fbpx
Skip to main content
ruskacekva.jpg

Crkva Svete Trojice zbližava Srbe i Ruse

Foto: yoitube/printscreen/RTS
Na Kolarcu će večeras biti održan humanitarni koncert pod motom "Hvala vam za crkvu Svetog Save".

Na Kolarcu će večeras biti održan humanitarni koncert pod motom "Hvala vam za crkvu Svetog Save". Organizator je Udruženje veterana 63. Padobranske brigade. Prihod od priredbe na kojoj će nastupiti i Slobodan Trkulja i Ivana Žigon sa horom "Kosovski božuri" namenjen je obnovi Ruske crkve.

Danas je VELIKI RUSKI SVETAC! Serafim Sarovski otkrio NAJVEĆU TAJNU ŽIVOTA, i dao savete KAKO DA OČUVAMO UNUTRAŠNJI MIR

Hram Svete Trojice u beogradskom Podvorju Moskovske patrijaršije već 95 leta je bogoslužbeni centar ruske emigracije. Svetotrojička crkva pod čijim je temeljima i grumen ruske zemlje podignuta je prema projektu arhitekte Valerija Staševskog.

Obnovu svetinje, čija je statika znatno urušena u NATO bombardovanju, ali i njeno oslikavanje finansiraće naša država.

- Dobili smo blagoslov od patrijarha Moskovskog i sve Rusije gospodina Kirila da upravo umetnik koji u naše vreme ukrašava hram Svetoga Save na Vračaru, to je Nikolaj Muhin,taj umetnik će raditi freske u našem hramu -  navodi protojerej Vitalije Tarasjev, starešina hrama Svete Trojice.

Na bogosluženjima u crkvi su ne samo potomci ruskih izbeglica.

- Moj tata je u Belorusiji sveštenik i za mene je vrlo važno da imamo neku našu rusku crkvu i u Beogradu - ističe Angelina iz Belorusije koja studira u Beogradu.

Željka koja je poreklom Ruskinja a živi u Zemunu, kaže da se oseća i kao Zemunka i kao Ruskinja.

- Ne mogu se odreći te ruske duše, a isto tako ne mogu se odreći grada i zemlje u kojoj sam rođena - dodaje Željka.

Velike praznike ruski vernici veličaju sa Srbima. Tako su početak Pravoslavne nove godine obeležili zajedničkim programom.

- Naša dva naroda i ruski i srpski su jednokrvni i jednoverni narod. Sestrinske crkve i danas pokazuju da su na visini svoga zadatka. Odgovorile su sa onim što se najviše može dati a to je ljubav koju nam je Gospod usadio u naša srca. To je ljubav dečija -  kaže protojerej Nebojša Topolić, starešina crkve "Presvete Bogorodice" u Zemunu.

Program "Novogodišnja jelka" priredili su veroučitelji sa najmlađim vernicima crkve Svete Trojice na Tašmajdanu i hrama Presvete Bogorodice u Zemunu.

 

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd