fbpx
Skip to main content
Korona virus

ČLANOVI KRIZNOG ŠTABA APELUJU: "Slobodno idite u tržni centar, ali OBAVEZNO poštujte distancu i nosite meske"

Foto: SD/Ilustracija
Tržni centri nisu problem, već nepoštovanje propisanih mera, ocenili su danas članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević i načelnik VMC Karaburma Ivo Udovičić.

Na pitanje novinara da li je normalno da se, kad imamo situaciju sa 1.500 novozaraženih, otvaraju tržni centri, Kisić Tepavčević je rekla da treba da živimo i obavljamo životne aktivnosti što normalnije, ali uz poštovanje svih mera.

Istakla je da treba da budemo ponosni na činjenicu da je otvoren tako veliki i lep tržni centar u tako teškim vremenima kad je ekonomija u potpunom sunovratu, a naša zemlja je u poziciji da tako nešto postigne.

NAJNOVIJA ODLUKA ZA SRBE! U ove dve zemlje možemo BEZ PCR TESTA

NAJNOVIJA ODLUKA ZA SRBE! U ove dve zemlje možemo BEZ PCR TESTA

ŠTA SVE ZNAMO O VAKCINI PROTIV KORONA VIRUSA? Cepivo uskoro stiže u Srbiju, poznato kada kreće masovna vakcinacija

ŠTA SVE ZNAMO O VAKCINI PROTIV KORONA VIRUSA? Cepivo uskoro stiže u Srbiju, poznato kada kreće masovna vakcinacija

DARIJA KISIĆ UPOZORILA: "Sve više je nosilaca infekcije koji i ne znaju da su zaraženi"

DARIJA KISIĆ UPOZORILA: "Sve više je nosilaca infekcije koji i ne znaju da su zaraženi"

- Na svim mestima gde je veći broj ljudi, kao što su tržni centri, ne preporučuje se da idemo često. To se sada ne preporučuje. Treba smanjiti odlazak na koliko je neophodno da bi se obavljale životne aktivnosti što normalnije. Postoje jasne procedure kako treba da se ponašamo kad odlazimo na takva mesta i prostore - podvukla je doktorka.

Na konstataciju da je sa 300 novozaraženih dnevno sve bilo zatvoreno, Kisić Tepavčević je odgovorila da je čitav svet bio nespreman kad se virus pojavio.

- U prvom momentu je bilo najbitnije da se spreči scenario kao što smo imali u Italiji ili Španiji. Na osnovu iskustava drugih videli smo šta se dešava kad dođe do kolapsa zdravstvenog sistema i prioritet je bio sprečiti da uđe među najstarije sugrađane i da ne dođemo u situaciju da ne možemo da pružimo pomoć svima kojima je potrebna - objasnila je Kisić Tepavčević.

Ukazala je da smo sada višestruko spremniji nego tada.

Darija Kisić
Darija Kisić
Foto: Srbija Danas

- Nadamo se da nećemo doći u situaciju da iskoristimo sav kapacitet zdravstvenog sistema. Što se tiče kapaciteta laboratorija učinili smo sve. Ali kad je reč o medicinskom osoblju ne možemo taj broj povećati jer su potrebne godine i iskustvo. Zato je sada prioritet da sačuvamo medicinske radnike koji se bore u bolnicama za naše živote i ljude na terenu koji rade danonoćno da bi sprečili dalje širenje virusa - rekla je Kisić Tepavčević.

Udovičić je kazao da bi se verovatno od njega očekivalo, s obzirom na to da je neko ko osam meseci ne izlazi sa intenzivne nege, pobornik zaključavanja, ali da nije za tako nešto.

- Idite slobodno u tržni centar, ali nosite masku i alkohol i držite distancu. Ne morate se gurati svuda gde je gužva. Privreda mora da radi. Moramo dobijati plate. Problem su ljudi koji ne poštuju propisane mere. Tu država može mnogo da uradi - uveren je Udovičić.

Ukazao je da niko u svetu nije imao veliki broj usko specijalizovanog osoblja, jer se niko nije spremao na pandemiju, koju ne pamtimo pre sto godina.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd