fbpx
Skip to main content
dr Ana Gligić

"Ako hoćete da ubijete virus, vi ćete ubiti ćeliju": Dr Gligić dala objašnjenje zašto još nema leka protiv korone

Foto: RTS/Printscreen
Vakcina će biti jedini spas, smatra čuvena doktorka!

Broj zaraženih u svetu premašio 60 miliona, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije. Vakcina nam je jedini spas, tvrdi Ana Gligić, virusolog u penziji koja se svojevremeno borila protiv epidemije variole vere. Hiperimunogamaglobulin, lek koji se tada koristio, sve češće se pominje kao preventiva protiv korone.

ALARMANTNA SITUACIJA U SRBIJI: Svaki dan padaju crni rekordi, jedna brojka deluje ohrabrujuće, ali da li je zaista tako?

ALARMANTNA SITUACIJA U SRBIJI: Svaki dan padaju crni rekordi, jedna brojka deluje ohrabrujuće, ali da li je zaista tako?

OD SUTRA SMO U "POSLEDNJEM KRUGU PAKLA" Srbija ulazi u CRNU KORONA ZONU - objavljena upozoravajuća računica

OD SUTRA SMO U "POSLEDNJEM KRUGU PAKLA" Srbija ulazi u CRNU KORONA ZONU - objavljena upozoravajuća računica

U JEDNOM SRPSKOM GRADU ZARAŽENO 80 MEDICINARA: Stigla pomoć iz okolnih domova zdravlja

U JEDNOM SRPSKOM GRADU ZARAŽENO 80 MEDICINARA: Stigla pomoć iz okolnih domova zdravlja

Prvi, drugi ili treći talas? Tek, za godinu dana u svetu je kovidom 19 zaraženo 60 miliona ljudi. Više od milion i 300.000 je preminulo, a stručnjaci još nisu pronašli lek za ovaj tip korona virusa. Inače, prvi je otkriven 1965. godine.

- Problem su mutacije koje su prisutne kod svih virusa, ali se pokazalo da koronavirusi imaju specifičnu, brzu mutaciju, jer već imamo mutante na soju koji se pojavio i sad imamo u još intenzivnijoj formi virus, suprotno od onoga što smo očekivali - ističe čuvena doktorka Ana Gligić.

Vakcina protiv korone - jedini spas

Protokoli lečenja se menjaju svakih nekoliko meseci, pacijentima se daju i antitela dobijena iz krvi pacijenata koji su se izborili sa kovidom, ali bez vakcine, kraj pandemije se ne nazire, kaže ona.

- Nema leka sem simptomatske terapije i lečenja nuspojava koje ovaj virus može da da organima. Može da izazove izmene u krvnoj slici, da se javljaju koagulumi, vi odmah morate da date antikoagule, to sve ide u hodu. Inače, nijedan lek ne deluje protiv virusa. Zašto ne može? Zato što je virus parazit u ćeliji. Ako hoćete da ubijete virus u ćeliji, vi ćete ubiti ćeliju, pa se pravi dupli problem organu - objasnila je dr Gligić.

Da nije primila vakcinu i hiperimunoglobulin pitanje je kako bi početkom 70-tih doktorka pomogla da se obuzda epidemija variole vere u Srbiji.

- Tada je za posebne potrebe za spasavanje života korišćen hiperimunigamagloblin. Ali on je bio prethodno spremljen zato što je variola bila pošast na svim kontinentima, od prebolelih je uziman serum i čuvan je negde. Pošto ova bolest daje dugotrajnu slabost teško je tražiti od rekovalescenta i prebolelog 300 mililitara krvi, a drugo, mi još ne znamo o koroni sve - zakčučila je virusolog Gligić.

U stručnoj javnosti sve češće se može čuti da bi se do sada otkrio lek, da virus nije mutirao nekoliko puta. Sve smo bliži i vakcini. Dok ne stignu, moramo da se čuvamo. Kako, bar to nam je dobro poznato.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-1 Beograd