fbpx
Skip to main content
Ruski PVO

BIĆEMO SILA! Srbija sve bliža nabavci PVO sistema "BUK"

Foto: Profimedia
Delegacija Srbije danas u Rusiji razgovara o nabavci neprikosnovenog PVO sistema "BUK".

U ruskom gradu Sazdanju, danas se održava drugi dan 15. zasedanja Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za ekonomsku, trgovinsku i naučno-tehničku saradnju, a delegaciju Srbije predvode prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, ministri Aleksandar Antić i Zoran Đorđević.

Na zasedanju će se voditi razgovori o obezbeđivanju Srbije ruskim gasom tokom predstojeće zime, nabavci delova za srpske "Migove", a najviše pažnje biće posvećeno dogovorima o uslovima nabavke ruskog raketnog PVO sistema "BUK", kojim bi Srbija obezbedila mirno nebo.

Da podsetimo, tokom prošlogodišnje posete premijera Srbije Aleksandra Vučića predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu bilo je reči o mogućnostima jačanja vojne spremnosti Vojske Srbije ovim sistemom protivvazdušne odbrane, čija je vrednost oko 350 miliona dolara.

Komandno, radarsko i vozilo za lansiranje, šest samohodnih lansera i do šest vozila za transport i lansiranje raketa koja čine ovo ubojito oružje, garantuju najefikasniju moguću zaštitu vazdušnog prostora jedne države. Primera radi, američka vojska je u decembru prošle godine zbog tog sistema obustavila svoje letove iznad severne Sirije.

Raketni sistem PVO BUK-M1 namenjen je za odbranu jedinica veličine korpusa od napada iz vazdušnog prostora. Osnovna varijanta je sposobna za dejstvo protiv aviona i helikoptera na svim visinama njihove upotrebe, a na zahtev naručioca sistem se može osposobiti i za efikasno dejstvo protiv krstarećih raketa i ciljeva koji primenjuju intenzivno elektronsko ometanje.

Borbene komponente sistema su: komandno vozilo, radar, samohodni lanser, vozilo za transport i lansiranje raketa i raketa.

BUK
Foto: SD/ilustracija

Komandno mesto je postavljeno na šasiju guseničara i opremljeno je sistemima za prijem, obradu, prikazivanje i slanje podataka, opremom za navigaciju i komunikacionom opremom. Osmatrački 3D radar otkriva i identifikuje ciljeve u vazdušnom prostoru i podatke o njima šalje komandnom vozilu. Samohodni lanser je može da prati do 4 ispaljene rakete u isto vreme, a rakete su namenjene uništivanju ciljeva u vazduhu koji se kreću brzinama manjim od 830 m/s.

Koliko je ovaj sistem opasan za sve one sa lošim namerama prema Srbiji kazuje i upozorenje bivšeg premijera Hrvatske Tihomira Oreškovićada će, ako Srbija nabavi "Buk" i instalira ga na manje od 100 kilometara od hrvatske granice, NATO na srpskoj granici postaviti balističke rakete!

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
7 Beograd