fbpx
Skip to main content
Kijanje, koronavirus, simptomi

AKO IMATE OVE SIMPTOME - NEMOJTE MISLITI DA JE KORONA! Slični su i liče na kovid, evo na šta treba da OBRATITE PAŽNJU

Foto: Shutterstock
Neke alergije mogu da zaliče na korona virus, ali je važno ne hrliti odmah u kovid centar pun zaraženih ljudi

Zbog vrlo sličnih simptoma alergije na ambroziju sa korona virusom poslednjih dana dodatno se pune ambulante za testiranje na kovid.

VELIČANSTVEN PRIZOR U CRNOJ GORI: Srpska zastava vijorila se duž cele Đurđevića Tare! (FOTO)

VELIČANSTVEN PRIZOR U CRNOJ GORI: Srpska zastava vijorila se duž cele Đurđevića Tare! (FOTO)

DIREKTOR SZO POTVRDIO REČI DOKTORA KONA: Zakasnili smo sa kovid propusnicama - sledi ZATVARANJE?

DIREKTOR SZO POTVRDIO REČI DOKTORA KONA: Zakasnili smo sa kovid propusnicama - sledi ZATVARANJE?

RADI SE I DO 18 SATI DNEVNO - PLATA ASTRONOMSKA! Nišlija koji je otišao "preko" objašnjava koliku mu ZARADU donosi takav posao!

RADI SE I DO 18 SATI DNEVNO - PLATA ASTRONOMSKA! Nišlija koji je otišao "preko" objašnjava koliku mu ZARADU donosi takav posao!

Naime, broj zaraženih od korona virusa iz dana u dan raste, ali isto tako i koncentracija polena ambrozije u vazduhu, koja je ovih dana u nekim delovima grada bila uvećana i za 16 puta. Simptomi alergije na ambroziju i simptomi koronavirusa mogu da liče, pa ljudi odlaze na testiranja na kovid zbog alergije, i tako se bespotrebno izlaži riziku.

Našem listu javio se čitalac koji je otišao na testiranje na koronu jer je izgubio čula, ili je to bar mislio, ne znajući da je alergičan na ambroziju. - Godinama mi se javlja alergija na cvetanje topole, i najgore mi je s početkom proleća. Pre nekoliko dana osetio sam grebanje u grlu, slinavljenje, suzenje očiju, zapušen nos, a onda su mi čula oslabila toliko da ih gotovo nisam ni imao. Otišao sam da se testiram, bio sam negativan i rečeno mi je da je verovatno u pitanju jaka reakcija na ambroziju. Tada sam shvatio da sam pet sati sedeo među zaraženima, direktno se ugrožavajući - ispričao je on.

Struka je više puta upozoravala da pojedine alergije mogu da zaliče na simptome korone, ali zabune među građanima očito još uvek ima.

Prof. dr Vojislav Đurić sa Klinike za alergologiju i imunologiju Kliničkog centra Srbije je objasnio koji su to simptomi koji su zaista za odlazak na kovid testiranje, a koji za odlazak kod izabranog lekara.

kašalj
kašalj
Foto: Profimedia

- Kada govorimo o alergiji na ambroziju, javlja se bistar sekret, suzenje očiju koje je obilno, svrab nosa, kijanje u serijama, pa i začepljenje nosa. Ukoliko nema temperature, mesta panici nema - rekao je Đurić.

Pulmolog Tatjana Radosavljević je objasnila da se simptomi ovakve alergijske reakcije gotovo uopšte ne razlikuju od prehlade.

- Važno je napomenuti da zbog zapušenosti nosa dolazi do smanjenja i/ili gubitka čula mirisa. Ove dve činjenice mogu otežati razlikovanje simtoma alergije na ambroziju od simptoma kovida, što neke ljude dovodi u paniku. Ipak, nijednu alergiju ne prati temperatura i to je važno znati. Zato pacijenti kod kojih izostaje temperatura, treba ipak da se jave svom izabranom lekaru - objasnila je Radosavljević.

Ima sličnosti

Simtpomi alergije na ambroziju - Kijanje - Suvoća, peckanje i suzenje očiju - Zapušen nos ili obilno curenje iz nosa - Kijanje u nizu - Suv kašalj - Malaksalost

Simtomi korona virusa - Temperatura koja ide iznad 37 - Groznica i umor - Kašalj - Bol u mišićima - Otežano disanje - Gubitak čula mirisa - Gubitak čula ukusa

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
17 Beograd