fbpx
Skip to main content
alergija na ambroziju

EVO ZA KOLIKO DANA POČINJE PAKAO ZA ALERGIČNE : Zbog kiše ambrozija počela da buja i da pravi probleme mnogima

Foto: Shutterstock
Očekuje se da će uskoro ova najagresivnija korovska biljka početi da buja i da pravi probleme alergičnima

Kiša koja je pala oborila je brojnost polena ambrozije, međutim, s obzirom na to da će se sutra vreme stabilizovati i vratiti period sunčanog vremena, očekuje se da i ova najagresivnija korovska biljka počne da buja i da pravi probleme alergičnima.

"KAKVA JE GODINA, DOBRO JE" Zbog Nišlije GORE DRUŠTVENE MREŽE, njegov lik i delo pokrenuli lavinu komentara na Instagramu

"KAKVA JE GODINA, DOBRO JE" Zbog Nišlije GORE DRUŠTVENE MREŽE, njegov lik i delo pokrenuli lavinu komentara na Instagramu

RHMZ IZDAO NOVE IZGLEDE VREMENA: Sa minimuma i kiše okrećemo na maksimalne temperature i sunce

RHMZ IZDAO NOVE IZGLEDE VREMENA: Sa minimuma i kiše okrećemo na maksimalne temperature i sunce

RHMZ I METEOROLOZI UPOZORAVAJU! SAMO DA PREGURAMO JOŠ DVA DANA: Ovo je detaljan spisak reka kojima preti izlivanje zbog padavina

RHMZ I METEOROLOZI UPOZORAVAJU! SAMO DA PREGURAMO JOŠ DVA DANA: Ovo je detaljan spisak reka kojima preti izlivanje zbog padavina

Rukovodilac monitoringa alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović kaže da alergični probleme mogu da imaju već za desetak dana, tačnije oko 1. avgusta, a da se rekordne vrednosti polena ambrozije u metru kubnom vazduha očekuju polovinom avgusta. 

- S obzirom na to da su bile ekstremno visoke temperature 36, 37 stepeni i da je sada pala kiša, trenutno je situacija povoljna za alergične osobe sa tog apsekta. Kada su visoke temperature, biljka malo smiri svoje aktivnosti, pa i cvetanje, da se ne bi isušila, odnosno, da bi sebe zaštitila. Sa prestankom kiše, koja je lepo zalila, i rastom temperature, i ona će rasti - objašnjava Mirjana Mitrović.

Ona podseća da granična vrednost za ambroziju 30 polenovih zrna u metru kubnom vazduha, i napominje da je sada pravo vreme da se oni koji imaju probleme zbog nje pripreme za nastupajući period.

- To je spuštena vrednost jer je veliki alergen, a za ostale je granična vrednost 60 polenovih zrna po metru kubnom vazduha. Inače, sada je poslednji momenat uništavanja ambrozije, jer se ona mora uništavati pre nego što krene u intenzivnu fazu cvetanja, i pravo je vreme da se oni koji imaju probleme pripreme. Najviše alergičnih ljudi zove od 1. avgusta, tako da oni u saradnji sa svojim lekarima alergolozima treba da počnu sa terapijom, pre nego što dođu kritične vrednosti - savetuje sagovornica.

Prema njenim rečima, kritične koncentracije polena ambrozije očekuju se polovinom avgusta:

- Ona će u narednom periodu rasti. Očekujemo sve intenzivnije cvetanje i evo, rekli su posle sutrašnjeg dana kreću lepe temperature, pa će njen porast biti svakim danom sve veći i veći.

Osim polena ambrozije, kako navodi sagovornica, prisutni su i poleni pelina, konoplje, štireva, bokvice, trave, lipe i koprive, ali u malim vrednostima.

- Najveće vrednosti ambrozije javljaju se u prepodnevnim satima. Oni koji imaju probleme, po povratku iz prirode treba da promeni odeću, operu kosu, da ne suše veš u spoljašnjim uslovima, da koriste  klimatizovane i automobile i prostorije, i da prate kretanje polena, a u skladu sa tim i da usklađuju svoju terapiju i kretanje.

- Mi imamo besplatnu android aplikaciju "Poleni Srbije", na njoj postoje sva merna mesta, kao i na našem sajtu. U svakom momentu se na njoj može videti kada je koji alergen u nekoj kritičnoj vrednosti i s obzirom na to su odmori, možemo se iz Beograda izmestiti na Zlatibor ili na neku veću nadmorsku visinu gde ovaj korovo nije još uvek toliko invanzivan, ili u neku banju kao što je Sokobanja gde je specifična struja koja utiče na vetar da se taj polen tu ne zadržava puno - savetuje Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd