Utorak 19. mar 2024.
Drug nije meta

Zakon NEMOĆAN: Nasilnici iz osnovne škole u Malom Mokrom Lugu proći će NEKAŽNJENO?

Foto: Profimedia
Drugaricu su dve godine terali na oralni seks i pušenje marihuane

Dvojica učenika osmog razreda OŠ „Dragojlo Dudić“ iz beogradskog naselja Mali Mokri Lug dve godine su prisiljavali drugaricu iz škole na oralni seks, ali za to neće snositi nikakve posledice.

Naime, prema zakonskim propisima, pošto se radi o mlađim maloletnicima koji su u vreme izvršenja dela imali manje od 14 godina, jedina moguća kazna im je „pojačani vaspitni rad“. Dvojica malih siledžija neće čak biti ni izbačeni iz škole.

Užas u školi

Učenica osmog razreda D.P. prijavila je prošle srede dečake A.M. (13) i L.J. (13) da su je više puta tokom prethodne dve godine primoravali na oralni seks, a da su je pre tri dana terali da puši marihuanu. Da stvar bude još gora, dvojica dečaka zapretila su nesrećnoj devojčici da nikome ne sme ništa da kaže da ne bi snosila još gore posledice. Slučaj je prijavljen policiji, prosvetnoj inspekciji i Ministarstvu prosvete, a o svemu su obavešteni i roditelji učenika. Prema navodima izvora iz ove škole, u sredu posle časova u drugoj smeni učenica je uplakana došla kod nastavnice i pokazala joj narkotik zavijen u foliju. Vidno uzrujana, ispričala je da su joj to dala dvojica učenika, a onda rekla da je oni već dve godine teraju na oralni seks.

- Nastavnica je ispratila devojčicu do kuće, a sutradan je napisala prijavu. Prvo smo o svemu tome obavestili devojčicinu majku, a onda i policiju. Došli su inspektori, kojima su izjave dali i devojčica i obojica dečaka u prisustvu roditelja. Posle nemilog događaja zakazana je vanredna sednica Nastavnog veća i sastanak tima za prevenciju nasilja – objašnjava izvor.

Direktor škole Đuro Kosić potvrdio je za medije da je prijavljeno vršnjačko nasilje i da je škola preduzela sve mere kako bi zaštitila učenicu.

- Škola je upućena u deo prijave zbog droge, ali za sada istražujemo navode o seksualnom zlostavljanju – kratak je bio Kosić.

Foto: Google maps
OŠ Dragojlo Dudić
Foto: Google maps

Međutim, čak i ako se dokaže da su dvojica učenika terali svoju drugaricu na oralni seks, oni praktično uopšte neće odgovarati za to. Specijalista školske psihologije Biljana Lajović, koja u Ministarstvu prosvete radi kao koordinatorka jedinice za prevenciju nasilja, objašnjava šta zakon predviđa za ovakve slučajeve.

- Pošto se prema devojčicinoj priči, maltretiranje i zlostavljanje dešavalo van škole, nastavničko veće ih neće kazniti. Za postupak maloletničkog nasilja odgovaraju najviše roditelji, ali pre toga ovaj slučaj mora detaljno da se istraži. Do tada, dečaci će u školi imati pojačan vaspitni rad, ali neće biti isključeni sa nastave. Takođe, pošto su mlađi maloletnici, zakon praktično ne predviđa sankcije za njih u klasičnom smislu te reči – objašnjava Biljana Lajović.

Advokat Ljubiša Živadinović naglašava da će odgovorna lica u ovom slučaju proći nekažnjeno jer, prema postojećem zakonu, oni se vode kao maloletna lica koja su krivično neodgovorna jer imaju manje od 14 godina.

Zakon nemoćan

- Zakon predviđa da se u ovakvim slučajevima, obzirom na godine odgovornih, krivično gone njihovi roditelji, ali nažalost u praksi je to sasvim drugačije. Zato sam sigurna da će i ovi dečaci, ali i njihovi roditelji proći bez ikakve kazne – naglašava Živadinović.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd