Skip to main content
Prodavnica

Ako prođe predlog sindikata u Srbiji će biti kao u Nemačkoj i Švedskoj

Foto: Profimedia/ilustracija
Slične inicijative na razmatranju i u Poljskoj i Hrvatskoj

Domaći sindikati trgovine pisali su Vladi i nadležnim ministarstvima tražeći da se radno vreme trgovina, ograniči na šest dana sedmično. Odgovora, za sada - nema.

Trgovci nisu adekvatno plaćeni za rad nedeljom, kažu jagodinski sindikalci.

Ipak za radnike u trgovini zabrana rada nedeljom je, čini se, tabu tema. Zbog straha od otkaza i osetljivog pitanja - da li je rad nedeljom plaćen - odbili su da o tome govore prodavci i u Jagodini i Vršcu.

Prodavnica
Foto: Profimedia

U velikim tržnim centrima gužva je najveća vikendom i tog prometa trgovci se ne bi rado odrekli, ali ni kupci privilegije da pazare nedeljom.

Potrošači imaju razumevanja za radnike u trgovinama. Kažu da i oni zaslužuju slobodne dane i odmor, ili adekvatnu nadoknadu za rad nedeljom.

Prodavnica
Foto: Profimedia/ilustracija

Osim sporadičnih inicijativa, predlog da se u trgovinama i tržnim centrima zabrani rad nedeljom u Srbiji nije ozbiljnije razmatran. Izostaju i detaljne analize kako bi to uticalo na poslodavce i zaposlene.

Činjenica je da sve veći broj evropskih zemalja razmatra uvođenje šestodnevne radne nedelje za trgovce. U tome prednjače Švedska, Italija i Nemačka, a slične inicijative razmatraju se u Poljskoj i Hrvatskoj.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd