fbpx
Skip to main content
vakcinacija, tinejdžer

BEOGRAĐANIN JE PRE PET MESECI DOBIO DRUGU DOZU VAKCINE: Antitela nisu bila sjajna na samom početku, ali šta kažu rezultati sada?

Foto: Profimedia
Kao i sve nas u to vreme, interesovalo ga je da li je posle određenog vremena organizam razvio antitela.

Treća doza vakcine protiv korone poslednjih dana jedna je od glavnih tema u Srbiji. Ko će je primiti? Kada? Istu kao prve dve doze ili neku drugu? I kada uopšte ističe efikasnost vakcina koje su mnogi od nas primili još krajem januara, skoro pre šest meseci?

GOTOV SPOMENIK ZORANU ĐINĐIĆU: Evo šta sprema Beograd - pored OVIH ličnosti planirana je i statua ubijenog premijera (VIDEO)

GOTOV SPOMENIK ZORANU ĐINĐIĆU: Evo šta sprema Beograd - pored OVIH ličnosti planirana je i statua ubijenog premijera (VIDEO)

AKCIJE NAJAVLJENE I U NAREDNOM PERIODU: U prihvatni centar sprovedeno još 39 ilegalnih migranata iz Beograda (VIDEO)

AKCIJE NAJAVLJENE I U NAREDNOM PERIODU: U prihvatni centar sprovedeno još 39 ilegalnih migranata iz Beograda (VIDEO)

BEOGRAĐANI, OVO JE ODGOVOR NA PITANJE KOJE SVE ZANIMA: Evo da li obezbeđenje sme da prati kontrolore i da li imaju PRAVO da vas legitimišu

BEOGRAĐANI, OVO JE ODGOVOR NA PITANJE KOJE SVE ZANIMA: Evo da li obezbeđenje sme da prati kontrolore i da li imaju PRAVO da vas legitimišu

U nedostatku konkretnih informacija, osim da će odluka o svojevrsnoj revakcinaciji biti saopštena 1. avgusta, mnogi su već počeli da se raspituju da li će i oni biti kandidati, da li će moći da biraju, da li bi mogli da "promešaju" pa da sa "kineza" pređu na "Fajzera" ili eventualno isprobaju "Sputnjik made in Serbia"...

A neki su odlučili da prethodnih dana ponovo odu na testiranje i provere da li i dalje imaju antitela koja će ih štititi i u nadolazećem četvrtom talasu korone protiv novog delta soja. Jedan od njih je i 51-godišnji Beograđanin U. P, koji je u prethodnih pet meseci pratio "kretanje" antitela nakon što je bio među prvim grupama koje su u Srbiji primile vakcinu protiv korone.

- Prvu dozu sam primio negde oko 20. januara, drugu tri nedelje kasnije, dakle oko 10. februara. Iskreno, nisam birao i kao i većina stanovnika Srbije primio sam prvu dostupnu kinesku "sinofarm" vakcinu. Niti je bolelo, niti sam imao bilo kakvu reakciju - počinje priču sagovornik.

Stativa, pa rašlje

Kao i sve nas u to vreme, interesovalo ga je da li je posle određenog vremena organizam razvio antitela.

- Nisam se testirao da bih bio siguran da sam zaštićen, već me zanimalo koliko su tačne priče koje smo svakodnevno slušali. Otišao sam u laboratoriju već petnaestak dana posle druge doze - kaže U. P.

vakcinacija
Foto: Profimedia

Kako sam kaže, "možda sam malo poranio", pošto su svi pričali kako se kod "Sinofarma" antitela razvijaju tek tri nedelje posle druge doze.

- Priznajem da sam se najviše iznenadio na tom prvom testiranju. Rezultati su mi stigli mejlom istog dana, a u igri su bile tri opcije, odnosno kako piše na zvaničnom dokumentu, "opseg referentnih vrednosti". Ako biste imali manje od 15, znači da nemate dovoljnu količinu antitela. Rezultat od 15 do 20 je tzv. granična vrednost, a sve preko 20 znači da ste razvili dovoljan zaštitni mehanizam - priča ovaj Beograđanin.

I prvi rezultat od 26. februara ove godine glasio je...

- Granična vrednost: 15. Ili fudbalskim žargonom rečeno "stativa". Ni tamo, ni vamo.

Stručnjaci kažu kako je važno da su razvijena bilo kakva antitela, te da je po pomenutim merilima sve iznad 15 dobar rezultat.

- Stručnjaci kažu da treba sačekati tri, četiri, pet nedelja posle druge doze da biste radili test na antitela. Možda čak i da ga uopšte ne radite. Ali mene nije brinula činjenica da sam na granici, već me je interesovalo kako funkcioniše ta vakcina koju je primilo tri četvrtine Srbije. I zato sam odlučio da se ponovo testiram dve nedelje kasnije.

Ista laboratorija, isti sistem, već poznata lica...

- Stiže drugi rezultat na mejl, a ono - 17. Opa, za dve nedelje "Sinofarm" skočio sa 15 na 17. Ovo je već rogalj. Mesto gde se spajaju stativa i prečka.

Posle trećeg testa - šok?!

U međuvremenu smo saznali da je "Sinofarmova" vakcina efikasna u skoro 80 odsto slučajeva, da se ne razvijaju antitela kod svih koji su je primili, a kako, usled složenosti ljudskog imunog sistema, postoje i oni koji su imuni i zaštićeni od korone čak i ako nemaju antitela. Kasnije se potvrdilo da efikasnost kineske vakcine drastično opada kod sredovečnih muškaraca i starijih osoba, pogotovo iznad 65 godina.

vakcinacija
Foto: Profimedia

- Ubedih tada sebe kako sam baš idealan kandidat za ulogu "negativca": muškarac, 50 leta kad sam primio drugu dozu, sada već godinu dana stariji, sa viškom kilograma, mada, ruku na srce, pokušavam da budem aktivan.

Prošao jedan mesec, drugi, treći... Kako sam kaže, ovaj sredovečni Beograđanin nije imao direktan kontakt sa koronom, pa niko ni u porodici nije bio zaražen. Bar da zna...

- E, kad su počele priče o trećoj dozi, odlučio sam da odem ponovo da se testiram i da vidim kako stoje "prijateljčići" u meni. Još sam krenuo na bazen malo da se rekreiram u jutarnjim satima, pa rekoh mora da su i ta moja antitela sada malo proplivala.

Naravno, ponovo ista laboratorija, mada ovog puta bez redova i čekanja, čini se da su svi već digli ruke od antitela... I onda je kucnuo trenutak istine.

- Testirao sam se bukvalno pet meseci nakon što sam na Torlaku dobio drugu dozu kineske vakcine. Razmišljam, teško da su se povećala antitela, možda će ponovo da bude stativa, a možda su i pala na 10, 11, 12... I onda u popodnevnim satima stiže izveštaj na kojem nema konkretnog rezultata, već piše: "Dobijena vrednost manja od 15”. Ili u prevodu - negativan. Nema antitela. Napustili me moji "prijateljčići”.

Dakle, idealan kandidat za treću dozu vakcine.

- Ja sam uvek za vakcinu. Lično bih uveo i obaveznu vakcinaciju, nema tu demokratije. A kada nam budu davali treću dozu, što bi rekao dr Milanko Šekler, "dajte da malo promešamo"!

Vremenska prognoza
Slaba kiša
8 Beograd