Skip to main content
Nikola Tesla, Božić

Baš na Božić napustio nas je NAJVEĆI SRPSKI UM: Prošlo je 76 godina, ali njega niko ne zaboravlja!

Foto: Profimedia/ilustracija
Nikola Tesla preminuo je u 87. godini života, u snu

Sedmog januara pre 76 godina umro je Nikola Tesla, jedan od najvećih umova 20. veka i naučnik čiji su nas pronalasci uveli u novi milenijum. 

VRAĆALI SE S KOPAONIKA PA SE ZAGLAVILI U SMETOVIMA: Ne verujte slepo NAVIGACIJAMA, umeju da prevare i SAOBRAĆAJNE STRUČNJAKE

Bez Tesle ne bismo danas imali mobilnu telefoniju i internet, ni radio, ni televiziju, planetarnu elektronsku mrežu, upravljanje na daljinu, helikoptere, fontane, kućne aparate, ali ni turbine koje proizvode struju.

Izumeo je i obrtno magnetno polje, indukcioni motor..., a zvanično je registrovano oko 300 njegovih patenata u 26 zemalja, i to pre nego što je izumeo planetarnu razmenu energije i povezivanje ljudi, a najveći broj pantenata ostvario je u SAD, gde je živeo 60 godina.

Nikola Tesla
Foto: Profimedia

Najpoznatiji srpski naučnik Nikola Tesla rodio se 10. jula 1856. godine u porodici pravoslavnog sveštenika Milutina i majke Georgine Tesla. Njegovo rodno selo bilo je Smiljane, koje se tada nalazilo u Vojnoj krajini, posebnoj oblasti Habzburške monarhije.

Po njemu je nazvana jedinica za merenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a Teslina zaostavština je 2003. upisana u registar Uneska. 

Nikola Tesla preminuo je u 87. godini života. Umro je u snu, u svom apartmanu na 33. spratu hotela u kom je proveo svojih poslednjih deset godina života, gde je plakao i pričao uspomene sa kraljem Petrom II Karađorđevićem. Za vreme komemoracije Tesli, svirana je pesma "Tamo daleko."

Urna sa Teslinim pepelom postavljena je najpre na groblju u Njujorku, a u Beograd je preneta 1951. gde se i danas čuva u njegovom Muzeju.

"O, KAKAV SREĆAN DAN" Dirljiv govor kraj Giginog groba - porodica i kolege se oprostili od velikog glumca (FOTO)

Spomenici Tesli nalaze se u Beogradu, u Užicu i SAD i to na Nijagarinim vodopadima, na Menhetnu, u porti crkve Svetog Save u Njujorku i u Silicijumskoj dolini.

BONUS VIDEO: ČUDESNA RUKAVICA Pretvara poluautomatsko oružje u mitraljez

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
10 Beograd