fbpx
Skip to main content
đaci

"CELA GRUPA MALIŠANA SE VRATILA POZITIVNA SA IZLETA" Dramatično u Kragujevcu, povećava se broj novozaraženih

Foto: Profimedia
Ekskurzije u jeku korone, kada beležimo i po 20.000 zaraženih dnevno, zvuče kao naučna fantastika.

Međutim, portparolka Doma zdravlja u Kragujevcu Danijela Petrović izjavila je da ih i te kako ima. Kako je navela za medije, poslednjih desetak dana broj dece koja su pozitivna veoma je porastao, a sami mališani objašnjavaju da su došli upravo sa rekreativne nastave.

- Poslednjih desetak dana međutim imamo oko 150 pregleda dnevno, a među njima oko 70 kovid pozitivne dece. Kada ih pitamo, oni sami kažu da su bili na rekreativnoj nastavi - na Goču, Zlatiboru, Rudniku… Nedavno je takođe jedna cela grupa koja je bila na rekreativnoj, nezavisno od simptoma, testirana i ispostavilo se da su svi pozitivni - ispričala je Danijela.

VAKCINA, ILI PRELEŽANA KORONA: Srpski epidemiolog razrešio dilemu, poznato koji imunitet traje duže

VAKCINA, ILI PRELEŽANA KORONA: Srpski epidemiolog razrešio dilemu, poznato koji imunitet traje duže

SMIRUJE SE SITUACIJA SA KORONOM U SRBIJI? Njujork Tajms piše: Za nedelju dana naša zemlja se sa 13. spustila na 18. mesto

SMIRUJE SE SITUACIJA SA KORONOM U SRBIJI? Njujork Tajms piše: Za nedelju dana naša zemlja se sa 13. spustila na 18. mesto

MAJKA NA TELEVIZIJI PREPOZNALA SINA KOJI JE NA ROĐENJU BIO UKRADEN: Odmah uradila DNK TEST, a onda se saznala CELA ISTINA

MAJKA NA TELEVIZIJI PREPOZNALA SINA KOJI JE NA ROĐENJU BIO UKRADEN: Odmah uradila DNK TEST, a onda se saznala CELA ISTINA

Tragom ove informacije, mediji su pitali vaspitačice u vrtićima i učiteljice u školama ima li putovanja. I dobili su potvrdan odgovor, ali i da je reč o putovanjima u privatnoj režiji, a ne o onima koja organizuju same škole i obdaništa.

- Da, deca su bila na zimovanju. Roditelji su ih vodili na Divčibare, Taru, Zlatibor... Ali, da li možete bilo koga da krivite za to. Mnogo je rizičnije kada sede u punoj učionici ili jedu u prepunoj sali za ručavanje - revoltirano poručuje učiteljica Vesna Jerotijević iz Čačka.

Kako kaže, situacija u školi je krajnje haotična. Od 27 dece, šestoro joj danas nije došlo u školu, a pravo stanje, dodaje, tek će se videti naredne nedelje.

- Poslednje što smo organizovali od putovanja bila su letovanja na početku školske godine. Od tada nismo delili anketne listiće za ekskurzije i rekreativne nastave. Bilo je nagoveštaja da će to moći u drugom polugodištu, ali za sada od toga nema ništa. Vidite koliko je zaraženih - zaključuje Vesna Jerotijević.

U vrtićima je, navode nam, situacija na ivici nemogućeg.

- Molimo roditelje da dolaze po decu ranije, jer smo na granici izdržljivosti - odmah na početku razgovora poručuje nam Suzana Lazarević, predsednica Odbora predškolaca sindikata Nezavisnost.

U mnogim vrtićima čak apeluju na roditelje da ko ne mora, ne dovodi decu, jer su vaspitačice masovno zaražene, a one koje rade snalaze se kako znaju i umeju da bi pregurale dan po dan.

- Ranije je bila praksa da idemo na zimovanja i letovanja, ali sada toga više nema. Za Beograd ne mogu da tvrdim, ali za ostatak Srbije da. Seminari, izleti, okupljanja, sve je ukinuto. Niko i ne traži da se ide. Nama je sada prioritet da se organizujemo u poslu dok je većina zaposlenih zaražena - priča Lazarević.

Međutim, u Beogradu je, kako se saznaje, jedan vrtić baš prošle nedelje organizovao izlet.

vrtić
Foto: Profimedia/ilustracija

Inače, uslove za organizovanje ekskurzija i izleta propisao je Institut za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut" 17. decembra prošle godine u dokumentu "Preporuke za izvođenje izleta, ekskurzija, zimovanja i drugih putovanja učenika i dece u predškolskim ustanovama". Tu se navodi:

- Glavni uslov za organizovanje pomenutih vannastavnih aktivnosti je da se organizuju u periodima niže učestalosti kovida 19 na teritoriji gde se ista organizuje (kumulativna incidencija za prethodnih 14 dana ispod 300 slučajeva na 100.000. stanovnika i da je trend učestalosti u opadanju).

S obzirom na to da je u poslednjih dve nedelje preko 1.000 obolelih na 100.000 u celoj Srbiji, ovaj kriterijum nije ispunjen. Pored toga, Ministarstvo prosvete je početkom školske godine školama prosledilo uputstvo da se đačka putovanja mogu izvesti samo ukoliko je škola u zelenoj zoni, kao i destinacija na koju se putuje.

Ipak, roditelji ne žele da decu zbog toga drže zatvorene. Pedijatar Milan Leković kaže da mu je poznato da deca i dalje masovno putuju sa roditeljima, odlaze na zimovanja i letovanja, ali i da je to, kako kaže, dobro za njihov imunitet.

- Deci je potreban redovan san, ishrana i kretanje. Protiv sam bilo kakve izolacije dece - izričit je Leković.

Međutim, ono što zaposleni u školama i vrtićima zameraju roditeljima nisu putovanja, već odlasci sa decom na masovna okupljanja u zatvorenom prostoru, kakve su svadbe, punoletstva i druga slavlja sa stotinama ljudi.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
23 Beograd