fbpx
Skip to main content
konferencija

Dr Kon progovorio kada bi morali da uvedemo VANREDNO STANJE PONOVO: Veliki problem povratnici u Srbiju!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Epidemiolog dr Predrag Kon naveo je će biti pronađen način da se povratnici prijave tako da to bude što manje opterećenje i za same građane i za lekare

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je u praksi sprovodiva nova mera nadzora zbog korona virusa koja podrazumeva da se građani javljaju zdravstvenim ustanovama po povratku iz inostranstva, a da će ona imati i dugoročne efekte, pogotovu u narednom periodu kada dolaze slave i zimski praznici.

"SMUČILO MI SE DA BUDEM CRNA OVCA" Nestorović otvorio dušu, evo zašto je napustio KRIZNI ŠTAB

"SMUČILO MI SE DA BUDEM CRNA OVCA" Nestorović otvorio dušu, evo zašto je napustio KRIZNI ŠTAB

GRCI DONELI ODLUKU: Evo do kada ostaje zabrana ulaska za naše građane

GRCI DONELI ODLUKU: Evo do kada ostaje zabrana ulaska za naše građane

OVA TRI SRPSKA GRADA SU POTENCIJALNE KORONA BOMBE: Mnogo je razloga da će najpre tu buknuti NOVA ŽARIŠTA VIRUSA

OVA TRI SRPSKA GRADA SU POTENCIJALNE KORONA BOMBE: Mnogo je razloga da će najpre tu buknuti NOVA ŽARIŠTA VIRUSA

- Ako želimo, a ja želim, da nam se nikada više ne ponovi jul mesec, moramo mesecima unapred da razmišljamo i planiramo - kazao je Kon. 

Epidemiolog je rekao da će biti pronađen način da se povratnici prijave tako da to bude što manje opterećenje i za same građane i za lekare, a među mogućnostima su elektronsko prijavljivanje, pozivanje kol centra ili odlazak u kovid ambulantu, za koju je naveo da je opcija koju treba izbeći kada je moguće.

- Ovo jeste neki vid zdravstvenog nadzora, ali nije onaj zdravstveni nadzor koji je definisan zakonom i za koji su odgovorni instituti za javno zdravlje. Takav zdravstveni nadzor ne bi bio moguć. Jer, ako očekujete povratak 50.000 ljudi, koje treba da pratite deset dana, to je pola miliona nadzora. Tako nešto nije moguće sprovesti bez vanrednog stanja - naglasio je on.

Nadzor u srednjim školama upitan

Govoreći o stanju u školama, Kon je istakao da zasad postoji jasan pregled situacije u svim osnovnim školama u kojima se pojavio virus, ali da brine to što trenutno nema nijedne prijave sumnje na zarazu virusom korona u srednjim školama.

- To mi govori da slučajevi zaražavanja među srednjoškolcima nisu pod nadzorom. Ako virusa ima u osnovnim školama, vrlo je verovatno da ga ima i u srednjim ali ti slučajevi nisu prijavljeni. Mi za osnovne škole, njih 11 u kojima je 13 đaka pozitivno, tačno znamo u svakom trenutku šta se dešava i možemo na vreme da uočimo da li je došlo do nekog ozbiljnijeg prenošenja - kazao je on.

Na drugoj strani, dodao je Kon, malo je verovatno da od početka školske godine nijedan srednjoškolac nije imao temperaturu.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
14 Beograd