fbpx
Skip to main content
Drug nije meta

"Upravo tako je krenulo! ŠTA se čeka?!" Detalji nasilja u Zemunu zgranuli javnost, majka PRESTRAVLjENA (FOTO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Oglasili se nadležni

Slučaj dečaka koji tvrdi da ga tri druga iz razreda maltretiraju i koji ne dolazi na časove dok škola pokušava da utvrdi odgovornost, već je uznemirio srpsku javnost. Detalji problema iznesenog u jutarnjem programu na nacionalnoj televiziji, sada su je podelili. S jedne strane su oni koji podržavaju stav majke, očajne i u strahu za život svoga sina. Sa druge, čini se, sa daleko manjom podrškom, ostala je direktorka škole. 

Povodom slučaja navodnog maltretiranja ovog sedmaka u zemunskoj školi "Rade Končar", u jutarnjem programu govorile su direktorka škole Maja Kostić, majka maltretiranog dečaka Drita Devrnja, psiholog, ali i majka Alekse Jankovića, dečaka koji je pre sedam godina izvršio samoubistvo zbog vršnjačko nasilja.

Pročitajte i:

Devrnja je objasnila da joj se sin prvi put požalio u šestom razredu i dodaje da u prvi mah nije smatrala da je reč o nekoj ozbiljnoj stvari, već da je reč o dečijim čarkama, ali sada, već na početku sedmog razreda, dečak sedi sam i niko neće sa njim da se druži, jer im ne dozvoljavaju dečaci koji ga maltretiraju. Gađaju ga, priča majka, raznim predmetima, govore svašta i izbacuju iz klupe.

Direktorka škole u kojoj se sve događa rekla je da škola nije mogla da reaguje, jer nije imala saznanja o tome da se nešto događa, a dodala je i da je njima prijavljeno samo zadirkivanje, ne i nasilje. Ona smatra da majka maltretiranog deteta nije reagovala na vreme.

- Majka se nama obratila prvi put 6. juna, tada nije moglo ništa da se uradi jer je bio kraj školske godine - kazala je ona, dodavši da ih je do raspusta delilo sedam dana, tokom kojih su obavili potrebne razgovore sa decom.

- Imam utisak da je u pitanju rijaliti nastup. Da je neko voljan da reši problem, rešio bi ga u školi - rekla je juče Kostić za medije, što je u gostovanju na TV-u nespretno pokušala da opovrgne, nakon osude sagovornika.

Ipak, iako nema časova, tokom raspusta škola radi i školska godina zvanično traje do 31. avgusta, te pokušaj direktorke da se zaštiti izjavom kako je bio kraj školske godine kada joj se Drita prvi put obratila - pada u vodu, o čemu su pričali voditelji i drugi gosti emisije.

Aleksina mama: "Šta se čeka?!"

Među njima bila je Dragana Janković, majka Alekse Jankovića koji se zbog vršnjačkog nasilja i ubio kada je imao 14 godina. Janković je u uključenju u emisiju oštro osudila delovanje uprave škole u ovom slučaju, podsetivši da je njen Aleksa bio žrtva veoma slične situacije.

- Upravo tako je krenulo, u šestom razredu. Zadirkivanje, izopštavanje... Zaposleni u školi negirali su nasilje - rekla je Dragana.

Ona je objasnila da bi Aleksin zakon doneo kazne zbog nepostupanja za odgovorne u škole, priznavši da je veoma ljuta zbog ovog slučaja. "Šta se čeka?", upitala je ona.

Dragana Janković optužila je direktorku da beži od lične odgovornosti, kao i psiholog škole, aludirajući na to da je psiholog dala loše i nekorektne savete ugroženom detetu.

"Školski mehanizmi nisu dovoljni"

Ovaj slučaj komentarisala je i psiholog Smiljana Grujić, koja je rekla da "školski mehanizmi nisu očito dovoljni", a da su ranije postojale procedure, koje treba da se poštuju. Istakla je da na nasilje mora odmah da se reaguje i da "ne treba preći preko izjave deteta".

Udaraju, pljuju i dave učenika dokle može da izdrži: IZAZOV, opasna igra u školama - osnovci se tuku do krvi!

- Saveti nemaju mnogo rezultata, oni ne menjaju ponašanje, potrebne su aktivnosti u školi da bi deca sarađivala - rekla je Grujić, komentarišući potez psihologa škole, koja je dete posavetovala "da misli na nešto lepo", i da se nasilnicima "predstavi u drugom svetlu".

Mladen Šarčević
Maden Šarčević
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Ministar prosvete Mladen Šarčević oglasio se povodom ovog slučaja i rekao je da će biti detaljno ispitan.

Podsećamo, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je pre dtri godine projekat "Drug nije meta" koji se bavi prevencijom i suzbijanjem vršnjačkog nasilja. Pridružite nam se u borbi za bezbednu i srećnu decu!

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare
Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd