fbpx
Skip to main content
National Geographic

Čeka nas KLIMATSKI FENOMEN: Vremenska prognoza za zimu nosi ZABRINJAVAJUĆE VESTI! Haos u najavi (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/ National Geographic
Ako vas zanima vremenska prognoza za zimu 2019 imamo potencijalno zabrinjavajuće vesti. Sprema se globalni klimatski fenomen koji bi mogao da utiče na vremenske prilike širom planete, pa i na Srbiju i ostatak Evrope.

Meteorolozi kažu da je sve izvesnije da će se u Pacifiku i ove zime pojaviti El Ninjo (El Niño). Poslednji put se to desilo tokom zime 2015/2016 i snažno se odrazilo na klimu širom sveta. Šansa da će se to desiti je oko 70 posto, saopštila je Svetska meteorološka organizacija.

Šta je El Ninjo i šta to znači? I kako će to uticati na vremensku prognozu za zimu 2019?

Naziv na španskom jeziku znači mali dečak i odnosi se na malog Isusa, pošto je fenomen najprimetniji za Božić. U praksi pojava predstavlja neuobičajeno visoke temperaturne fluktuacije na površini Istočnog Pacifika koje se odražavaju na vremenske prilike u mnogim državama oko Pacifika ali i širom sveta. Posebno velik uticaj koji El Nino ima je na Severnu Ameriku ali njegove posledice se osećaju i u Evropi.

NAJTOPLIJI NOVEMBAR IKADA! Temperature 15 stepeni IZNAD PROSEKA, evo kada nam stiže zahlađenje

Po pravilu, zime u kojima se javlja El Niño donose ekstremne vremenske prilike u Evropu. Tako da bi vremenska prognoza za zimu 2018 / 2019 mogla da bude zabrinjavajuća.

Smatra se da El Niño povećava šanse za ekstremno hladnom i suvom zimom na severu Evrope, dok za jug Evrope postoje dva scenarija.

Prvi je blaga zima sa višim temperaturama od proseka ali uz puno padavina. Takva je recimo bila zima 2016.

Druga mogućnost je da zima i na jugu Evrope bude hladna, suva i veoma duga.

Naučnici se ipak slažu El Niño ukazuje da će zima 2019 biti sve samo ne normalna.

Takođe, posle zima koju je obeležio El Niño skoro uvek sledi topla sledeća godina pa bi leto 2019 moglo da bude natprosečno toplo.

Naučnici su inače zabrinuti. Do sada se smatralo da se El Niño normalno događa svakih 5 do 7 godina. A njegovo ponavljanje posle samo tri godine ukazuje na snažan uticaj klimatskim promena na vremenske prilike.

Vremenska prognoza za zimu

I domaći stručnjaci iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije ( Hidmet ) objavili su nedavno svoju dugoročnu prognozu za zimu 2019. Po njihovim procenama ova zimska sezona pred nama će biti nešto toplija od višegodišnjeg proseka, ali i vlažnija, odnosno uz više padavina.

Devojka iz Sente imala samo jedan san, a završila je kao ROB: Silovalo ju je 40 muškaraca dnevno

Takođe, se ne očekuju velike temperaturne oscilacije, što znači da će jesen biti sasvim u proseku, dok zaista hladni dani stižu u januru. Ovo ukazuje da će se po svemu sudeći ostvariti prvi scenario i da će El Ninjo imati uticaj na klimu u Evropi pa i na Balkanu i Srbiji.

Odnosno sve je izvesnije da je pred nama zima 2019. sa višim temperaturama od proseka, ali i važna odnosno sa više kiše i snega.

Čuveni britanski meteorološki servis Accuweather je upravo objavio kratku najavu svoje vremenske prognoze za zimu 2018 – 2019. Za sada je tu samo slika Evrope sa glavnim trendovima. Evo kako izgleda dugoročni trend za sezonu pred nama:

To znači da je sve izvesnije da nas u Evropi očekuje toplija i vlažnija zima 2019 sa više padavina. Što se tiče Balkana i juga Evrope prognoziraju se natprosečno visoke temperature, dok centralnu i zapadnu Evropu učekuje više padavina uz oluje.

Nevreme
Foto: Profimedia/ilustracija

Zapadna Evropa, od Britanije do Severne Francuske baš kao i deo Skandinavije će se suočiti sa rizikom od oluja tokom zime pred nama.

Ostatak zapadne i centralne Evrope može da očekuje intenzivne padavine, uz poplave i vetar koji bi čak mogli i da ugroze saobraćaj i putovanja.

Ceo jug Evrope, od Španije, Italije pa do Balkanskog poluostrva i Srbije može da očekuje natprosečno toplu temperaturu. Zanimljivo je da AccuWeather prognozira i nešto suvlju zimu 2019 u našem regionu, što se donekle razlikuje od ranijih procena koje su ukazivale na više padavina i u ovom regionu, pogotovo tokom drugog dela zime.

SKANDAL na fakultetu u Novom Sadu: Studiraju na srpskom, a neće da GOVORE SRPSKI

Procenjuje se da bi topla zima mogla da bude dobra i za ekonomiju regiona pošto će drugi Evropljani, pogotovo oni sa Severa iskoristiti povoljnu vremensku prognozu i planirati putovanja na jug tokom zimske sezone.

Sa druge strane, severoistok Evrope čeka veoma hladna zima uz puno snega. Ti frontovi hladnog vazduha bi mogli da stignu do Češke i Austrije i ipak nešto ređe do Srbije i balkanskih zemalja.

Pratite nas i na instagramu.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd