fbpx
Skip to main content
đubre

BRUKA NACIONALNOG PARKA KOPAONIK: Deponija smeća u centru elitnog turističkog naselja

Foto: Dušan Marić
Para vrti gde burgija neće.

Kopaonik je jedna jedna od najviših i najlepših srpskih planina a Nacionalni park Kopaonik jedna od najomiljenijih turističkih atrakcija Srbije, koju godišnje posete stotine hiljada turista.
Među njima  i hiljade stranaca.

Na ovoj planini svoje hotele i druge ugostiteljske objekte sagradila je takozvana društvena elita Srbije. Oni koji su na ovaj ili onaj način zaradili mnogo novca i koji, valjda, znaju pravila ponašanja u civilizovanom svetu.
Pa bi se moglo očekivati da su centar ovog turističkog naselja, koji su okitili svojim milionima evra vrednim hotelima i vilama, i njegova okolina uređeni i čisti.

đubre
Foto: Dušan Marić

Međutim nije tako. Kao što se vidi na fotografijama, u samom centru najpoznatijeg srpskog turističkog naselja, napravljeno je nekoliko deponija smeća. I na prvi pogled je jasno da one tu nisu od juče, već da postoje mesecima. Što bi se reklo, odomaćile se. Kao i navika "kopaoničkih" tajkuna i zvezda da ih koriste kao najpogodnije mesto za istresanje svakakvog otpada.

Ništa bolja situacija nije ni kad se iz ovog naselja pođe ka Pančićevom vrhu, najvećem vrhu na Kopaoniku.
Svako malo pa kraj puta naiđete na smeće i građevinski otpad. Komadi betona sa armaturom, daske, građevinski šut...Skoro da je postalo normalno i razumljivo da najpoznatiji srpski tajkuni, kriminalci, sportisti i estradne zvezde na Kopaoniku i drugim srpskim planinama grade gde hoće i šta hoće.

Para vrti gde burgija neće.

Ali sudeći po onome što se danas može videti na Kopaoniku, mogu i da istresaju smeće gde hoće.
Kad naiđete na građevinski otpad na skoro 2.000 metara nadmorske visine logično je da se zapitate: kako ih nije mrzelo da ga izgone na ovu visinu? Verovatno, zato što im je jeftinije da građevinski otpad potrpaju u kamion i isteraju na planinu, nego da isti odlažu kako propisi i dobri običaji nalažu. Jer, ovo drugo treba platiti.

đubre
Foto: Dušan Marić

Bilo bi zanimljivo čuti šta o ovome kažu u upravi Nacionalnog parka Kopaonik, ekološkim i drugim službama opštine Raška. Mada bi im bilo pametnije da ćute. I uklone smeće. Ali ne o trošku budžeta već bahatih tajkuna, koji su centar Sunčane doline pretvorili u – deponiju smeća.

Osim ako neko ne planira da ih ostavi kao – turističku atrakciju?

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd