fbpx
Skip to main content
Risovačka pećina

ČAROBNA pećina kod Aranđelovca je bila dom praistorijskim ljudima, a danas čuva kamen koji ispunjava ŽELJE!

Foto: printscreen/RTS
Balkanom lutali i mamuti, nosorozi, bizoni...

Jedno od retkih praistorijskih staništa neandertalca na Balkanu je pećina Risovača u Aranđelovcu. Savremena muzejska postavka dočarava život pračoveka i životinjske vrste tog doba.

Naši daleki preci, neandertalci, živeli su u dubini Risovačke pećine pre oko 50.000 godina. Robustne telesne građe i velike fizičke snage, prilagodljivi i spretni, održali su svoju vrstu u surovim uslovima poslednjeg ledenog doba. Vešti lovci i sakupljači plodova, ostavili su na tom mestu tragove života i kulture.

- Od kamena i kostiju ulovljenih životinja, neandertalci su posebnom tehnikom izrađivali alatke za lov na divljač iz neposredne blizine: to su vrhovi kopalja, zatim, alatke koje su imale namenu da čereče divljač, zatim tu su strugači koji su služili za obradu kože i krzna, koštana šila, bodeži", objašnjava Olga Sračević, arheolog Narodnog muzeja u Aranđelovcu.

Risovačkim prostranstvima kretala su se krda runastih mamuta, stepski bizon, nosorog jelen, pećinski medved, lav. Oko 8.500 fosilnih ostatka, paleontolozi su pronalašli u pećinskim naslagama.

Risovačka pećina
Eksponati koji prikazuju praistorijski život
Foto: printscreen/RTS

- Oko pet hiljada fosila, pripada pećinskim medvedima i oni su nestankom vegetacije, preseljenenjem - zbog ledenopskih uslova, nestali sa ovog prostora pre 25.000 godina - kaže Divna Vesić, viši vodič.

Istrazivanje pećine počelo je 1953. godine. Duga je 190 metara sa konstantnom temperaturom između 10 i 12 stepeni. Voda koja prodire kroz krečnjačke stene, stvorila je Risovačke suze, ćilibarsku sobu, čipku, zadivljujuće figure pećinskog nakita.

Priroda je ovde svojom magijom, formirala i kamen sreće. Mermerni oniks - kažu, ako ga dodirnete, svaka želja će vam se ispuniti.

Risovačka pećina
Stalaktiti u Risovačkoj pećini
Foto: printscreen/RTS

Za posetioce je otvorena pre tri decenije. Sa oko 30.000 turista godišnje, Risovača je među najposećenijim pećinama u Srbiji.

- Tokom ove godine počećemo jedan veoma važan projekat - to je proučavanje biljnog i životinjskog sveta na samom spomeniku prirode Risovačka pećina - najavljuje Darko Pavlović, direktor Narodnog muzeja u Aranđelovcu.

Svojevrsna paleontološka riznica neprocenljivo je svedočanstvo o vremenu nastanka civilizacije. Nekadašnji dom neandertalskog coveka danas je stanište retkih insekata i slepih miševa.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd