Utorak 19. mar 2024.
Teen Talk

LIDERI U BORBI PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA: Kako smo prepunom Domu omladine objasnili da DRUG NIJE META

Foto: Srbija Danas
U prepunoj sali Doma omladine na konferenciji Teen Talk, u okviru projekta Drug nije meta razgovarali smo o vršnjačkom nasilju i značaju drugarstva

Peta po redu Teen Talk konferencija održava se 23. novembra u Domu omladine Beograda u organizaciji Color Press Grupe pod nazivom What digital native generation wants.

Na današnjem Teen Talk-u razgovarali smo o vršnjačkom nasilju i značaju drugarstva u okviru projekta "Drug nije meta" koji je usmeren na prevenciju vršnjačkog nasilja, a koji je portal SrbijaDanas.com pokrenuo 2015. godine. Nakon zabeleženih rezultata, a u želji da maksimalno doprinesemo afirmaciji prijateljstva i negovanju pozitivnih vrednosti, osnovali smo i istoimeno udruženje.

Kao tim koji se etablirao kao relevantan u preventivnom delovanju i sanaciji posledica vršnjačkog nasilja, istovremeno stvarajući vezu poverenja sa roditeljima, decom, školskim kadrom i stručnom javnošću, dobili smo i snimak brutalnog vršnjačkog nasilja u srednjoj školi u Aranđelovcu koji smo objavili i ponovo ukazali društvu na ovaj gorući problem.

drug nije meta
Foto: Teen Talk

Upravo tim snimkom, predsednica udruženja "Drug nije meta" Aleksandra Martinović ispred SrbijeDanas započela je obraćanje publici u prepunoj sali Doma omladine.

Nakon odgledanog videa iz Aranđelovca, Aleksandra je postavila pitanje učenicima u sali Doma omladine: kako su se osećali dok su gledali snimak? Koja emocija je preovladavala: strah, iznenađenje... Jedna od devojčica je rekla da joj nije jasno kako neko može da ne reaguje i da se sve to, pritom, snimi.

Na pitanje da li neko poznaje devojčicu sa snimka, svi okupljeni su izgovorili NE. Aleksandra je objasnila da je devojčica sa snimka jedna od nas.

- Ona danas-sutra može biti tvoja drugarica iz klupe, može biti tvoja sestra, možeš biti ti. Ovo može da se desi i u vašoj školi, ako se već nije desilo. Portal Srbija Danas je sutradan otišao put Aranđelovca kako bi napravio priču, kako bi javnost bila upoznata sa problemom.

drug nije meta
Foto: Teen Talk

Onda je usledilo pitanje šta je posledica vršnjačkog nasilja?

Ovde je dobijen zabrinjavajuć odgovor, jer se od strane dece čuo razlog zbog koga do njega dolazi: ljudi ne prihvataju išta različito i čim vide da odudaraju od nekog šablona njima se ne sviđa.

 - Mi ne smemo da zaboravimo Aleksu Janković i Anđelu Todorović. Oni su živeli sličnim životima ko i vi. Ono što njih razlikuje od vas jeste da oni više nisu sa vama, poručila je Aleksandra ukazujući na najtragičnije slučajeve vršnjačkog nasilja u kojima je posledica bila smrt.

- Aleksa je mesecima trpeo vršnjačko nasilje od svojih, nazovi, drugara koji su ga pesničili i udarali. On nije to više mogao da podnese, već je izvršio samoubistvo. Anđela je mesecima trpela psihičko nasilje. Ona je na fejsbuku trpela od „drugarica“ uvrede i nije izdržala već je skočila sa terase. Šta je rešenje? Fokus vašeg života jeste da težite rešenju - rekla je Aleksandra.

Kako je istakla, uvek moramo da napravimo razliku između ličnosti i ponašanja, što je publici ilustrovano kroz primer.

- Dva druga se nalaze na ekskurziji u istoj sobi, jedan je neuredan, a drugi je čistunac. Ispravan postupak je da prvi, koji je uredan, neće vređati druga i reći mu da nije normalan, već će pokušati da se nađe kompromis, odnosno zamoliće ga da se dogovore kako će sređivati sobu, i skrenuće mu pažnju na to da nije u redu takvo ponašanje.

Drug nije meta
Foto: Srbija Danas

Sve vreme kroz prezentaciju provlačila se jedna jako bitna reč, a to je komunikacija. Komunikacija je ključ svega.

Za kraj, pristutni učenici su upitani kome je potrebno da se obrate za pomoć, ukoliko se nađu u situaciji da su oni žrtve, ili pak, vide vršnjačko nasilje.

- Da li biste odmah reagovali kada se radi o ismevanju prijatelja ili biste čekali opasniju situaciju? - upitala je Aleksandra.

- Sačekala bih neko vreme, pa bih se onda obratila ukoliko se nastavi - rekla je jedna devojčica,  dok je druga rekla da bi reagovala i obratila se starijoj osobi, roditeljima ili nastavnicima iste sekunde.

Jedan dečak je ustao i priznao da je i sam bio žrtva, te ispričao svoju situaciju:

- Ja sam bio sam žrtva nasilja: mene su lupali po vratu i to je trajalo 2-3 dana i prestalo je, tačnije dosadilo je drugarima jer sam ignorisao i oni su sami odustali, ali da se nastavilo obratio bih se nastavniku ili psihologu.

Na pitanje, da li učenici imaju poverenje u ljude koji se bave njihovim obrazovanjem, usledili su različiti odgovori:

- Ne bih im se obratila jer se jednom desilo da sam se obratila nastavnici za pomoć, nakon čega mi je rekla "obrati mi se ako se ponovi".

Naredna devojčica je rekla da bi se odmah obratila starijima, ukoliko ne može sama da reši problem.

Za kraj Aleksandra je pozvala sve prisutne da se pridruže borbi protiv vršnjačkog nasilja.

- Na sav glas kažite da drug nije meta, kao što su rekli neki od vaših idola - Sara, Viktor, Marija Žeželj... Osoba koja može da promeni sve, si ti i reci stop vršnjačkom nasilju!

Teen Talk konferencija postala je sinonim za manifestaciju koja na pravi način komunicira sa vrlo specifičnom ciljnom grupom – mladim milenijalsima, uzrasta od 12 do 19 godina. Organizatori se trude da iz godine u godinu pokriju sve one teme koje su za njih važne, ali i sa čime se ova grupacija mora upoznati kako bi kroz proces odrastanja prošla što bezbolnije.

Konferencija se uspešno održavala i u Novom Sadu, Nišu i Podgorici i za sve ove godine ugostila je nekoliko hiljada posetioca. Teen Talk okuplja renomirane stručnjake iz sfere obrazovanja, psihologije, ali i brojne poznate i uticajne ličnosti.

Ove godine razgovaraće se o temama kao što su nasilje, uticaj vršnjaka na razvoj, prvi poljupci i seksualni odnosi, poremećaji u ishrani, ali i o važnosti interneta i njegovom bezbednom korišćenju, kao i o najpopularnijim ljudima na mrežama danas.

Podsećamo, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je pre dve godine projekat "Drug nije meta" koji se bavi prevencijom i suzbijanjem vršnjačkog nasilja. Pridružite nam se u borbi za bezbednu i srećnu decu!

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd