Utorak 19. mar 2024.
vožnja

VOZAČI, NAJVAŽNIJE UPOZORENJE: Crni bilans na putevima u Srbiji! Da biste SAČUVALI ŽIVOT, morate da ispoštujete KLJUČNU STVAR!

Foto: Profimedia
Skoro duplo više poginulih u saobraćaju nego u istom periodu prošle godine, kažu stručnjaci

Od 1. juna u saobraćaju je na putevima Srbije poginulo 90 ljudi, među njima i jedna beba! Čak 70 odsto njih stradalo je jer nisu bili vezani, pokazuje statistika. Upravo zbog ovoga, policija će od danas do kraja leta na svim putevima strože kontrolisati vozače, vezivanje pojaseva i brzinu.

Koliko je situacija zabrinjavajuća pokazuje brojka da je ove godine stradalo 43 odsto više nego u istom periodu lane. Takođe, napominju stručnjaci, zabrinjava i podatak da svaki osmi putnik ne koristi sigurnosni pojas na zadnjem sedištu, a ne vezuje se ni 20 odsto vozača i suvozača.

ALARMANTNO! Srpska deca svakodnevno ginu na putevima, a sve zbog JEDNE GREŠKE KOJU SVAKO OD NAS PONAVLJA!

ALARMANTNO! Srpska deca svakodnevno ginu na putevima, a sve zbog JEDNE GREŠKE KOJU SVAKO OD NAS PONAVLJA!

BLOKIRAN AUTO-PUT KOD NOVOG SADA! Policija preusmerava sva vozila na ovaj deo puta, a onda NEPRIJATNO iznenađenje!

BLOKIRAN AUTO-PUT KOD NOVOG SADA! Policija preusmerava sva vozila na ovaj deo puta, a onda NEPRIJATNO iznenađenje!

STRAŠNO NOVO PRAVILO: Skoro svi stariji automobili imaju ovu manu, a SAD ĆE ZBOG NJE PADATI NA TEHNIČKOM!

STRAŠNO NOVO PRAVILO: Skoro svi stariji automobili imaju ovu manu, a SAD ĆE ZBOG NJE PADATI NA TEHNIČKOM!

Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović ističe da se na zadnjem sedištu ne vezuje čak 88 odsto putnika.

-Prema zvaničnim istraživanjma Agencije za bezbednost saobraćaja, tek svaki osmi putnik upotrebljava pojas na zadnjem sedištu, dok skoro jedna petina ne upotrebljava pojas na prednjem sedištu. Te zvanične brojke su sigurno još alarmantnije imajući u vidu da je istraživanje rađeno u većim gradovima, gde je saobraćajna disciplina znatno veća nego u manjim gradovima i selima. Da pojednostavimo, razlika između nevezivanja i vezivanja pojasa ješte što ste u prvom slučaju mrtvi, a u drugome ne – kaže Okanović.

Kazne

-Vožnja deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača ili na mestu koje nije predviđeno za sedenje: 100.000 do 120.000 dinara, 14 poena, 8 meseci zabrane

-Vožnja deteta mlađeg od 12 godina u krilu suvozača: 20.000 do 40.000

-Vožnja deteta mlađeg od 12 godina bez pojasa: 10.000 dinara

- U većini automobila koji su proizvedeni u poslednjih 20 godina vozač i putnici koji imaju vezan pojas pri čeonom sudaru od 65 kilometara na čas sa drugim vozilom ili ako istom brzinom udare u betonski stub proći će bez težih povreda.

Sa druge strane, ako vozač i putnici nisu vezani, šanse za preživljavanje su minimalne, gotovo sigurno će svi poginuti.

Takođe u istoj situaciji ako su vozač i suvozač vezani, a putnici na zadnjem sedištu nisu, onda će pri toj brzini nevezani putnici najverovatnije usmrtiti vozača i suvozača. Mnogi će se zapitati zašto onda pojas vezujemo na autoputu kada nam pri čeomnom sudaru od 130 km/h pojas ne može pomoći. Međutim pojas nam mnogo pomaže prilikom prevrtanja, odnosno sletanja sa autoputa, što se veoma često događa. Nevezane osobe prilikom prevrtanja najčešće budu katapultirane iz vozila i ginu prilikom pada na zemlju ili kad vozilo pređe preko njih – napominje Okanović.

Ruka muškarca na volanu
Foto: Profimedia/ilustracija

Profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić ističe i da vozači moraju držati odstojanje između svog i vozila ispred njih da bi vožnja bila bezbedna.

- Drugi veliki problem jeste nedovoljno rastojanje između vozila na autoputu, koje mora biti tri sekunde ispred vas. Pri brzini od 100 kilometara na čas, 84 metara su dovoljna da se zaustavite. Ljudi voze mnogo opuštenije. Kada se na autoputu dogodi nezgoda nenormalnih razmera, tipa 200 ili 300 vozila, a nikad manje od 10 u nizu, sto je samo zbog toga što vozači nisu držali dovoljno rastojanje između vozila – kaže Vujanić.

Krenuo je da čisti bojler i zanemeo od ŠOKA kada je video šta je sve pronašao u njemu (VIDEO)

 

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd