Skip to main content
davanje krvi

BIZARNO PRAVILO U SRBIJI! Ko upražnjava analni seks, NE MOŽE da daje krv!

Foto: Profimedia
Potencijalni davaoci krvi obavezni su da popune upitnik u kojem moraju da kažu da li su imali analni seks u poslednjih šet meseci.

Osobe koje upražnjavaju analni seks ne mogu da budu davaoci krvi ni u Srbiji ni u većini zemalja Evrope.

Svaki potencijalni davalac krvi obavezan je da prethodno popuni specijalan upitnik u kojem mora da odgovori na niz pitanja o svojim seksualnim navikama, među kojima je i ono da li je imao analni seks u poslednjih šest meseci. Ukoliko jeste, neće mu biti dozvoljeno da da krv.

Odgovorom na to pitanje izbegava se opasnost od prenošenja polnih bolesti, poput HIV-a i hepatitisa.

-Mi još osamdesetih godina prošlog veka vodimo računa o tome da li naši donatori upražnjavaju analni seks, jer na taj način brinemo o zdravlju i bezbednosti. To pitanje je u upitniku od 2007. godine, a poslednjih godina ta pravila su striktna i rigorozna - kaže dr Jelena Istakov, načelnik odeljenja za prikupljanje krvi u Institutu za transfuziju krvi.

Zašto je to tako?

- To znači da ako neka osoba u upitniku zaokruži da je imala analni seks u poslednjih šest meseci, mi je pozovemo na razgovor, eventualno obavimo dodatne preglede i analize i obavestimo tu osobu da trenutno ne može da bude davalac krvi – dodaje dr Istakov.

Upitnici

Upitnici imaju sudsko-medicinsku važnost, arhiviraju se i čuvaju se 30 godina.

Kako kaže, potencijalni donatori svojim potpisom potvrđuju da su odgovori koje su dali iskreni.

Pitanja u upitniku podjednako se odnose i na homoseksualnu i na heteroseksualnu populaciju.

-Nema tu nikakve diskriminacije ni po jednom osnovu, pa ni po osnovi seksualne orijentacije. Najvažnije je zdravlje davalaca i bezbednost primalaca krvi koji imaju pravo na sigurnu transfuziju.

davanje krvi
Foto: Profimedia

Potencijalni rizik

Aleksandar Milošević, urolog i seksolog, kaže da kod analnog seksa postoji veći rizik od prenošenja HIV virusa, ali to ne mora da bude pravilo.

- Analni otvor je mnogo uži od vaginalnog i zbog toga je mnogo lakse da se prilikom penetracije ošteti zid kože i da se tako naprave ranice. Ukoliko je jedan partner nosilac neke zaraze, u tom slučaju lakše može da je prenese na drugog. Manji rizik imaju naravno parovi koji su dugo u vezi i ne menjaju često partnere.   

Odbijani zbog upražnjavanja analnog seksa

Gej aktivista Predrag Azdejković, kaže da među prijateljima koji su bili odbijani kao donatori ima i homoseksualaca, ali i heteroseksualaca.

- Ne razumem kako upražnjavanje analnog seksa sa zaštitom može da bude rizičnije od vaginalnog seksa bez zaštite - rekao je Azdejković.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
ТАРА's picture

ТАРА

БОГ је јасно одредио за шта служи сваки отвор,ако је то неком бизарно онда је време за психића.

2 | 3

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd