fbpx
Skip to main content
Bazen

NE ULAZITE U BAZEN NAGLO! Ekstremne VRUĆINE vam mogu NAŠKODITI ukoliko ne budete oprezni, evo ŠTA URADITI pre ulaska u vodu

Foto: Profimedia
Ekstremno visoke temperature mnoge su naterale da spas potraže na bazenu, reci ili u jezeru.

Međutim, nagli ulazak u vodu, kad su spoljne temperature blizu 40 stepeni, a temperature vode oko 20, može prouzrokovati infarkt, pa čak i dovesti do smrtnog ishoda, upozoravaju stručnjaci!

MOGLO JE BITI KOBNO PO BILO KOGA U BLIZINI: Deo terase otpao sa šestog sprata u Novom Sadu, stanari u šoku

MOGLO JE BITI KOBNO PO BILO KOGA U BLIZINI: Deo terase otpao sa šestog sprata u Novom Sadu, stanari u šoku

Veliki infrastrukturni radovi kod Smederevske Palanke: Počinje uređenje jezera Kudreč

Veliki infrastrukturni radovi kod Smederevske Palanke: Počinje uređenje jezera Kudreč

SIMPTOMI I POSLEDICE "BEOGRADSKOG VIRUSA": Kada budete čuli kako se prenosi ZGROZIĆETE SE, može biti smrtonosan!

SIMPTOMI I POSLEDICE "BEOGRADSKOG VIRUSA": Kada budete čuli kako se prenosi ZGROZIĆETE SE, može biti smrtonosan!

Prethodnih dana tropske vreline paralisale su Srbiju, a pik ovog toplotnog talasa tek se očekuje u četvrtak, kada će, kako najavljuju meteorolozi, maksimalna temperatura biti između 35 i 38 stepeni, a na istoku i do 39. Ovo je period, međutim, kada svi, a naročito srčani pacijenti, treba da budu jako oprezni, kaže čuveni kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Za organizam nikada ne valja praviti nagle prelaze - niti iz preterano hladnog u toplo, niti iz preterano toplog u hladno. Druga varijanta je čak mnogo opasnija. Kod ulaska u vodu, kada je spoljna temperatura visoka, organizam se brani sužavanjem krvnih sudova kako se u hladnoj sredini ne bi gubila toplota. To suženje krvnih sudova kod osoba koje boluju od arterioskleroze i koje već imaju sužene krvne sudove može se završiti infarktom ili fatalno - kaže prof. dr Ristić, koji podseća da su, iako u manjoj meri, od ovog ugroženi i mladi.

Dodatni rizik, kako kaže, predstavlja i konzumiranje alkoholnih pića na vrućini, jer alkohol takođe širi krvne sudove.

- Preporučuje se izbegavanje masne hrane, koja opterećuje varenje. Ishranu treba svesti na manje-više vegetarijansku - voće i salate, a naravno, preporučuje se redovna hidratacija - konzumiranje vode i osvežavajućih pića, kao što su limunade i oranžade.

Bazen
Bazen
Foto: Profimedia/ilustracija

Nakon paklenih vrućina koje nas očekuju narednih dana, u petak i subotu će doći do osveženja i pada temperature, a to će se, kako za Kurir kaže meteorolog Nedeljko Todorović, prvo dogoditi u Vojvodini, gde su u pojedinim delovima mogući lokalni pljuskovi i grmljavina.

- U noći između petka i subote lokalni pljuskovi sa grmljavinom su mogući i u ostalim delovima Srbije. U ovim letnjim uslovima, kada god ima grmljavine, negde uvek ima i grada. Samo je pitanje da li će ga biti u manjoj ili većoj meri - kaže Todorović i dodaje da se ipak ne očekuju izražene nepogode:

- Maksimalne vrednosti će poslednjih dana juna dostići opet 35-36 stepeni, ali nas početkom jula čeka ponovo osveženje - pljuskovi i grmljavina.

Vremenska prognoza, Beograd
Foto: Shutterstock

Igor Grabež

Spremno gotovo 14.000 raketa

Iako meteorolozi ne očekuju da će tokom petka i subote pasti veće količine grada, Igor Grabež iz Ministarstva poljoprivrede kaže da je država spremna u slučaju da bude potrebe i da je gotovo 14.000 raketa raspoređeno na svim lansirnim stanicama.

Rakete
Foto: Youtube/Printscreen/Ljubiša Čestereg

- Imamo nove automatizovane radarske centre Valjevo, Fruška gora i dobar deo Bukulje. Novim sistemima će uskoro biti opremljeni RC Bajša i RC Samoša. Ti sistemi su jako precizni i gađaju precizno u milimetar. Mnoge razvijenije zemlje u svetu nemaju ovaj sistem već idu na sistem osiguranja - objašnjava Grabež, koji podseća da naša zemlja registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima vraća deo plaćene premije osiguranja:

- Za Moravički, Zlatiborski, Kolubarski, Podunavski i Šumadijski okrug koji su najčešće pogođeni gradom dajemo 70 odsto regresa od premijum osiguranja, dok je povraćaj u ostalim delovima Srbije oko 40 odsto. Na ovo i dosta lokalnih samouprava daje dodatnih 10 - 20 odsto, pa to u nekim opštinama dođe do čak 100 odsto.

Dugoročno izlaganje nekim ekstremnim vremenskim uslovima svakako utiče i na raspoloženje ljudi, posebno onih koji su osetljivi, kaže za Kurir doc. dr Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

- Visoke vrućine posebno ukoliko nastaju naglo, mogu uticati na doživljaj malaksalosti, smanjene psihičke enrergije, blage promene u raspoloženju ili na teškoće u ritmu spavanja ili ishrane, što samo po sebi može biti iscrpljujuće, posebno ukoliko traje duže. Srećom, čovek je opremljem adaptivnim mehanizmima, pa visoke temperature mogu uticati na ljude uglavnom samo u periodu dok se organizam ne navikne na novonastale prilike. Nikako ne možemo govoriti o nekim dugoročnim posledicama po psihičko zdravlje ljudi, jer bi kao vrsta nestali da smo ozbiljnije podložni promenama godišnjih doba.

Šta uraditi pre ulaska u vodu

Tuš
Foto: Profimedia

- Otići pod tuš i kratko se zadržati pod mlazom hladnije vode

- Nakon toga se isprskajte vodom u kojoj nameravate da plivate

- Posebno obratite pažnju na vrat, grudni koš i stomak

- Kada procenite da vam hladnoća vode više nije mnogo neprijatna lagano zaplivajte

- Kada izađete iz vode obrišite se peškirom i presvucite kupaći kostim ako je napravljen od materijala koji se teško suši

Bazen
Foto: Profimedia/ilustracija

Prva pomoć

SUNČANICA Simptomi

- glavobolja

- preterano znojenje

- ubrzan puls

- disanje plitko i ubrzano

- vrtoglavica, pa čak i nesvestica

Kako pomoći osobi koja dobila

- Pomeriti osobu u hlad ili u rashlađenu, provetrenu prostoriju

- Raskomotiti je, skinuti nepotrebnu, suvišnu odeću

- Postaviti hladne obloge na čelo, vrat i zglobne prevoje

- Postaviti je da sedne i dati hladne, slatke napitke, gutljaj po gutljaj

- Ukoliko oseća nesvesticu, postaviti je u ležeći položaj sa podignutim nogama

kupanje na bazenu
kupanje na bazenu
Foto: Profimedia/ilustracija

TOPLOTNI UDAR

Simptomi

- crvenilo kože

- povišena telesna temperature

- suva koža

- poremećaj svesti (od pospanosti do besvesnog stanja)

- glavobolja

- mučnina

- povraćanje

Kako pomoći

- Sklonite osobu na hladnije mesto

- Uklonite nepotrebnu odeću

- Uvijte pregrejanu osobu u vlažan čaršav ili nešto slično i polivajte hladnom vodom sve vreme (nikako ledenom vodom)

- Dajte osobi rashlađenu tečnost da pije, gutljaj po gutljaj

- Po postizanju zadovoljavajuće temperature tela, mokre čaršave zamenite suvim

- Ukoliko se javi nesvestica, postavite osobu u ležeći položaj sa podignutim nogama

- Ukoliko se jave teži poremećaji svesti - besvesno stanje, osobu okrenite na bok i odmah kontaktirajte Službu hitne medicinske pomoći

Vremenska prognoza
Slaba kiša
23 Beograd