Skip to main content
Požarevački mir

NAJVAŽNIJI POJAM DIPLOMATIJE nastao je na tlu današnje Srbije i okupio najveće sile tog vremena!

Foto: Youtube/Printscreen/KARIĆ company family
Svetsko, a naše!

Priča počinje daleke 1699. godine, prilikom sklapanja Karlovačkog mira, kojim je okončan dugotrajni rat između Turske i Austrije.

Najvažniji pojam diplomatije i ravnopravnosti sagovornika, okrugli sto, nastao je na tlu današnje Srbije, u Sremskim Karlovcima, u kraju zvanom Švapska.

Bilo je to daleke 1699. godine, prilikom sklapanja Karlovačkog mira, kojim je okončan dugotrajni rat između Turske i Austrije.

Predstavnici Otomanskog carstva i hrišcanske alijanse, koju su činile Austrija i njene saveznice Venecija, Poljska i Rusija, uz posredovanje Engleske i Holandije, potpisali su dokument nakon 72 dana pregovaranja.

Okrugli sto
Foto: Youtube/Printscreen/Belafons

Pregovori su bili toliko naporni da je mletački poslanik tokom njih umro i njegov grob se nalazi u dvorištu kapele.

Sve delegacije su u većnicu (improvizovanu baraku), podignutu na ničijoj zemlji, ulazile istovremeno i na poseban ulaz, kako niko ne bi bio počastvovan što je ušao prvi, ili pak zapostavljen, ako bi ušao poslednji.

Otac im je bio predsednik države, majka glumica, a umrle su u najvećim mukama: Njihova smrt je najveća misterija SFRJ

Nisu mogli da se dogovore u vezi s tim ko će sesti na čelo stola, pa su pregovori odlagani dok nije napravljen okrugli sto, prvi put tu upotrebljen radi pregovora i od tada se koristi kao termin u diplomatiji.

- Današnju Kapelu Gospe od Mira u Sremskim Karlovcima podigli su, u spomen na Karlovački mir, ovdašnji katolici 1817. godine, a u protekla dva veka, kao izraz želje za mirom, o njoj brinu ljudi raznih konfesija - rekao je mesni župnik iz Karlovaca, Ivan Rajković.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd