fbpx
Skip to main content
Bela Crkva

Manifestacije koje ne smete propustiti: Vreme je da zavirite u karnevale Bele Crkve (FOTO)

Foto: Turistička organizacija Bela Crkva
Stranci dolaze sa svih strana u velikom broju da uživaju u raznim karnevalskim zabavama

Bela Crkva je opština u Južnom banatskom okrugu Vojvodine, koja se nalazi u Republici Srbiji. Opština je, naročito između dva svetska rata važila za grad cveća, dobrog vina i nadaleko čuvenih karnevala, organizovanih svake godine. Tada stranci dolaze sa svih strana u velikom broju da uživaju u raznim karnevalskim zabavama.

Ekonomski plan za bolje Vladimirce: Niz projekata za bolje sutra – stižu investitori, banjski kompleks, a sledi i energetska tranzicija (VIDEO/FOTO)

Ekonomski plan za bolje Vladimirce: Niz projekata za bolje sutra – stižu investitori, banjski kompleks, a sledi i energetska tranzicija (VIDEO/FOTO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

NAJVEĆA SVETINJA OVOG KRAJA: Pogledajte kakve tajne krije "MALI OSTROG" u Malom Zvorniku (FOTO/VIDEO)

Mesto gde u pletenoj korpi nastaje magija za nepce: Znate li za legendarni PIROTSKI KAČKAVALJ sa leskovog pruća? (FOTO/VIDEO)

Mesto gde u pletenoj korpi nastaje magija za nepce: Znate li za legendarni PIROTSKI KAČKAVALJ sa leskovog pruća? (FOTO/VIDEO)

Neke od tih manifestacija su Basijevi dani, Belocrkvanski festival rakije, Belocrkvanski karneval, Bogojavljenje, Fašanke, Kulinarske manifestacije, Karneval cveća i mnoge druge.

Basijevi dani

U toku letnje sezone u Beloj Crkvi se održava sportsko-turistička manifestacija "Besijevi dani", posvećena legendarnom somu kapitalcu, koji je težak više od 100 kg, koga je više njih videlo, ali ga niko nije mogao upecati. Manifestacija datira od 1988. i zamišljena je kao lov na soma kapitalca ("Lov na Besija"), ali je ona, u međuvremenu prerasla u ekološku manifestaciju, sa ciljem da se zaštiti priroda i živi svet u jezeru.

"Besijevi dani" ispunjeni su sportskim događajima na vodi - Besijeva regata, takmičenje u preplivavanju jezera, vaterpolo utakmica, sportski ribolov, a na obali se organizuje odbojka na pesku, izložba fotografija podvodnih aktivnosti i prigodan kulturno umetnički program. 

Belocrkvanski festival rakije

Belocrkvanski festival rakije je prvi put održan 22. avgusta 2015. na Gradskom jezeru, sa težnjom da postane tradicionalna manifestacija. Ovaj događaj predstavlja spoj voćarstva i turizma i u vezi je sa domaćom rakijom i preradom alkohola, jer je lokalno stanovništvo poznato po kvalitetnoj proizvodnji.

rakija
Foto: Turistička organizacija Bela Crkva

U okviru Belocrkvanskog festivala rakije održano je stručno ocenjivanje kvaliteta jakih alkoholnih pića, prirodnih rakija i likera, kao i stručno predavanje u vezi sa tom oblašću. Proizvođači su izložili svoje proizvode, a posetioci su mogli da ih degustiraju i uživaju uz bogat kulturno- umetnički program. Ovaj festival rakije je simbolično manifestacija kojom se završava turistička sezona u Beloj Crkvi.

Bogojavljenje

Brza i blagoslovena reka Nera razdvaja dve države, državu Srbiju i Rumuniju, ali svojim obalama spaja bratske narode. Bogojavljenskim osvećenjem vodenih tokova reke Nere kod mesta Vračev Gaja i Sokolovca ona nosi blagoslov svim narodima koji žive pored reke Dunava sve do Crnog Mora, pa i dalje. Parohiju u Vračev Gaju posećuje Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski Gospodin Nikanor. Posle Svete Liturgije časni krst se iznosi iz hrama Sv. Arh. Mihaila i Gavrila u kome je čuvan tokom protekle godine.

bogojavljanje
Foto: Turistička organizacija Bela Crkva

Litijom koju predvodi Episkop banatski Gospodin Nikanor sa sveštenstvom Arhijerejskog namesništva belocrkvanskog, Vikarom Rumunske pravoslavne crkve o. Mojsijem iz Straže i sa vernim narodom, kreću od Vračevgajskog hrama i idu do ustanovljenog mesta na reci Neri.

Na tome mestu, gde se po tradicionalnom običaju vrši veliko osvećenje vode, nekada je postojao most koji je srušen 1944. godine. Na kraju osvećenja vode pliva se za časni krst gde mladići iz Bele Crkve i okoline plivaju za njega.

Fašanke

Datum se prilagođava početku posta u pravoslavnom kalendaru (februar- marta). Ovo je stara manifestacija, koja se u ovim krajevima zove "maskembal". Karnevalsku povorku organizuje Mesna zajednica u saradnji sa OŠ "Mihael Sadoveanu" i meštanima sela. Povorku predvodi folklorna grupa koju nazivaju "kalušari". Grupa mladih u tradicionalnoj rumunskoj nošnji, izvodi igru koja se igra samo tog dana.

fašanke
Foto: Turistička organizacija Bela Crkva

Prethodno u toku prepodneva "kalušari" obiđu selo i u svakoj kući odigraju ples. Povorka sa eksponatima prolazi glavnom ulicom Grebenca. U toku manifestacije organizuje se izložba ručnih radova, kao i kompozicije sa starim nameštajem.

Kulinarske manifestacije

  • Paprikašijada - takmičenje u kuvanju paprikaša u Češkom selu, održava se krajem avgusta.
  • Burazijada - takmičenje u kuvanju škembića u Kusiću, održava se u drugoj polovini septembra.
  • Crvenačko opasuljivanje - takmičenje u kuvanju pasulja u Crvenoj Crkvi, održava se krajem septembra.
  • Gulašijada - takmičenje u kuvanju gulaša u Kaluđerovu, održava se početkom septembra.

Bela Crkva
Foto: Turistička organizacija Bela Crkva

 

Belocrkvanski karneval

Turističku sezonu u Beloj Crkvi otvara međunarodna manifestacija "Belocrkvanski karneval", koja ima tradiciju dugu više od 150 godina. Danas je "Belocrkvanski karneval" multidisciplinarna manifestacija i predstavlja spoj turizma i privrede u koju su uključeni lokalni, regionalni i ostali segmenti u cilju promocije Bele Crkve i njenih potencijala, kao i čitavog regiona. U pripremi karnevala učestvuje čitav grad, a ulice i fasade se doteruju posebno za ovu priliku.

Bela Crkva
Foto: Turistička organizacija Bela Crkva

Program Belocrkvanskog karnevala je sedmodnevan. On obuhvata izlaganje cveća u otvorenim i zatvorenim prostorima, u cvetnim dvorištima, baštama, terasama, sa izborom i nagrađivanjem najlepših, muzičke i ostale kulturne svečanosti posvećene cveću i karnevalima, izložbe, promocije, medijske prezentacije i ostale programe i aktivnosti koji odgovaraju festivalu i mestu zbivanja, kulturne programe koji su u vezi sa multinacionalnošću ovog područja, odnosno kulturno-umetničke programe bazirane na jezicima, folklorima i običajima nacionalnih manjina, kao i gostovanje karnevalskih i pevačkih grupa, te folklornih udruženja.

Poseban događaj čini završnica karnevala, povorka sa eksponatima koji se mesecima unapred prave specijalno za ovu priliku, a pored eksponata tu su i mažoretkinje, kao i učesnici iz svih karnevalskih gradova Srbije i inostranstva, a po završetku povorke organizuje se vatromet... Svake godine se "Belocrkvanski karneval" održava poslednje nedelje juna.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Bela Crkva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

SD vojvodina

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd