fbpx
Skip to main content
kfor

BIVŠI PRIPADNIK KFORA PRIŠAO NAŠOJ CRKVI! Mladi Čeh ispunio dečački san: "I moje dete će biti pravoslavac"

Foto: Profimedia
Nekadašnji pripadnik Kfora Daniejl Švarc (33) ispunio je životnu želju i primio pravoslavlje i poručuje: "Sada prvi put imam u šta iskreno da verujem, jer je pravoslavlje spasenje za sve nas".

Vidno raspoložen i srećan što je dan uoči Nove godine ostvario dugogodišnju želju i prešao u pravoslavlje, ovako govori Danijel Švarc (33), nekadašnji propadnik Kfora na Kosmetu.

Privrednik iz češkog grada Fridek-Mistek krstio se poslednjeg dana prethodne godine u Visokim Dečanima.

Ministarstvo nudi pomoć mladim istraživačima

U pravoslavlje ga je uveo jeromonah Petar Rajević, koji je obavio čin krštenja, a podrška mladom Čehu, u za njega značajnom činu, bili su mu supruga Zuzana, kum Dimitrije, Zvonko Mihajlović iz Štrpca i još nekoliko prijatelja.

- Iako nam je bila poznata njegova čvrsta odluka da primi pravoslavlje, Danijelova rešenost da se krsti baš dan uoči Nove godine bila je iznenađenje za sve, pogotovu smo računali da će dugogodišnju želju ostvariti na leto, tačnije na Vidovdan. Ali, on je bio nestrpljiv i dobio je blagoslov oca Petra, koji ga je i krstio poslednjeg dana 2018. godine u Visokim Dčanima, jednoj od najvećih naših svetinja na Kosmetu - priča za "Novosti" Dimitrije Marković, Danijelov kum rodom iz Bajine Bašte, koji trenutno radi u Belgiji.

Objašnjava da prijateljstvo sa Danijelom datira iz perioda njegovog boravka u Češkoj, gde je radio kao prevodilac, a kada je sticajem okolnosti upoznao više prijatelja koji su bili naklonjeni Srbiji i srpskom narodu.

- Danijel je kao pripadnik Kfora šest meseci proveo na Kosmetu. Sedište im je bilo u selu Sekirača kod Podujeva, gde je na licu mesta shvatio suštinu problema srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini. Po povratku s Kosmeta, počeo je sa nekolicinom prijatelja da učestvuje u humanitarnim akcijama koje smo zajednički sprovodili, ali ono što je najbitnije jeste njegova naklonost i ljubav prema našoj zemlji i našem narodu - priča kum Dimitrije.

Raspoloženje zbog Danijelovog uvođenja u pravoslavlje, iako je kao dečak kršten kao katolik, ne skriva ni njegova supruga Zuzana, koja je odmah po suprugovom krštenju celivala mošti Stefana Dečanskog, jer su monasi gostima otvorili sanduk svetog kralja.

Дочек 2019: Novi Sad omladinska prestonica kulture (FOTO)

- Pošto nam je na putu i beba, i ona će biti pravoslavne vere - otkrio je još jedan detalj Danijel.

Kaže da je krštenjem u Visokim Dečanima ostvario svoj višegodišnji san koji će mu olakšati i upotpuniti pogled na svet i budućnost.

KOLAPS U BEOGRADU Zbog snega na ulicama autobusi ne voze u neka naselja, tramvaji idu skraćeno, a putnici pešače

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd