Skip to main content
Brod "Bodrog"

Brod sa koga je ispaljen prvi hitac u Velikom ratu postaje muzej

Foto: Facebook/Printscreen/dejan.ristic.bgd
Austrougarski brod "Bodrog" sa koga su ispaljeni prvi hici u Prvom svetskom ratu, obnovljen je i služiće kao muzej na otvorenom u luci Rečne flotile Vojske Srbije na Ratnom ostrvu, objavio je istoričar Dejan Ristić na svom Fejsbuk profilu

Istoričar Dejan Ristić je obavestio javnost da će austrougarski brod "Bodrog" postati muzej.

- Godine 2014, na predlog tadašnjeg državnog sekretara za odbranu i sadašnjeg ministra rada Zorana Đorđevića, pokrenuo sam, u svojstvu državnog sekretara za kulturu, proceduru za oduzimanje nekadašnjeg austrougarskog monitora "Bodrog" od nesavesnog vlasnika, a sa ciljem njegove potpune restauracije i trajne prezentacije - napisao je on.

KAMEN I NEBO: Prizori sa Kupreške visoravni (FOTO)

KAMEN I NEBO: Prizori sa Kupreške visoravni (FOTO)

- "Bodrog" je nakon serije interresornih sastanaka i formiranja posebne radne grupe, koju su činili predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Muzeja nauke i tehnike, prebačen u Apatin gde je usledila složena, odgovorna i stručna restauracija ovog svetski značajnog kulturnog dobra - dodao je Ristić.

Ovaj brod je bio deo austrougarske rečne flotile stacionarne u Zemunu i sa njega je ispaljen prvi hitac u Prvom svetskom ratu 28. jula 1914. Na kraju rata, srpska vojska ga je zarobila i brod je dobio novo ime - "Sava".

NOVI USPEH: Mladi srpski matematičari osvojili PET MEDALJA u Bukureštu!

NOVI USPEH: Mladi srpski matematičari osvojili PET MEDALJA u Bukureštu!

Tokom Drugog svetskog rata korišćen je u ratnim dejstvima, a nakon njega zaboravljen je i, kako je Ristić napisao, devastiran.

- Sada je taj izuzetno značajni monitor ponovo onakav kakav i treba da bude, kako bi trajno svedočio o svim strahotama rata, ali i o bezmernom junaštvu naših predaka. Ovo je redak primer odgovornog i stručnog bavljenja zaštitom i prezentacijom kulturnog nasleđa kod nas. Iskrena zahvalnost i poštovanje za sve one koji su doprineli uspehu ovog divnog poduhvata - zaključio je Ristić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd