fbpx
Skip to main content
vršnjačko nasilje

NJENA ĆERKA (13) JE DETE LEPTIR I TRPI VRŠNJAČKO NASILJE: Jednog dana mi je rekla MAMA, HAJDE DA ODUSTANEMO OD SVEGA

Foto: facebook/Život priča
Čitava situacija se dešava u Subotici, a reči razredne će vas šokirati

Šest godina nakon što je Aleksa Janković iz Niša izvršio samoubistvo zbog posledica vršnjačkog nasilja i brojnih pokušaja da se usvoji Aleksin zakon koji bi oštrije kažnjavao maloletne nasilnike ali i odgovorne u školama, zakona još nema.

U Aleksinom zakonu piše da roditelji, deca i škola moraju da potpišu UGOVOR O PONAŠANJU! Evo šta to znači

Na Jutjubu opisala raskid, pa je CEO REGION ISMEJAO: Devojčica (12) POKUŠALA SAMOUBISTVO!

Vršnjačko nasilje je sve učestalije i posledice su sve teže. U epizodi emisije Život priča „Školska doza nasilja“ gosti su 13-godišnja Gala Savić, devojčica koja zbog svoje retke bolesti kože, tj. "dete leptir", trpi vršnjačko nasilje u školi i njena majka Đorđija Aksentijević koja se bori sa školom, sistemom i insititucijama da zaštiti svoje dete.

Prva četiri razreda škole prošla su mirno i bez problema, a onda u petom razredu nastaje problem.

vršnjačko nasilje
Foto: Profimedia/ilustracija

Problem nastaje i zato što škola nije na vreme upoznala roditelje druge dece sa Galinom bolešću, pa nisu mogli ni da razgovaraju sa svojom decom, niti su bili od početka upoznati sa bolešću i ograničenjima devojčice koja je u razredu sa njihovom decom. Gala i njena majka nisu imale podršku nastavnika, kao ni direktora škole, pa se stiče utisak da je deci zapravo bilo dozvoljeno da vrše nasilje nad bolesnom devojčicom.

OVAJ SNIMAK JE ZAPALIO DRUŠTVENE MREŽE: Pogledajte stravičnu TUČU MALOLETNICA u Velikoj Plani (VIDEO)

Galu u školi šikaniraju, i iako je ona odlična učenica, druga deca pokušavaju da je izbace iz škole jer je, zbog svoje bolesti, ograničena na aktivnosti samo unutar jedne učionice. Grupa devojčica, na čelu sa direktorovom ćerkom, počinju sa maltretiranjem devojčice.

- Nisu razgovarale sa mnom, a čim se pojavim počelo bi šaputanje, grupisanje. Uglavnom su me ogovarale, potpuno ignorislale, a sa ostatkom razreda nisam imala problema - kaže Gala.

Majka devojčice se odmah na početku školske godine, u septembru obraća razrednoj koja joj odgovara: "Pa to je pubertet", i obećava da će razgovarati sa njima. 

vršnjačko nasilje
Foto: Facebook/Život priča

Ipaka jednog dana, Gala se vraća kući i govori mami da je dobila ceduljicu na kojoj je pisalo da ne treba da dolaziš više u školu! Tom prilikom je rekla: "Mama, molim te, ajde da odustanemo od svega. Ne ljutim se na tebe, ni na koga, pokušale smo ne vredi. Njene reči su bile “kad me neće”.

- Rekla sam direktoru za tu poruku. Tada sam saznala da pored peticije postoji i grupa na viberu gde se dopisuju kako Galu amputirati iz razreda jer smeta im to što je bolesna, a jedna od devojčica je rekla da joj smeta miris njenih zavoja - kaže majka devojčice Đorđija Aksentijević kojoj je pre mesec dana dijagnostikovan kancer

Da to nije kraj maltretiranju dokazuje i situacija u vezi za takmičenje iz informatike. Gala se prijavljivala 3 puta, ali je takmičenje održano bez prethodne najave. Za njega niko nije znao do ćerke direktora.

- U celom gradu samo je ona znala i ona je i pobedila, samo ne znam koga... - kaže Đorđija.

Javnost je obratila pažnju na dati problem tek pošto je Đorđija Aksentijević okačila je status na fejsuku:

vršnjačko nasilje
Foto: Facebook/Život priča

Tada su neki roditelji prvi out saznali za čitavu situaciju.

Nakon istupanja u javnost održan je roditeljski sastanak I roditelji čim su saznali odmah su reagovali. Samo jedan roditelj, kako kaže mama devojčice, je to znao od početka i nije reagovao: a to je direktor škole.

Direktor škole nije želeo da razgovara u emisiji "Život proča", već je poslao pismo i optužuje da Đorđija vrši nasilje nad školom I njim kao rukovodećim.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Vremenska prognoza
Tamni oblaci
27 Beograd