fbpx
Skip to main content
koronavirus

BRAZILSKI SOJ ĆE STIĆI U SRBIJU! Oglasio se srpski doktor i otkrio sve o MUTIRANOM VIRUSU

Foto: SD/ilustracija
Pored toga što je visoko infektivan, novi soj virusa, koji je iz Brazila već stigao u Japan i Englesku, mogao bi biti otporan na postojaće vakcine, kažu britanski naučnici.

Posle mutacija koronavirusa u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, a koje su i do 70 odsto zaraznije od izvornog virusa, ceo svet sada strepi od brazilskog soja, koji, pored toga što je visoko infektivan, ima i mutirani protein zbog koga bi mogao biti otporan na postojaće vakcine, upozoravaju stručnjaci.

KONAČNO DOBRE VESTI: U ovom srpskom gradu je ukinuta vanredna situacija

KONAČNO DOBRE VESTI: U ovom srpskom gradu je ukinuta vanredna situacija

TEMPERATURA IDE U PLUS PETNAEST: Nakon ledenog vikenda, neverovatan vremenski preokret u Srbiji (FOTO)

TEMPERATURA IDE U PLUS PETNAEST: Nakon ledenog vikenda, neverovatan vremenski preokret u Srbiji (FOTO)

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA: Brojke u laganom padu, u Beogradu manje od 500 obolelih

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA: Brojke u laganom padu, u Beogradu manje od 500 obolelih

- Varijanta južnoafričkog soja biološki je slična britanskom, ali sa dve dodatne mutacije koje mogu ometati efikasnost vakcine. Brazilski, poput južnoafričkog, ima promenu položaja genetskog koda 484 i to menja deo proteina (šiljka). Nema dokaza ni s jednom od ovih mutacija da je bolest teža. Promene koje primećujemo uglavnom se tiču pojačanog prenosa - rekao je ser Patrik Valans, glavni naučni savetnik Engleske, a preneo britanski Indipendent. Brazilski soj napravio je haos u zdravstvenom sistemu te zemlje zbog naglog skoka broja zaraženih, a zasad je jedna od mutacija iz Brazila otkrivena u Japanu i Velikoj Britaniji, koja je zbog toga zabranila ulazak putnicima iz Južne Amerike i Portugalije.

Domaći lekari slažu se da je samo pitanje dana kada će neka od ovih mutacija stići i u Srbiju.

Virusolog i mikrobiolog sa Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu dr Milanko Šekler kaže da su u poslednjih mesec dana sekvencirali oko 35 uzoraka građana koji su došli iz inostranstva i razboleli se od korone, ali da nisu našli mutirani soj kovida 19 u Srbiji.

- Ako se taj soj širi Evropom, nije realno da ne dođe i do Srbije, ali niko ne može da pretpostavi kada će se to tačno desiti. On nije opasniji, jer ne stvara težu kliničku sliku, već je infektivniji, pa ćemo tako u kratkom vremenskom periodu umesto 1.800 imati 3.800 novoobolelih dnevno - objasnio je Šekler i dodao da je normalno da virus mutira:

- Velika je verovatnoća da će trenutne vakcine biti delotvorne i na ove mutacije. Virus mora baš mnogo da se promeni da bi cepivo postalo neefikasno. Veći će problem biti kada stanovništvo imunizacijom stekne imunitet, jer će tada korona morati ozbiljnije da se menja da bi zaobišla antitela. Vakcina nije čarobni štapić i verujem da ćemo zauvek živeti s koronom, koja će jednog dana izazivati samo prehladu i nazeb i postati sezonsko oboljenje.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić priznao je juče u obraćanju medijima da ga brine novi soj virusa, jer "sve što se zbiva u zapadnoj Evropi dođe kasnije i kod nas", pa je zato zamolio ministra zdravlja da se vakcinacija ubrza.

Dr Predrag Kon Ne znamo šta dolazi iz Brazila

Epidemiolog dr Predrag Kon objasnio je na konferenciji kriznog štaba da nije realno očekivati da novi soj korone ne dođe i u Srbiju: - To su sojevi, nije toliko velika izmena da bi se radilo o potpuno novoj varijanti virusa, ima ga u Brazilu, Japanu, Južnoj Africi. Kada se pojavi nova varijanta virusa, tada se može očekivati da vakcina možda neće delovati kao što bi delovala na neizmenjeni virus, a kada su u pitanju različiti sojevi, tu cepivo deluje. Još uvek ne znamo šta je to što dolazi iz Brazila.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Fog
2 Beograd