Utorak 19. mar 2024.
Automehaničar

NOVA PRAVILA ZA VOZAČE: Od 5. jula neće moći da se registruje vozilo, a mnogima neće pomoći ni da ugrade katalizator

Foto: Profimedia
Kako se bliži 5.jul i izmena Zakona o bezbednosti u saobraćaju, najava je pooštravanje tehničkog pregleda, a na auto tržištu su sve traženiji katalizatori.

Katalizatori su toliko tražena da se sve češće kradu, a pojavili su se čak i oglasi za iznajmljivanje ovih uređaja bez kojih mnogi neće moći da registruju vozilo.

NOVA PRAVILA ZA LETOVANJE U GRČKOJ: Ministarka otkrila šta čeka naše turiste u zemlji Helena

NOVA PRAVILA ZA LETOVANJE U GRČKOJ: Ministarka otkrila šta čeka naše turiste u zemlji Helena

BRAZILSKI MEDIJI BRUJE O USPEHU SRBIJE: Evropljani još nemaju vakcina, a u Srbiji biraju kojim cepivom će se imunizovati!

BRAZILSKI MEDIJI BRUJE O USPEHU SRBIJE: Evropljani još nemaju vakcina, a u Srbiji biraju kojim cepivom će se imunizovati!

ŠTA ĆEMO ZA PRVI MAJ? Može li se u prirodu, da okrenemo neki roštilj, ili nas čeka KIŠA I LEDENI TALAS

ŠTA ĆEMO ZA PRVI MAJ? Može li se u prirodu, da okrenemo neki roštilj, ili nas čeka KIŠA I LEDENI TALAS

Prema nekim procenama, više od 100.000 vozila neće moći da se registruje od 5. jula zbog nepropisne količine izduvnih gasova, tačnije, zbog neispravnog katalizatora ili nedostatka tog uređaja. A cena katalizatora je od 50 do čak 1.500 evra zavisno od toga da li je univerzalan, zamenski ili originalan, to jest zavisno od marke automobila.

Da je reč o potencijalno profitabilnom poslu dokazuje i akcija MUP-a sredinom februara u Zrenjaninu tokom koje su policajci uhapsili četiri osobe pošto su sa četiri automobila ukrale katalizatore, a sa tri vozila pokušale da skinu ove uređaje.

Sa druge strane, na internetu se mogu naći oglasi kojima se iznajmljuju katalizatori za tehnički pregled za 15 evra.

- Ne možete proći tehnički pregled zbog nedostatka katalizatora? Skupa vam je opcija ugrađivanja novog? Iznajmite katalizator za period obavljanja tehničkog pregleda. Cena 15 evra (uračunat period od 48 sati za koji se može ugraditi i otići na tehnički pregled) - glasi jedan od oglasa.

Da bi iznajmljivanje katalizatora moglo da donese dobru zaradu najbolje znaju zaposleni u auspuh servisima koji su dobro upoznati sa trenutnim stanjem katalizatora u Srbiji.

- Najmanje 100.000 vozila u Srbiji ima problema sa izduvnim gasovima. Reč je o automobilima čiji je katalizator začepljen, izvađen ili je zamenjen loncem ili cevlju. Mnogi vlasnici vozila vade katalizator kako bi i uštedeli gorivo. Međutim, pitanje izduvnih gasova nije samo pitanje katalizatora - upozoravaju u jednom "auspuh servisu" u Beogradu.

Kako kažu, automobil može emitovati nepropisnu količinu izduvnih gasova čak i kad ima ispravan katalizator.

automobil
automobil
Foto: Profimedia

- Ako je motor loš i na primer troši litru ulja na 10.000 kilometara, onda katalizator tu ne može ništa da pomogne. Zato bi bilo dobro da MUP precizira šta će se konkretno raditi na tehničkom pregledu u vezi sa izduvnim gasovima od 5. jula. Da li će se tražiti da vozilo emituje propisanu količinu izduvnih gasova ili samo da ima ispravan katalizator - kažu u servisu.

Zbog toga mnogi auspuh servisi odlažu sve poslove u vezi sa katalizatorom.

- Na primer, ne mogu da garantujem vlasniku vozila da će proći tehnički pregled kad mu zamenim katalizator, ako ne znamo ni šta se konkretno traži na tom pregledu - apostrofiraju u servisu.

Cena katalizatora od 50 do 1.500 evra

Raspon cena katalizatora je veoma veliki.

- Najeftiniji su univerzalni katalizatori koji koštaju od 6.000 do 12.000 dinara i mogu da traju od 50.000 do 100.000 pređenih kilometara. Zatim, imate zamenske katalizatore koji se uvoze iz inostranstva, kao što su, recimo, "imasaf" katalizatori, čija je cena u zavisnosti od vozila od 200 pa do nekoliko stotina evra. Konačno, postoje originalni katalizatori, koji mogu da koštaju i po 1.500 evra - objašnjavaju u servisu.

Primera radi, "imasaf" zamenski katalizator za "punta" nije uopšte jeftin.

- Cena se kreće između 40.000 i 45.000 dinara, ali moram priznati da ne pamtim da je u poslednje dve godine neko i pitao za katalizator za "fijat punta". Kod pojedinih vozila katalizator mora da se menja zajedno sa granom motora što dodatno utiče na cenu - naglašavaju u servisu.

Na benzinskim vozilima katalizator se obično nalazi na jednom od dva mesta, a provera njegove ispravnosti je moguća na tri načina.

golf
golf
Foto: Profimedia

- Zavisno od modela, katalizatori mogu stajati na različitim mestima, ali najčešće su na izduvnoj grani motora ili ispred prednjeg lonca, na sredini automobila - kažu u servisu.

Provera katalizatora na tri načina

Provera da li se tu kompletan katalizator nalazi je moguća vizuelno, ali i pomoću metalnog predmeta.

- Ako je zvuk tup kad se metalnim predmetom udari u katalizator, to znači da je sadržaj katalizatora pun. U slučaju da katalizator zvoni, znači da je šupalj, odnosno da ne radi - ističu u jednom od auspuh servisa i dodaju da nedostatak katalizatora može da signalizira i žuta lampica na instrument tabli, poznati "ček endžin".

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd