fbpx
Skip to main content
alergija

SPAS ILI JOŠ VEĆI HAOS? Hoće li suzbijanje ambrozije biti brži od njenog cvetanja i šta to znači za one koji su alergični

Foto: Profimedia/ilustracija
Ambrozija - neko je ne bi razlikovao od zasađenog paradajza, ukrasne kadifice na terasi, ali niče malo kasnije, kao i druge biljke ovog proleća.

Polena ambrozije još nema, ali je ova najopasnija trava nikla i ne bi trebalo sačekati da procveta, jer je tada najopasnija, kažu stručnjaci. Grad Beograd, međutim, još nije raspisao tender za izbor firme koja će je uništavati na javnim površinama.

"OKO NJE BILO MNOGO KRVI, SAMA PREREZALA PUPČANU VRPCU" Oglasile se šokirane komšije porodilje iz Borče

"OKO NJE BILO MNOGO KRVI, SAMA PREREZALA PUPČANU VRPCU" Oglasile se šokirane komšije porodilje iz Borče

KADA I KAKO ĆEMO MOĆI DA PUTUJEMO U EVROPU? Sve smo bliži tom cilju i otvaranju granica, ali samo uz DVA USLOVA

KADA I KAKO ĆEMO MOĆI DA PUTUJEMO U EVROPU? Sve smo bliži tom cilju i otvaranju granica, ali samo uz DVA USLOVA

O JUNACIMA SA SRBOBRANA I BUGOJNA: Iz štampe je izašla monografija 30. divizije VRJ

O JUNACIMA SA SRBOBRANA I BUGOJNA: Iz štampe je izašla monografija 30. divizije VRJ

Ambrozija na trotoaru u 27. marta broj 9. Neko je ne bi razlikovao od zasađenog paradajza, ukrasne kadifice na terasi, ali niče malo kasnije, kao i druge biljke ovog proleća.

- Na uređenim gradskim površinama su vršena košenja tako da su neka od stabljika ambrozije pokošene. Ono što je preporuka akcionog plana je da košenje bude prioritetan metod suzbijanja - kaže Tomica Mišljenović sa Biološkog fakulteta.

- Upravo je momenat da se krene u organizovane akcije suzbijanja ovog korova. Kažem, sada suzbijanja, pre nego što ovaj korov procveta - kaže Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Zovu ih i građani i lekari za savet. Alergičnim osobama trenutno smeta polen drveća i nekoliko korovskih trava. Ambrozija ne, ali joj se ne sme dozvoliti da procveta, verovatno krajem jula. Sada je najbolje iščupati je i baciti. Grad je usvojio akcioni plan koji predviđa nekoliko aktivnosti.

- Važno je pomenuti da akcioni plan predviđa značajno smanjenje hemijskog tretmana ambrozije, posebno u užem gradskom jezgru, i prioritet za razliku od prethodnih godina treba dati mehaničkom suzbijanju - kaže Mišljenović.

U Krnjači kažu da ambrozija pravi haos 

U Krnjači tvrde da ambrozija pravi haos od jula do kraja jeseni. Ima zapuštenih njiva i dvorišta.

Ambroziju treba da uništavaju svi: vlasnici njiva, građevinskog zemljišta, putari pored saobraćajnica, Zelenilo u parkovima, ali su problemi na zapuštenim mestima.

ambrozija
Foto: Profimedia/ilustracija

- Osnovna preporuka je da se sve neuređene površine privedu nameni i idealno bi bilo određenim smešama trave tu površinu pretvoriti u travnjak - smatra Mišljenović. 

Nije najbolje koristiti pesticide 

Nije najbolje koristiti pesticide, ali koliko god je smanjimo i ograničimo, smanjićemo i curenje i svrab očiju nosa, uha, poseban umor, kašalj, pa i astmatični napad. Samo da ne procveta.

- U prepodnevnim satima naša merenja pokazuju da su vrednosti najveće i tada alergične osobe niti bi trebalo da vetre prostorije niti da budu direktno u prirodi već upravo obrnuto posle podne kada rosa obori vrednosti polena i svih nečistoća iz vazduha - navodi Mitrovićeva.

A ako ipak procveta građani zovu i pitaju gde da otputuju. U Agenciji imaju dovoljno mernih mesta. Savetuju nadmorsku visinu do hiljadu metara. Zlatibor je dobar, kažu.

- Salinitet mora obara vrednosti svih polena, pa i ambrozije, i neke destinacije poput Sokobanje. Bilo bi lepo da naš monitoring i izveštavanje semaforskog tipa bude više prisutno u medijima, jer bi dosta pomoglo sugrađanima uz vremensku prognozu - objašnjava Mitrovićeva.

Zavod za biocide se ponovo prijavljuje na konkurs 

Prošle godine od ambrozije na javnom ili neuređenom zemljštu, branio nas je Zavod za biocide. Prijaviće se opet na konkurs za isti posao.

Upućeni kažu da se zbog silne gradnje smanjuje prostor za ambroziju, ali se zbog uređenja zemljišta raznosi, širi je vetar.

Postoji kazna inspekcije, ako procveta na nečijem zemljištu, ali tada je kazna isplativija od plaćanja nekom da uđe u žuto polje ambrozije i uništi je.

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd