fbpx
Skip to main content
Nevena Vrtulek

Nevenin sin se UBIO nakon što su mu vršnjaci sipali drogu MJAU MJAU: Sve saznala nakon smrti deteta

Foto: Facebook/Nevena Vrtulek
Dete se odjednom promenilo

- Mom sinu Aleksandru su drugari, bez njegovog znanja, u sok sipali drogu, za koju sam tek posle njegove tragične smrti pre tri godine saznala da ima naziv mefedron ili "mjau-mjau". Neuobičajeno ponašanje tada četrnaestogodišnjeg tinejdžera u momentu sam priprisala pubertetu, ali sam ubrzo shvatila da se iza njegove iznenadne povučenosti i odbijanja da ide u školu sigurno krije nešto drugo, pa čak i da je bio žrtva vršnjačkog nasilja.

U ispovesti o svojim i snovljevim teškim trenucima kroz koji su prolazili te 2015. godine, tri i po meseca pre nego što je izvršio samoubistvo, govori Novosađanka Nevena Vrtulek, koja je, da bi proverila svoje sumnje, sina testirala na narkotike.

Rezultati su, kako kaže bili negativni, jer je reč o petovalentnim testovima koji ne obuhvataju nove vrste droga, a mefedron je dospeo na listu narkotika tek 2017. godine.

Nevenu je danima i noćima izjedalo što nije mogla da shvati šta je uticalo na do tada odličnog đaka osmog razreda koji je planirao da upiše pomorsku školu u Kotoru, talentovanog za muziku, glumu i pisanje, da se tako lako promeni.

- Tražila sam pomoć, obraćala sam se mnogim institucijama, ali nažalost, svuda sam nailazila na zatvorena vrata - priča Nevena šta se dešavalo.

Uskoro i fondacija

Nevena namerva da uskoro osnuje fondaciju koja će nositi ime njenog tragično nastradalog sina i biće u službi roditelja i dece.

- Osnovni cilj će biti da pomogne roditeljima i deci u borbi sa drogama - isitiče Nevena.

- Želim da ih poštedim lične gologote i uputim kako da prepoznaju simptome i blagovremeno reaguju. Zadovoljna sam što Vlada Srbije brzo reagovala i odlučila da osnuje centar za praćenje droga i zavisnosti.

- Saša ništa nije hteo da mi kaže o tome šta se dešava, verovatno jer sam nije bio svestan zbog čega je takav. Govorio je da će se sve rešiti.

Alekasandra je, kaže Nevena, maletretirala grupa vršnjaka jer je označen kao svedok jednog incidenta u školi, kojem je prisustvovao. Iako je izjavio na ništa ne zna vršnjaci su počeli da ga maltretiraju i proganjaju.

- Meni nije smeo ništa da keže, jer su mu zapretili. Tek posle tragedije, jedan od dečaka se osmelio da mi ispriča da su sinu u "koka-kolu" više puta sipali drogu "mjau-mjau" i da su molili boga da on preživi - priča ona.

U danima pre tragedije uznemirena i uplašena majka je sa sinom odlazila u savetovališta kod psihologa i po internetu istraživala šta bi mogao biti uzrok iznenadne promene Alekandrovog ponašanja, ali tu nije pronalazila odgovor.

Na Neveninu inucijativu, kako bi pomogla roditeljima da kod dece prepoznaju znake upotebe novih droga, druga studenata novosadskog Pravnog fakulteta sa profesorkom Draganom Ćorić je napisala predlog "Aleksandrovog zakona", po kojem bi se u momentu dobijanja informacije o pojavi nove droge od Evropskog centra za praćenje narkotika to trebalo obelodaniti u elektrronskim i štampanim medijima i na portalima u roku od 24 do 72 sata.

Osnovna ideja je bila da se osnuje centralni sistem o ranom upozoravanju na droge i druge psihoaktivne supstance, odnosno da se formira koordinacionalno telo koje će predstavljati skup predstavnika nadležnih organa i ministarstava.

Pre nekoliko dana Skuština Srbije je usvojila izmene i dopune Zakona o psihoaktivnim supstanacama koji predviđa osnivanje centra za monitoring droga i zavisnosti od droga. To se dogodilo samo nedelju dana nako što je Skupštini prosleđen predlog "Aleksandrovog zakona".

Podsećamo, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je pre dve godine projekat "Drug nije meta" koji se bavi prevencijom i suzbijanjem vršnjačkog nasilja. Pridružite nam se u borbi za bezbednu i srećnu decu!

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd