Utorak 19. mar 2024.
SOS linija

MINISTARSTVO PROSVETE NA RASPUSTU: Ako vam neko maltretira dete, čekajte septembar

Foto: SD/ilustracija
SOS linija za pomoć žrtvama vršnjačkog nasilja opet ne radi!

Portal SrbijaDanas.com je i ranije pisao o neadekvatnom funkcionisanju linije za pomoć žrtvama vršnjačkog nasilja. Nakon desetina poziva našeg portala, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja osposobilo je liniju koja je najzad počela da funkcioniše, međutim sada je došlo do identičnog problema - SOS linija za pomoć žrtvama vršnjačkog nasilja opet ne radi.

Iz Ministarstva prosvete ovog puta za nefunkcionisanje SOS linije imaju opravdanje, a to je školski raspust. Kada je SOS linija 2011. godine pokrenuta, niko iz tog Ministarstva nije pričao o tome da linija neće raditi tokom letnjeg raspusta. Ipak, ovog leta nadležni u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na čelu sa Biljanom Lajović koja vodi Jedinicu za pervenciju nasilja u školama, rešili su a i vršnjačko nasilje pošalju na raspust.

Biljana Lajović
Biljana Lajović
Foto: mc.rs

“Radno vreme SOS linije je isključivo tokom nastavnih dana u periodu od 9 do 14 sati. Dve telefonske linije su aktivne tokom letnjeg raspusta. Nacionalna dečija linija broj telefona 0800 116 111 i Roditeljski telefon 0800 007 000“, rečeno nam je iz Ministarstva prosvete.

Dakle, u odgovoru koji smo dobili prvo što se ne poklapa je radno vreme SOS telefona koje piše na zvaničnom sajtu ministarstva, sa radnim vremenom koje su nam nadležni iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poslali putem mejla – što dalje navodi na pitanje kako roditelj i dete koje trpi vršnjačko nasilje to može da zna, ako zaposleni u tom Ministarstvu kojima je to posao ne znaju?!

U Ministarstvu prosvete ne znaju svoje radno vreme?!

Da konfuzija bude još veća, na zvaničnom sajtu Ministarstva prosvete nalaze se dve različite informacije o radnom vremenu SOS telefona. Dok je na jednom mestu navedeno da telefon radi od 9-14 časova, na drugom stoji da je radno vreme od 7.30 - 15.30, a takvo nepoklapanje informacija može samo da zbuni  roditelje i decu koji žele da prijave vršnjačko nasilje, ili još gore - da ih navede da odustanu od prijave.

Ministarstvo prosvete
Foto: Printscreen/mpn.gov.rs

Da tu ne bude kraj, nadležni iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nisu ni na koji način obavestili ni decu ni roditelje da telefon neće raditi tokom raspusta i putem kojih brojeva telefona mogu da potraže pomoć nadležnih. Takođe, ceo projekat SOS telefona za pomoć žrtvama vršnjačkog nasilja, koji su pokrenuli u saradnji sa UNICEF-om, prebacili su zbog školskog raspusta na Nacionalnu dečiju liniju (NADEL), koja nije usko usmerena na vršnjačko nasilje, već se bavi brojnim temama.

Tako su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na čelu sa Biljanom Lajović koja vodi Jedinicu za pervenciju nasilja u školama, rešili da vršnjačko nasilje “pošalju“ na letnji raspust bez obzira što je poznato da nijedna vrsta nasilja NE SME DA ČEKA!

Da SOS linija mora da bude dostupna i tokom letnjeg raspusta jer se vršnjačko nasilje može dogoditi i na popravnim ispitima, ili pak u školskom dvorištu, saglasna je i autorka Aleksinog zakona, pravnica Dragana Ćorić.

- Najveći broj sukoba koji su, prema mojim saznanjima, nastali tokom školske godine, a koji nisu bili razrešeni, budu nastavljeni. Podrška je potrebna toj deci i preko raspusta. Ne možemo svi otići na kolektivni godišnji odmor, jer nasilje postoji nezavisno od toga da li se školska godina završila ili ne - kazala je Ćorić dodajući da bi SOS linija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja trebalo da postoji preko cele godine, te da "to nisu stvari koje se dešavaju ponedeljkom, sredom i petkom, već svaki dan".

Ona smatra da oni koji žele da se bave prevencijom vršnjačkog nasilja to treba da čine konstantno, bez pauza i ocenjuje da bi brobu protiv vršnjačkog nasilja Ministarstvo prosvete trebalo da shvati kao obavezu, ne želju.

- Oni su na vrhu piramide nadležnih organa u slučaju vršnjačkog nasilja i formirali su Jedinicu za prevenciju vršnjačkog nasilja, a ako ste formirali jednu takvu jedinicu i donosili određene i posebne protokole u postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja, onda je to vaša odgovornost. Koliko se sećam, ta linija ni ovako nije bila u funkciji – rekala je za portal SrbijaDanas.com autorka Aleksinog zakona.

Takođe, i psiholog Aleksandra Janković slaže se da bi bilo dobro da je SOS telefon Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stalno u funkciji.

Aleksandra Jankovic
Aleksandra Janković
Foto: Srbija Danas

- Dok je raspust i godišnji odmori, kod nas mnoge stvari ne funkcionišu koje bi inače radile u nekom drugom periodu. To je kod nas neko nepisano pravilo da onog trenutka kad krenu godišnji odmori sve staje. Dobro bi bilo da je taj telefon stalno otvoren, ali je činjenica da postoje drugi telefoni koji mogu da se koriste kako bi se prijavilo vršnjačko nasilje. Ukoliko se vršnjačko nasilje povećava, mislim da je sasvim normalno i racionalno da svi telefoni koji postoje budu u funkciji. Svi rade prema Zakonu o radu, ali da bi bilo dobro da SOS telefon radi, da bilo bi dobro - objasnila je Janković za naš portal.

Zbog toga što vršnjačko nasilje ne može da čeka, zbog toga što se vršnjačko nasilje dešava i tokom raspusta u dvorištima škola koja su po pravilu otključana i tokom leta, zbog toga što se nasilje među vršnjacima dešava i na popravnim ispitima, portal SrbijaDanas.com koji se već dve godine u okviru projekta Drug nije meta bavi pervencijom vršnjačkog nasilja, ovim putem otvoreno poziva Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da SOS liniju za pomoć žrtvama vršnjačkog nasilja otvori i preko letnjeg raspusta!

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd