Utorak 19. mar 2024.
dečak

Ispovest maloletnog dečaka: SILOVAO me je SATIMA dok su svi spavali! Kad se zadovoljio počela je prava DRAMA

Foto: Profimedia/ilustracija
Štićenik iz Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu potpuno skrhkan

Istraga koja se vodi unutar Vaspitno-popravnog zavoda u Kruševcu daće odgovro na pitanje da li je i zbog čega I.Š. (17) silovao svog dve godine mlađeg cimera M.A. (15). mališan je pregledan kod lekara, koji je utvrdio da zlostavljani ima povrede koje odgovaraju silovanju.

HOROR u Srbiji: Maloletnik SILOVAO druga! Deca se prodaju za paklu cigareta!

- Bio je sa mnom u sobi. Obojica smo zbog pljački u poluotvorenom tipu. Napao me je kada su svi zaspali da neko ne bi video i da ne bi mogao da mi pomogne. Kada se zadovoljio, pustio me je i zatražio da nikome ne kažem šta mi je sve radio. Sve me je bolelo i odlučio sam da progovorim i odmah sam slučaj prijavio nadležnima – ovako je inspektorima pričao silovani mališan.

dečak
dečak
Foto: Profimedia/ilustracija

Nasilnik I.Š. odmah nakon prijave je sklonjen i nalazi se po posebnim nadzorom, dok je napastvovani u stacionaru.

Kako se saznaje, ovo je prvi put da je I.Š. nasrnuo na nekog štićenika i da ga je povredio.

- Maloletni nasilnik je iskoristio priliku da ostane sam u sobi sa M.A. Kako je stariji i krupniji od svog cimera, savladao ga je i pocepao mu odeću. Tek ga je ujutru prijavio – dodaje izvor.

Inače, u Vaspitno-popravnom domu Kruševac trenutno ima oko 200 štićenika. Što se tiče broja štićenika koji su trenutno u domu zbog seksualnih delikata, sedmorica štićenika je upućeno u taj dom zbog krivičnog dela silovanja.

U okviru tretmana prema ovim štićenicima posebna oblast koja se realizuje i sprovodi jeste razvijanje zdravog, uzrasta primerenog seksualnog ponašanja. Uključuju se i radionice koje se bave edukacijom o polno prenosivim bolestima, kao i u druge radionice, koje tretiraju smanjenje učestalosti i intenziteta nasilničkog ponašanja, kontrolu besa i agresivnosti.

Procedura u KP Kruševac

U slučajevima kada se prijavi silovanje postupa se po sledećoj proceduri: nakon prijave štićenika on se upućuje u ambulantu vaspitno-popravnog doma na pregled, a zatim se upućuje u gradsku bolnicu na specijalistički pregled, kako bi se utvrdilo da li je došlo do fizičkog kontakta i eventualno postojanja povreda. Potencijalni izvršilac silovanja automatski se smešta uprostorije pojačanog nadzora kako bi se da na taj način izbegao bilo kakav kontakt sa žrtvom i eventalna reakcija drugih štićenika prema počiniocu.

Podsećamo, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je pre dve godine projekat "Drug nije meta" koji se bavi prevencijom i suzbijanjem vršnjačkog nasilja. Pridružite nam se u borbi za bezbednu i srećnu decu!

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd