fbpx
Skip to main content
požar

AMERIKA BRUJI O SRPSKIM NAUČNICIMA: Rešili uzrok misterioznih kalifornijskih požara

Foto: Profimedia
U pitanju su naučnica koja proučava klimatske promene prof. dr Jelena Luković, prof. dr Dragan Blagojević i mr Aleksandar Sekulić

Veliki odjek kod američke i svetske javnosti ostavilo je nedavno objavljivanje istraživanja o uzrocima i posledicama kalifornijskih požara koje je uradilo troje naučnika, različitih istraživačkih interesovanja s Univerziteta u Beogradu u saradnji s kalifornijskim Univerzitetom Berkli.

 

"BIĆE MALO ZAMUĆENO" Urnebesna vremenska prognoza, SMEJE se ceo Balkan! Meteorolog objasnio kakvo nas vreme očekuje

"BIĆE MALO ZAMUĆENO" Urnebesna vremenska prognoza, SMEJE se ceo Balkan! Meteorolog objasnio kakvo nas vreme očekuje

SVE O ČETVRTOM CEPIVU KOJE SE DAJE GRAĐANIMA SRBIJE: AstraZeneka - ko sve sme da je primi i u kom razmaku!

SVE O ČETVRTOM CEPIVU KOJE SE DAJE GRAĐANIMA SRBIJE: AstraZeneka - ko sve sme da je primi i u kom razmaku!

U pitanju su naučnica koja proučava klimatske promene prof. dr Jelena Luković s Geografskog fakulteta i njene kolege s Katedre za geodeziju i geoinformatiku Građevinskog fakulteta – prof. dr Dragan Blagojević i mr Aleksandar Sekulić, asistent. Oni su najzaslužniji za detaljno grafičko i kartografsko prikazivanje pomenutih pojava.

Kako kaže prof. Luković, ova publikacija je izazvala veliku pažnju, pa se prethodne nedelje ime UB-a pojavilo na stranicama više od 30 svetskih medijskih kuća. Počevši od "Los Anđeles tajmsa" i "Vašington posta", koji citira Jelenu Luković kao naučnika koji proučava klimatske promene sa UB-a i navodi da je tim istraživača iz Srbije zaključio da "kalifornijska kišna sezona sada startuje gotovo mesec dana kasnije, što povećava rizik od požara”.

Tu vest preneli su Rojters, "Sajans dejli", a "okačena" je i na stranicama Ujedinjenih nacija, Američke geofizičke unije, univerziteta Jejl, Harvard, Riding...

Multidisciplinarni naučni rad objavljen je u cenjenom časopisu Američke geofizičke unije „Geofizikal riserč leters”. Lukovićeva navodi da je, osim kvantifikovanja kašnjenja početka kišne sezone od 27 dana, u odnosu na šezdesete godine prošlog veka, u uslovima mediteranske klime u Kaliforniji, suština njihovog istraživanja u odgovoru zbog čega se to događa i kakve posledice to pomeranje i preraspodela padavina mogu da izazovu.

Ispostavilo se da su rezultati do kojih su došli od najvećeg značaja za dužinu trajanja sezone požara i suše, koja uzrokuje mnogo štete u ovoj državi na zapadnoj obali SAD, koja je prema broju stanovnika na prvom, a po površini na trećem mestu u toj zemlji.

Profesorka Luković objašnjava da njena naučna povezanost s kalifornijskim Univerzitetom Berkli traje poslednjih šest godina, koliko sarađuje s tamošnjim prof. dr Džonom Čengom, kod koga je u više navrata boravila u laboratoriji za Klimatsku dinamiku kao gostujući istraživač i Fulbrajtov stipendista. Naglašava da je to rezultiralo i dolaskom prof. Čenga u Beograd 2018. godine, kada je na poziv Geografskog fakulteta predavao na ovdašnjoj konferenciji „MedCLIVAR”

- Rezultati istraživanja naučnika, generalno, daju svojevrstan kredibilitet ustanovama iz kojih oni dolaze. Na primer, naučna postignuća u vidu prestižnih nagrada, publikacija u vodećim časopisima, naučne citiranosti presudno utiču na rangiranje univerziteta na takozvanoj Šangajskoj listi. Kako pozicija univerziteta na ovoj listi utiče na odluku studenata da se opredele za njega, našem UB-u kao i drugim akademskim ustanovama u svetu je važno da zauzmu što više mesto na ovoj listi kineskog Đao Tonga. Jedini put ka tome su izvrsni rezultati istraživanja, poput ovog koje smo nedavno publikovali u časopisu Američke geofizičke unije ’Geofizikal risrč leters‘ - objašnjava mlada srpska naučnica.

Ona gotovo deset godina intenzivno sarađuje s asistentom Sekulićem, koji je upravo pred odbranom doktorske disertacije u kojoj razmatra prostorno-vremensko modelovanje kiše, primenom geostatistike i mašinskog učenja.

Prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu UB-a, za Politiku ističe da je reč o velikom uspehu profesora i istraživača s Geografskog fakulteta u glavnom gradu.„Ovim je još jednom potvrđeno da Univerzitet u Beogradu ima važno mesto u međunarodnoj akademskoj zajednici i da naša zemlja, iako mala, daje značajne doprinose rešavanju problema globalnih razmera“, navodi ovaj profesor Medicinskog fakulteta.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd