoltom stavljaju opet u epicentar društvenih zbivanja koja ne smeju proći scenario mrtvog mora. Društvene mreže su preplavljene podrškom Aleksinoj majci uz poruke da se ovaj slučaj ne sme zaboraviti, kao i da se mora stati na put vršnjačkom nasilju – veoma ozbiljnom društvenom problemu kod mladih koji dovodi do velikih negativnih posledica.

JA SAM ALEKSA: Emina je na OVAJ način podržala Aleksinu mamu, a njen VIDEO će vam naterati suze na oči

Aleksina majka zahteva da krivci preuzmu odgovornost: Tragedija mog deteta nikad ne može da zastari!

Pre nekoliko dana, jedna Prijepoljka napravila je video snimak, u kome se predstavila u prvom licu kao Aleksa, a svojim emotivnim govorom intoniranim dozom ironije dirnula je sva srca koja su prepoznala Aleksin tragizam kao ozbiljan društveni problem svih nas.

Njeno ime je Emina Rovčanin, po struci je diplomirani pedagog na master studijama Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, i jedna je od onih koji se aktivno bori za suzbijanje svake vrste vršnjačkog nasilja, hoteći da pronikne u sam koren problema ne bi li se sprečile moguće negativne posledice.

Emina Rovčanin
Foto: Facebook/ Emina Rovčanin

Emina za SrbijaDanas.com podseća kako su roditelji model deci, te zbog toga mogu imitirati njihovo ponašanje, a ako je ono negativno to sigurno doprinosi problemu. 

- Nažalost, u današnje vreme učenici su u velikoj meri ugroženi kada je u pitanju vršnjačko nasilje. Znamo šta to podrazumeva, od verbalnog maltretiranja do nažalost, pokušaja se*sualnog uznemiravanja, što je poražavajuće. Samo jednu misao imam u glavi dok govorim o ovoj temi, a to je "pričam o deci, čoveče". I to me potpuno dovede u stanje očaja i pitam se gde je nestala ona rečenica "U svetu postoji jedno carstvo, u njemu caruje drugarstvo?!". Razlog ovoj pojavi je zasigurno društvo u kome živimo, uticaj medija, ono što se plasira na TV ekranima, tekstovi pesama, crtani filmovi i igrice koje pozivaju na nasilje... Sve to budi agresivnost u tim nevinim stvorenjima. Dečaci su videli neki oblik iživljavanja, i dobili potrebu da i sami to učine nekome... Devojčice takođe znaju da budu nemilosrdne prema svojim drugaricama, opet izazvane i podstaknute nečim što su čule u svojoj kući, možda majku kako ogovara i ponižava neku prijateljicu, ili je čula tekst neke pesme u kojoj se druga žena ponižava i tako dalje... Neću generalizovati, to nije prihvatljivo, ali deca koja svakodnevno ili periodično prisustvuju nasilju u svojim domovima, nažalost i sama mogu kasnije da postanu nasilnici... Opet ponavljam to nije uvek slučaj - poručila je Emina.

"Roditelji imaju obavezu da svakodnevno vode razgovore sa svojom decom"

Ona smatra da je neophodno da roditelji češće razgovaraju sa svojom decom i da ih nikako ne sme podržavati ukoliko imaju konflikte sa drugom decom. Kako je rekla, ne sme se stvoriti "iskrivljena percepcija", dok u samu suštinu problema vršnjačkog nasilja moraju se uključiti svi, od roditelja pa do direktora škole. 

- Uvek treba krenuti od toga da roditelji imaju obavezu da svakodnevno vode razgovore sa svojom decom, da ih uče ispravnim stvarima, da nikako ne podržavaju svoje dete ukoliko dođe do toga da se ono sukobilo sa drugim detetom, pa još treba i da dobije podstrek od svojih roditelja kako je to odlična stvar, kako je odlično postupio. Automatski to dete, kojem je, logično, roditelj uzor, neće više imati pravilnu već iskrivljenu percepciju o tome sto je uradilo, smatrajući taj postupak ispravnim. A sada, škola ima veliki značaj... Svi zaposleni, od učitelja, preko stručnog tima do direktora moraju učestvovati u suzbijanju nasilja! - kazala je Emina za naš portal.

Sva surovost odrastanja: Po čemu se nasilje na internetu razlikuje od drugih oblika nasilja?

"Nasilje se mora sankcionisati"

Jedini Eminin komentar na tragični slučaj malog Alekse, jeste "vrisak do neba".

- Kao sestra, kao pedagog, kao čovek, plašim se nakon ove odluke šta će se u budućnosti događati, jer ovo je neoprostivo. Nasilje se mora sankcionisati, jer mogu svi pomisliti kako je ono dopušteno, a tek onda nam sledi pakao. Šta ćemo sa decom nasilnicima kad dođu u određene godine? E, to te pitam, državo?! - ogorčeno je poručila naša sagovornica.

Podsećamo, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je pre dve godine projekat "Drug nije meta" koji se bavi prevencijom i suzbijanjem vršnjačkog nasilja. Pridružite nam se u borbi za bezbednu i srećnu decu!

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd