fbpx
Skip to main content
Milena Radulović i Miroslav Mika Aleksić

DA LI JE OVO MOGUĆE: Ako bi Mika Aleksić sutra bio pušten da se brani sa slobode, mogao bi da nastavi normalno da radi

Foto: YouTube/PrintScreen/Pink.rs/RTS - Zvanični kanal
Dok stvari polako izlaze na videlo, zvuči gotovo neverovatno da niko nije nadležan ni za šta...

Ako bi sutra Miroslav Mika Aleksić bio pušten da se brani sa slobode, niko, po svemu sudeći, neće moći da mu zabrani da nastavi da promoviše svoj kult ličnosti u svojoj (m)učionici "Stvar srca". Niko mu neće stati na put da nastavi da govori deci da su gluperde, lenji, debeli ili da idu s*sama kroz život.

Drim-tim Mozzartovih genijalaca

Drim-tim Mozzartovih genijalaca

TUŽILAC ODBIO ZAHTEV MIKINOG BRANIOCA! Advokat Milene Radulović otkrio nove detalje sa saslušanja

TUŽILAC ODBIO ZAHTEV MIKINOG BRANIOCA! Advokat Milene Radulović otkrio nove detalje sa saslušanja

MILENA I IVA OČI U OČI SA ALEKSIĆEM: Advokat Tintor o detaljima daljeg suđenja - svaka reč se ZAPISUJE

MILENA I IVA OČI U OČI SA ALEKSIĆEM: Advokat Tintor o detaljima daljeg suđenja - svaka reč se ZAPISUJE

Redakcija "Blica" pitala je sve državne organe - ko je nadležan da kontroliše rad privatnih ustanova koje se bave obrazovanjem i vaspitavanjem dece, a registrovane su za potpuno drugu delatnost? U konkretnom slučaju, da li je iko kontrolisao rad škole glume Miroslava Aleksića, koja je više od 15 godina prijavljena kao "produkcijska kuća", a radi s decom?

Drugo, kako je moguće da nijedan državni organ Aleksićevu školu još nije zatvorio? Makar privremeno, dok se ne ispitaju optužbe za osam slučajeva silovanja i sedam polnog uznemiravanja, koji su se odvijali iza njenih vrata.

Budući da su novinari utvrdili da se i dalje održavaju časovi u Aleksićevoj školi glume "Stvar srca", redom su zvali nadležne institucije u nadi da će uspeti da raščivijaju enigmu ko je nadležan za rad ove ustanove, a u nastavku teksta slede odgovori.

Inspekcija rada: Nisu zaduženi za korisnike firme

Iz Inspektorata za rad pri Ministarstvu za rad i zapošljavanje kažu da su oni zaduženi isključivo za kontrolu radnih odnosa i oblast bezbednosti i zdravlja na radu. Ukratko, Inspekcija rada nije zadužena za korisnike usluga nekog privrednog objekta, već za zaposlene i radno angažovana lica.

- Proverili smo u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja i Miroslav Aleksić je jedini zaposlen u toj ustanovi. Kad poslodavac nema zaposlene i obavlja delatnost sam, onda to nije domen naše nadležnosti. Nama je važno da postoje zaposleni i onda se proveravaju uslovi rada - rekli su iz Inspekcije rada, i navode da u poslednjih pet godina nije bilo prijava za ovu školu u smislu inspekcijskog nadzora.

Tu se postavlja pitanje kako je Aleksić jedini zaposlen ako u školi ima više predavača, između ostalih, njegova supruga.

Miroslav Mika Aleksić
Miroslav Aleksić
Foto: Printscreen/RTS

Poreska uprava: Informacije su tajne

Novinari su upitali Poresku upravu da li je utvrdila za koju delatnost je produkcijska kuća "Stvar srca" uplaćivala porez i da li su primećene određene neregularnosti u vezi sa ovom firmom, no takve informacije ostaju tajne.

- Obaveštavamo Vas da se, shodno članu 7. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju se i čuvaju kao tajni podatak - navode iz Poreske uprave, i dodaju:

- Poreska uprava Republike Srbije utvrđuje, kontroliše i naplaćuje javne prihode i u vezi sa tim preduzima sve zakonom propisane mere iz svoje nadležnosti.

Nije u nadležnosti Ministarstva prosvete ni Ministarstva omladine

Iz Ministarstva prosvete tvrde da oni "nemaju nikakve ingerencije i ne mogu da vrše kontrolu subjekata poput škola glume, plesa, pokreta, salse..." Kako navode, ti subjekti ne obraćaju se Ministarstvu prosvete u smislu davanja bilo kakve saglasnosti za rad.

Na pitanje novinara da li Ministarstvo omladine i sporta ima bilo kakve nadležnosti za kontrolu rada ustanove koja se bavi obrazovanjem i vaspitavanjem dece, a u APR-u je registrovana kao "produkcijska kuća d.o.o", iz ovog Ministarstva kažu:

- Ministarstvo omladine i sporta saglasno članu 21. Zakona o ministarstvima, te dalje ni po osnovu Zakona o sportu, ni po osnovu Zakona o mladima, nema nadležnost nad radom pravnih lica čija je delatnost obrazovanje i vaspitanje dece. Sledstveno, ovde predmetno pravno lice ni po jednom osnovu nije subjekt nad čijim radom vrši nadzor ovaj organ.

Milena Radulović i Iva Ilinčić
Milena Radulović i Iva Ilinčić podnele su prijave protiv učitelja glume Miroslava Aleksića
Foto: Youtube printscreen/Balkan u licima-Balkan u licima

Ne mogu advokati da traže zatvaranje škole

Jedan od advokata Milene Radulović i Ive Ilinčić, Denis Bećirić, izjavio je za RTS da "misli da advokati nemaju pravo da traže zatvaranje škole".

- Ovo je individualno krivično delo koje se odnosi na samog okrivljenog. Škola nije predmet izvršenja krivičnog dela, tako da ne verujem da bismo mogli da tražimo i da bi neko usvojio tako nešto - rekao je Bećirić.

Kako kaže, lični je stav roditelja da li će decu slati tamo.

- Mislim da sud ne bi mogao da donese zabranu rada škole zbog toga što je njen vlasnik ili neko ko tamo radi uradio nešto - rekao je advokat Bećirić.

Redakcija se obratila i Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu pri Upravi Grada Beograda, s pitanjem da li je sproveden inspekcijski nadzor nad školom "Stvar srca" i da li postoji osnova da se u ovom trenutku (makar privremeno) zabrani rad ove ustanove, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Takođe, iz MUP-a, Ministarstva privrede i Ministarstva trgovine - Sektor tržišne inspekcije, rekli su da zabrana rada Aleksićeve "produkcijske kuće" nije u njihovoj nadležnosti.

Podsećanja radi, firma "Stvar srca" registrovana je 19. jula 2004, kao produkcijska kuća d. o. o., sa adresom u Ulici prote Mateje 44 na Vračaru. Dakle, nije registrovana kao škola glume.

U APR-u je prijavljena pod šifrom 5911, proizvodnja kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa. Kao zakonski zastupnik naveden je Miroslav Aleksić, a njegova supruga Biljana Mašić je član društva sa 50 odsto kapitala, čija je osnovna vrednost na dan osnivanja bila 146.559 dinara.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
15 Beograd