Skip to main content
Ribolov

Ako sretnete ribolovce, nikako nemojte reći SREĆNO, a evo i zašto: Treba da izgovorite SLEDEĆE!

Foto: Profimedia/ilustracija
Pravila lepog ponašanja važe za sve alase

- Budimo se u pola noći, izvlačimo se iz toplog kreveta i ustajemo. Pakujemo pribor i po ciči zimi odlazimo na vodu! Ložimo vatru, cvokoćemo, duvamo u dlanove, šmrkćemo i čekamo da svane. Pecamo - reči su skoro svakog strastvenog ribolovca.

Jedan od najstarijih sportova i hobija jeste svakako ribolov. Srbija je jedna od mnogih zemalja koja je bogata mestima za ribolov. Alasi, ribolovci ili narodski rečeno pecaroši iz bilo kog kraja Srbije mogu pronaći skriveni kutak za sebe za uživanje u ovom sportom. Prema statistici Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija ukupan broj ribara na svetu je procenjen na 38 miliona ljudi, dok je ribolov direktno i indirektno posao za 200 miliona ljudi.

U Srbiji ribolov se najpre počeo razvijati pokraj reke Dunav, a pre svega u vršačkom kraju od najstarijih dana ljudskog postojanja. U Malom i Velikom ritu pokraj grada Beograda ribolov je bio razvijen sve do 19. veka, iako su vode isušene tada, ribe je bilo u izobilju u obližnjim rekama i potocima. Izgradnjom kanala Dunav Tisa Dunav, ribolov postaje najzastupljeniji na ovom vodotoku. Sportski ribolov u Srbiji se kao disciplina ustanovio sredinom prošlog veka. Ribolovna fauna u Srbiji podrazumeva lov na šarana, soma, štuku, šmuđa, babušku, crvenperku,kao i mnoge druge poznate vrste.

Među onima koji se profesionalno bave ribolovom, ali i među onima kojima ribolov predstavlja hobi važe određena pravila lepog ponašanja, kojih se svaki ribolovac pridržava. To je takozvani ribolovački bonton. Biti pecaroš, ribolovac, ne znači samo ustati rano, pronaći mesto, upecati sve što se uhvati na udicu i nakon svega toga hvalisati se o uspešnom ulovu. Takvi pecaroši bolje da na putu do ribolovišta svrate do ribarnice i kupe svoj ulov.

Pecanje iz čamca
Pecanje iz čamca
Foto: Profimedia/ilustracija

Ribolovac je pre svega odgovoran i pošten čovek. On ne kreće u lov bez dozvole za ribolov, jer krivolov pre svega podleže zakonskoj sankciji, a i opasan je po ribnu kulturu. Ribolovački bonton nije zvanično napisan, ali svaki ljubitelj ovog sporta zna kako se ponaša pravi ribolovac. Osnovno što treba ispoštovati pri odlasku u ribolov jeste da u vodu vratite svaku ribu koja je ispod mere, ali i onu koja je puna ikre, jer je ona tada spremna da se mresti. Takođe, u kojoj god državi da lovite ribu valjalo bi da se raspitate kolika je dozvoljena težina ulova prema zvaničnom zakonu o ribolovu u toj državi.

Ribu treba uhvatiti radi zadovoljstva, slikati se sa njom radi uspomena i vratiti je u vodu zarad budućnosti. Što pre naučite princip "uhvati i pusti" ribu, bićete bliže ostvarenju da postanete pravi alas. Kada ribu pustite jednom, ona svaki sledeći put dođe sve veća i veća. Tako je i sa dobrim delima i namerama.

Kako bi ulov bio dobar i lovišta moraju biti čista i zdrava. Poštujte lovno mesto i prirodu, jer je riba potomak te iste prirode. Poštujte kolege pecaroše, jer i oni su došli sa istim ciljem, da se zabave, opuste, steknu prijatelje, a možda i zarade. Ribe kao i ribolovci, vole tišinu, tako da budite što tiši na ribolovnom mestu. Ribolovci su uvek prijtelji, savetodavci i međusobni učitelji. Oni dele i tugu i sreću kada je ulov slab ili dobar. Dobar ribolovac je pre svega dobar čovek.

Porodični ribolov
Porodični ribolov
Foto: Profimedia/ilustracija

Ribolovcima nije bitno koje je godišnje doba, da li je sneg ili sparina. Oni uvek sa osmehom kreću u svoju pustolovinu. Neretko se bude veoma rano, pre svih ukućana, spremaju sebi doručak, ali i doručak za ribe. One jedu crviće, hleb, a nekada dobiju i koju glistu. U miru i tišini, pecaroši odlaze na svoje već omiljeno i poznato mesto, jer svaki ribolovac ima svoju oazu gde se prepušta ribolovu i svako je tu dobrodošao.

Za one koji se ne bave ovim sportom, sve ovo je neshvatljivo, možda i besmisleno. Mnogo je onih koji se čude ribolovcima, kritikuju ih, pa i osuđuju. Ko još izlazi zimi, u sred noći, da bi lovio robu? Upravo oni, strastveni lovci, koji poznaju vodu, ribu, zakone i pravila. Njih pokreće ljubav prema prirodi i ribi,a ne novac ili gladne oči. Ribolovci su ti koji čuvaju ribe, vode računa o njima, brinu se za njihov opstanak. Tamo gde su pecaroši posvećeni svom hobiju, uvek ima ribe.

Ujutru, ranom zorom, kada kreneš u svoju ribolovnu avanturu pozdravi svoje saputnike ribolovce, ali nemoj im reći srećno, već jednostavno BISTRO, neka i njima bude uspešan dan u ribolovu. Tako i sada, ako ste upravo krenuli u ribolov neka vam je BISTRO!

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
26 Beograd