fbpx
Skip to main content
vreme

CIKLON DONOSI JAKO NEVREME! U celom regionu i Srbiji temperatura će drastično pasti, moguća čak i pojava snega

Foto: SD/ilustracija
Jesen nije stigla samo kalendarski

Danas ka nama i dalje struji relativno topao i nešto manje vlažan vazduh pa je opet, uz više sunca, tokom dana bilo veoma toplo sa temperaturama do 30 stepeni Celzijusa.

Proverite zašto je svi imaju u telefonu! Svako ko ovo koristi, rešava sve probleme jednim klikom

Proverite zašto je svi imaju u telefonu! Svako ko ovo koristi, rešava sve probleme jednim klikom

KORONA I SRBIJA: Kakva je situacija u našoj zemlji, šta na to kaže SZO, a šta domaći stručnjaci

KORONA I SRBIJA: Kakva je situacija u našoj zemlji, šta na to kaže SZO, a šta domaći stručnjaci

SARADNJA KOJA ĆE POBEDITI KORONU: Lončar sa predstavnicima udruženja "Ujedinjeni protiv kovida"

SARADNJA KOJA ĆE POBEDITI KORONU: Lončar sa predstavnicima udruženja "Ujedinjeni protiv kovida"

Prema najavama meteorologa, u petak pre podne jak hladan front će se prebaciti preko Alpa i usloviti sekundarnu ciklogenezu nad širim prostorom severnog Jadrana.

Taj ciklon će od preka posle podne pa sve do ponedeljka uveče regionu doneti jače naoblačenje, kišu, grmljavinske pljuskove i osetno zahlađenje te bi na planinama preko 1600mnv u subotu uveče, a posebno u nedelju moglo biti i snega. Ovo nije ništa neobično za ovaj deo godine i ovako jako topao period zapravo predstavlja velik ekstrem.

Modeli još jako "šetaju" položaj, putanju i snagu ciklona tako da su oscilacije u količini i rasporedu kiše stalne. Čak i kod uzastopnih proračuna se totali za određena mesta menjaju i za oko 40mm ili ka većoj ili ka manjoj količini padavina u tih nekoliko dana.

Ono što za sada deluje najsigurnije jesu obilne padavine duž većeg dela primorja i njegovog planinskig zaleđa gde će se do utorka nakupiti između 100mm i 200mm taloga. Ovo su vrlo visoki padavinski totali i konačno će se nad većim delom ovog prostora prekinuti višemesečna suša.

Što se tiče kontintalnih oblasti sve će zavisiti od tačnog položaja i putanje ciklona jer će to određivati kako će se kretati padavine.

Za sada je jasno da se padavine očekuju u petak posle podne prvo na jugozapadu i zapadu regiona, a u noći ka suboti i subotu ujutro i nad ostalim predelima.

vreme
Foto: RHMZ Printscreen

Znatno je jasnija situacija kod zahlađenja i već u petak će na zapadu maksimum biti oko 20, dok će na istoku i dalje dostizati i oko 30 stepeni Celzijusa.

U subotu na zapadu samo oko 10 stepeni Celzijusa, posebno preko 800mnv, dok će na istoku biti do 19, a u nedelju na istoku bi moglo biti vrlo hladno uz maksimume do 11 stepeni Celzijusa.

Uz sve to vetar će u petak biti jak i vrlo jak južni, a zatim u okretanju na jak i vrlo jak severozapadni te jaku do olujnu buru duž Jadrana.

Oko utorka sledeće nedelje razvedravanje uz vrlo hladne noći i sve češću pojavu mraza preko 700mnv, dok je oko 02. oktobra moguće novo pogoršanje.

Dakle, pred nama je značajna promena vremena koja nas uvodi u jesenje karakteristike vremena, a za dan ili dva bi se količina i raspored kiše morali znati.

Za sve one koje se željni lepog jesenjeg vremena, najave su da bi posle 06. oktobra mogao uslediti period stabilnog i prijatnog, jesenjeg, vremena

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
14 Beograd