clear sky
9°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OD RUŽNE REČI DO UBISTVA: Ovo su NAJTEŽI oblici vršnjačkog nasilja koje su pretrpela DECA U SRBIJI!

31.12.2017. 12:39
Piše:
Srbija Danas
Drug nije meta
Drug nije meta / Izvor: SD/ilustracija
Vršnjačko nasilje 2017. godine se ne sme ponoviti

Već nekoliko godina portal SrbijaDanas.com je u okviru projekta "Drug nije meta" ukazivao na problem vršnjačkog nasilja kao jednog od veoma ozbiljnih društvenih pojava kojima što pre treba stati na put.  2017. godina se već bliži kraju i neophodno je skrenuti pažnju na to koliko je bilo mnogo incidenata kod maloletnih lica. Tuče, vređanja, šamaranje, pretnje  i drugi oblici zlostavaljanja gotovo da su svaki dan popunjavali rubrike u vestima "Drug nije meta“. Naši stručni sagovornici - psiholozi, pedagozi, pravna lica i mnogi drugi davali su sve vreme savete u vezi sa incidentima koji su se dešavali, a sve u cilju da se takvi događaju spreče ili dovedu do najmanje moguće mere.

Takođe, u protekloj godini skrenuli smo javnosti pažnju na još jedan problem koji je neminovno došao sa savremenom tehnologijom, internetom i ekspanzijom društvenih mreža - a to je digitalno nasilje. Korisnici interneta, posebno najmlađi - deca, često su izloženi različitim vrstama rizika na internetu, pa samim broj onih koji postaju žrtve digitalnog nasilja uopšte nikako nije zanemarljiv. U protekloj godini nizale su se neprijatnosti i incidenti, a sve zbog ovakvog oblika nasilja.

U borbi protiv vršnjačkog nasilja, u okviru projekta “Drug nije meta”, protekle godine održan je niz aktivnosti, a samo od nekih bile su konferencija o vršnjačkom nasilju u Domu omladine, intervjui sa poznatim ličnostima o vršnjačkom nasilju tokom Media marketa na Sajmu medija. U svim vestima u okviru našeg portala, nastojali smo da deci skrenemo pažnju na to da se nasilje ne sme ignorisati, kao što smo i njihove roditelje savetovali i informisali o svim merama opreza i predostrožnosti kad je reč o bezbednosti njihove dece.

Ipak, da bismo još jednom skrenuli pažnju na ovaj ozbiljan problem kod mladih, ukratko ćemo vas podsetiti na to šta se sve desilo u 2017. godini  od ozbiljnijih situacija, sve sa namerom da se ovakvi incidenti ne ponove u narednoj, kao ni u godinama koje su pred nama.

Januar

Incidenti su već počeli na drugom polugodištu školske 2016/2017.godine. Jedan od najupadljivijih bio je u Zaječaru, kad je nastala masovna tuča đaka u školskom dvorištu, ali i slučaj dečaka iz Valjeva koji je priznao da je žrtva višegodišnjeg nasilja od strane svojih vršnjaka. Krajem januara, vest koja je posebno potresla javnost ticala se dečaka (14) iz Beograda koji je popio lekove za spavanje jer "nije mogao više da trpi nasilje od strane drugova".

MASOVNA TUČA ĐAKA U ZAJEČARU: Šutirali se i nasrtali jedni na druge (VIDEO)

Drug nije meta
Drug nije meta / Izvor: Profimedia

Februar

U ovom mesecu upečatljiva je bila žestoka tuča maloletnika u Nišu, prilikom koje su čak petorica dečaka završili na hirurgiji zbog zadobijenih povreda. Naš portal obelodanio je i probleme sa kojima se nosila jedna beogradska škola u kojoj je jedan učenik bio strah i trepet za sve druge vršnjake jer ih je tukao, maltretirao i šamarao. Kako su učenici pričali, “zbog njega nisu mogli ni u toalet”, a povodom celog slučaja se aktivirao stručni tim škole u saradnji sa Centrom za socijalni rad.

Mart

U martu, dečak (14) sa Vračara je jedva preživeo brutalan napad nakon udarca flašom i bokserom od strane svog vršnjaka. Slični incidenti dešavali su se u osnovnim i srednjim školama kada su učenici zadobili povrede nožem. Dešavalo se i da su devojčice jedne drugima slale preteće poruke, zbog čega se sazivao hitan roditeljski sastanak. Jedan učenik iz Aleksinca je čak ostao onesvešćen jer ga je jedan maloletnik šutirao u glavu. Jedna majka objavila je na društvenim mrežama fotografije svog sina kako je obliven krvlju, a sve zbog posledica vršnjačkog nasilja.

MAJKA OBJAVILA SLIKE KRVAVOG SINA: Godinama trpi vršnjačko nasilje, a škola ćuti! (FOTO)

vršnjačko nasilje
vršnjačko nasilje / Izvor: Profimedia

April

Tokom aprila redovno smo informisali naše čitaoce o digitalnom  nasilju i o svim pojavnim oblicima koje ovo prestupništvo podrazumeva. A onda se niz nasilja po prosvetnim ustanovama nastavio: majka iz Niša je prijavila seksualno nasilje autističnog sina koje mu se desilo u školi, a jednom dečaku je polomljena vilica dok su ga tukli vršnjaci. Ovaj mesec  se pamti i po tučama devojčica u Velikoj Plani i Lebanu, a neki incidenti su bili zabeleženi kamerom.

Maj

U emisijama „Život priča“ obelodanjene su strašne životne ispovesti majki.  Svi su čuli za devojčicu Galu iz Subotice koja je preživela torturu od strane vršnjaka, a samo zato što ima zdravstvenih problema. U istoj emisiji oglsila se i Vesna Stamenković, majka dečaka koji je trpeo nasilje kako u školi, tako i van nje. Njeno dete je dobijalo napade panike zbog ozbiljnog nasilja koje je nad njim vršeno. U maju smo upozoravali i na video igrice koje su bile veoma opasne po decu.  Jedna od njih bila je i „Plavi kit“, koja poziva decu na povređivanje, pa čak i samoubistvo. Ova igrica je uzela svoj danak u Velikoj Plani, kad se dečak, navođen istom igricom iskasapio.

NJENA ĆERKA (13) JE DETE LEPTIR I TRPI VRŠNJAČKO NASILJE: Jednog dana mi je rekla MAMA, HAJDE DA ODUSTANEMO OD SVEGA

NEĆE MU FALITI DLAKA, FALIĆE MU CELA GLAVA: Ispovest Vesne čiji je sin preživeo pravu torturu u školi!

Drug nije meta
Drug nije meta / Izvor: Profimedia/ilustracija

Jun

U junu su prijavljivani i slučajevi maltretiranja učenika od strane vršnjaka i to zbog drugačije nacionalne osnove.  Tada je u jednoj osnovnoj školi brutalno pretučen dečak romske nacionalnosti , a samo zato što je mahao srpskom zastavicom.  Jun se pamti i po seksualnom zlostavljanju jednog desetogodišnjaka.

Jul i avgust

Tokom letnjeg raspusta, naš portal je kontrolisao i SOS liniju pri Ministarstvu prosvete, kad su zabeleženi  brojni propusti prilikom njenog funkcionisanja. Ipak, u medijskom fokusu, jul je obeležila vest o proglašavanju slučaja Alekse Jankovića zastarelim. Zbog toga su usledile reakcije od strane javnosti, a organizovani su i protesti od strane građana koji se nisu mirili sa ovom odlukom. 

Drug nije meta
Drug nije meta / Izvor: Profimedia

Neophodnost Aleksinog zakona

Podsećamo, Aleksa Janković, učenik iz Niša, ubio se 2011. godine zbog višemesečnog maltretiranja koje je trpeo u školi, i upravo zbog ovog slučaja pokrenuta je i inicijativa za donošenje "Aleksinog zakona" koji bi zaštitio decu od vršnjačkog nasilja, a nasilnike kaznio. Organizatori protesta govorili su o neophodnosti Aleksinog zakona i o reformi Zakona o obrazovanju.

Septembar

Već  1. septembra ove školske godine, na Kosovu je izbio incident kad se grupa vršnjaka pobila u školskom dvorištu, a sevali su i noževi.  Tokom celog septembra bilo je tuča i verbalnog nasilja, a krajem meseca jedan učenik iz Beograda je prevezen u Urgentni centar zbog povrede glave nakon što je pretrpeo fizičku torturu.

Oktobar

Nasilje na Novom Beogradu, razljutilo je javnost upravo zbog toga što je dečak jedne škole pretučen jer su  hteli da mu otmu novac i patike. Incidenti su se nizali u Rakovici i Vranju, a krajem tog meseca ministri Mladen Šarčević i Zoran Đorđević su ukazivali na to da je svako vršnjačko nasilje neprimeren vid komunikacije.

Drug nije meta
Drug nije meta / Izvor: Profimedia

Novembar - poražavajuć slučaj u Aranđelovcu

Ovaj mesec definitivno je obeležio uznemirujuć snimak iz Aranđelovca, kad je jedna učenica srednje škole dobila čak 33 šamara od trane vršnjakinja. Na ovaj incident reagovao je čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poručivši da je veoma zabrinut, ali i da se moramo kao društvo boriti protiv ovakvog oblika nasilja. Tokom ovog meseca zabeležena su i brojna devijantna ponašanja – vršnjaci su terali drugaricu na neprimerene činove.

Potresno! Ispovest devojčice koju su brutalno pretukli u školi: Udarale su me, nisam se ni branila...

B.N. (15) žrtva vršnjačkog nasilja
B.N. (15) žrtva vršnjačkog nasilja / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Decembar - tuča bokserom, ranjavanje nožem i ubistvo!

Dokle može da ode ozbiljnost problema vršnjačkog nasilja najbolje nas je uverio slučaj u Pančevu kad je Ivan A. (16) izboden od strane vršnjaka, nakon čega je preminuo. Ovaj slučaj desio se u parku, a javnost u Srbiji je zanemela nakon te tragedije. Strašna scena u Vojnoj gimnaziji kad je mladić nožem izbo drugaricu, takođe je potresla javnost. Nažalost, incidenti su se nastavili - posle nekoliko dana učenik u Vrnjačkoj Banji pretučen je bokserom, zbog čega je završio u komi, a za pokušaj ubistva uhapšena su dva maloletna lica.

Detalji UBISTVA 16-godišnjaka iz Pančeva: Sukob SREDNJOŠKOLACA bio zakazan, ali to NIJE ONO NAJGORE

Drug nije meta
Drug nije meta / Izvor: Profimedia

Podsećamo, ovo su bili neki od ozbiljnijih problema i dešavanja koji su obeležili 2017. godinu, a konačan broj je sigurno daleko veći. Nadamo se da je ova godina bila za nauk mnogima i da smo svim školarcima preneli veoma bitnu poruku - da ne sme biti nasilja, već samo drugarstvo i primereno ponašanje, zato što je ovo problem protiv koga se treba boriti da bi se deca kasnije razvila u jedan zdrav i pametan svet koji će svoje najmlađe dane pamtiti samo po lepim stvarima.

Podsećamo, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je pre dve godine projekat "Drug nije meta" koji se bavi prevencijom i suzbijanjem vršnjačkog nasilja. Pridružite nam se u borbi za bezbednu i srećnu decu!

 

Piše:
Srbija Danas
31.12.2017. 12:39