Skip to main content
Požarevački mir

NAJVAŽNIJI POJAM DIPLOMATIJE nastao je na tlu današnje Srbije i okupio najveće sile tog vremena!

Foto: Youtube/Printscreen/KARIĆ company family
Svetsko, a naše!

Priča počinje daleke 1699. godine, prilikom sklapanja Karlovačkog mira, kojim je okončan dugotrajni rat između Turske i Austrije.

Najvažniji pojam diplomatije i ravnopravnosti sagovornika, okrugli sto, nastao je na tlu današnje Srbije, u Sremskim Karlovcima, u kraju zvanom Švapska.

Bilo je to daleke 1699. godine, prilikom sklapanja Karlovačkog mira, kojim je okončan dugotrajni rat između Turske i Austrije.

Predstavnici Otomanskog carstva i hrišcanske alijanse, koju su činile Austrija i njene saveznice Venecija, Poljska i Rusija, uz posredovanje Engleske i Holandije, potpisali su dokument nakon 72 dana pregovaranja.

Okrugli sto
Foto: Youtube/Printscreen/Belafons

Pregovori su bili toliko naporni da je mletački poslanik tokom njih umro i njegov grob se nalazi u dvorištu kapele.

Sve delegacije su u većnicu (improvizovanu baraku), podignutu na ničijoj zemlji, ulazile istovremeno i na poseban ulaz, kako niko ne bi bio počastvovan što je ušao prvi, ili pak zapostavljen, ako bi ušao poslednji.

Otac im je bio predsednik države, majka glumica, a umrle su u najvećim mukama: Njihova smrt je najveća misterija SFRJ

Nisu mogli da se dogovore u vezi s tim ko će sesti na čelo stola, pa su pregovori odlagani dok nije napravljen okrugli sto, prvi put tu upotrebljen radi pregovora i od tada se koristi kao termin u diplomatiji.

- Današnju Kapelu Gospe od Mira u Sremskim Karlovcima podigli su, u spomen na Karlovački mir, ovdašnji katolici 1817. godine, a u protekla dva veka, kao izraz želje za mirom, o njoj brinu ljudi raznih konfesija - rekao je mesni župnik iz Karlovaca, Ivan Rajković.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd