fbpx
Skip to main content
Fakultet

Brucoši, PAŽNJA! Ove godine više smerova i JEDAN NOVI FAKULTET

Foto: Srbija Danas
Biće promena i u broju upisanih

Budućim brucošima ove godine su na raspolaganju novi smerovi, izmenjene kvote, različite školarine, ali i novi državni fakultet!

Za razliku od školske 2017/18. godine, koju je obeležilo povećanje kvota za IT studije na državnim fakultetima širom Srbije, promene najavljene za 2018/19. godinu prilično su šarolike.

Univerzitet u Beogradu ove godine je predložio nešto više mesta nego lane, 9.506 budžetskih i 5.480 samofinansirajućih. Maturantima koji žele da upišu Ekonomski, ali i studentima prve godine ovog fakulteta na raspolaganju su tri nova smera, koji se biraju pri upisu druge godine: Poslovna informatika, Poslovna analiza i konsalting i Ekonomija i finansije.

Tuga do neba: Preminula mlada novinarka iz Novog Sada Marina Kovačev (28)

Školarine na beogradskim fakultetima uglavnom ostaju iste, jedino će na Matematičkom fakultetu biti povećanja za 6.000 do 12.000 u zavisnosti od smera.

S druge strane, Univerzitet u Novom Sadu predložio je upis 9.343 studenta, što je oko 287 manje nego lane. Ekonomski fakultet smanjio je kvotu za samofinansirajuće studente sa 414 na 303, Pravni sa 703 na 603, dok Akademija umetnosti prima 26 studenata više nego u prethodnoj godini. Među novim studijskim programima za osnovne studije, za koje se očekuje da budu akreditovani do početka nove godine, jesu Engleski jezik i književnost sa drugom stranom filologijom (Filozofski), Međunarodna i evropska ekonomija i biznis (Ekonomski), Geodezija (Građevinski).

Na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" školarina je 80.000 dinara, 5.000 više u odnosu na prošlu godinu, a na Fakultetu tehničkih nauka školarina je povećana sa 90.000 na 120.000 dinara.

 

Testiranje
Testiranje
Foto: Profimedia/ilustracija
Ipak, samo Univerzitet u Nišu može da se pohvali novim fakultetom.

- U odnosu na školsku 2017/18. na Univerzitetu u Nišu otvoren je novi fakultet, Poljoprivredni fakultet u Kruševcu, na kojem će školske 2018/19. budući studenti moći da konkurišu za 120 mesta na budžetu i za 30 mesta na samofinansiranju u okviru programa osnovnih studija – ističe prorektor Univerziteta u Nišu prof. dr Vlastimir Nikolić i dodaje da školarina iznosi 60.000 dinara.

On kaže da je Filozofski fakultet u procesu akreditacije novog programa za osnovne studije, Nemački jezik i književnost, koji će moći da upiše 20 budžetskih i 10 samofinansirajućih studenata. Jedina promena u visini školarine u odnosu na prošlu godinu je na Fakultetu umetnosti, gde je 20.000 niža i iznosi 120.000 dinara. Senat Univerziteta u Nišu predvideo je upis 3.308 budžetskih i 1.725 samofinansirajućih studenata.

LETO NAM JE STIGLO RANIJE: U Srbiji danas pretežno sunčano i toplo, do 30 stepeni

Nešto manje indeksa pripremio je Univerzitet u Kragujevcu - 2.539 studenata na budžetu, kao i 1.141 samofinansirajući. Školarinu je za oko 20 odsto povećao Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, a za oko 10 odsto Fakultet tehničkih nauka u Čačku. S druge strane, Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu smanjio je iznos školarine na pojedinim smerovima za 20-30 odsto.

- Akreditovan je studijski program Psihologija, koji zajednički realizuju Fakultet medicinskih nauka, Prirodno-matematički fakultet, Fakultet pedagoških nauka i Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu i može ga upisati 30 studenata – ističu sa Univerziteta.

Predlog je i da se na Univerzitetu u Prištini upiše 1.778 bucoša, od čega 1.134 na budžetu.

Priština
Foto: Profimedia

- Školarine se neće menjati i ubedljivo su najniže. Recimo, na Poljoprivrednom fakultetu ona je 18.000, na Ekonomskom 60.000, za medicinu 70.000 – kažu sa ovog Univerziteta.

Državni univerzitet u Novom Pazaru predložio je 679 budžetskih i 290 samofinansirajućih mesta, a školarine, u zavisnosti od departmana, i ove godine iznose 50.000 i 60.000.

- Kvote su povećane od četiri do najviše budžetskih mesta za studije Informatike i matematike, Građevinarstva, Arhitekture, Biologije i Psihologije, a ove godine nismo predvideli upis na studijskim programima Audio i video tehnologije i Likovna umetnost – kažu sa Državnog univerziteta.

Predstavnici Geografskog, Biološkog, Fakulteta bezbednosti i Filološkog fakulteta u Beogradu i ministar prosvete Mladen Šarčević potpisali su krajem marta Sporazum o rešavanju prostornih kapaciteta i uslova rada, kada je rečeno da će oni imati prioritet u preraspodeli postojećeg prostora, ali i izgradnji novih objekata. Sporazumom se predviđa da Geografski i Fakultet bezbednosti zajedno ispune zgradu u novobeogradskom bloku 67, dok se kao moguće rešenje za Biološki fakultet pominje zgrada Urbanističkog zavoda. Iseljenjem ovih fakulteta povećao bi se broj raspoloživih kvadrata Filološkog fakulteta za oko 3.000.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd