fbpx
Skip to main content
Mirsad Đerlek

DA LI JE ZDRAVSTVENI SISTEM PRED PUCANJEM? Dr Đerlek: Bolnice su prebukirane, ali izdržaćemo treći talas!

Foto: Printscreen/Youtube/Jutarnji Program TV HAPPY
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prokomentarisao navode da je zdravstsveni sistem pred pucanjem.

Već danima unazad svedočimo ogromnom broju zaraženih korona virusom u Srbiji, a stručnjaci upozoravaju da je pacijenata sve više da i da se bolnice pune. To je pokrenulo priču o pucanju zdravstvenog sistema, a te navode je u uključenju za TV Prva komentarisao državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

KORONAVIRUS ODLAŽE IZBOR ZA NOVOG PATRIJARHA: Ko će i kada sesti na upražnjeni tron SPC?

KORONAVIRUS ODLAŽE IZBOR ZA NOVOG PATRIJARHA: Ko će i kada sesti na upražnjeni tron SPC?

KAKO PREPOZNATI SIMPTOME KOD DECE? Dr Vukomanović apeluje da je JAKO VAŽNO da deca nauče da se čuvaju od virusa!

KAKO PREPOZNATI SIMPTOME KOD DECE? Dr Vukomanović apeluje da je JAKO VAŽNO da deca nauče da se čuvaju od virusa!

DEO NAŠE ZEMLJE U "CRVENOJ ZONI" Tri grada su u LOŠIJEM STANJU od Novog Sada - zdravstveni sistem napregnut

DEO NAŠE ZEMLJE U "CRVENOJ ZONI" Tri grada su u LOŠIJEM STANJU od Novog Sada - zdravstveni sistem napregnut

- Evidentno je da u poslednjih sedam-osam dana situacija u celoj Srbiji je teška i neizvesna, imamo povećan broj novoobolelih, pacijenata na respiratorima. Međutim, mi ćemo sve učiniti da stabilizujemo situaciju i nadam se da ćemo u narednih nekoliko dana usporiti širenje virusa u celoj zemlji. Najkritičniji u ovom trenutku su najveći gradovi, kao što su Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš. S obzirom da se nalazimo u piku trećeg talsa, za očekivati je da imamo ovako alarmantne i zabrinjavajuće cifre.

On je istakao da je u našoj zemlji trenutno 246 zaraženih zdravstvenih radnika, od kojih je 60 na lečenju, a zatim je govorio i o stanju i izdržljivosti zdravstvenog sistema.

- Zdravstveni sistem je i dalje vrlo čvrst i spreman da odgovori najtežem izazovu trećeg talasa. U zdravstvenom sistemu imamo mnogo heroja, mnogo boraca koji su spremni na jedan dostojanstven način, pokazujući veliku profesionalnost i privrženost pacijentima da se bore, da pokažu koliko vole svoju državu i pacijente, za razliku od pojedinaca koji priželjkuju pad zdravstvenog sistema.

Koronavirus
Tanjug/​Sava Radovanović

Dr Đerlek je rekao da je trenutno u kovid sistemu 25.000 zdravstvenih radnika, od ukupno 120.000, odnosno jedna šestina.

- Što se tiče kapacieteta, država je učinila mnogo u poslednjih šest ili osam meseci izgrađujući i proširujući bolničke kapacietet, obezbedila je sve lekove opremu, sve ono što je potrebno da zbrinemo kovid pacijente. Spremni smo da izdržimo i ovaj treći talas - podvukao je.

Državni sekretar napomenuo je da su bolnice u Beogradu trenutno prebukirane, ali to ne znači da su pacijenti prepušteni sami sebi.

- U ovom trenutku jeste da su bolnice u Beogradu prebukirane, ali osnovni cilj nam je da obezbedimo krevet za lečenje, da li će to biti u okolini Beograda ili u unutrašnjosti, svejedno je. Mislim da radimo pravu stvar za naše pacijente i uspevamo da obezbedimo sve pacijente koji su za hospitalizaciju u nekoj drugoj bolnici, mada se na dnevnom nivou trudimo da obezbedimo i što više mesta u Beogradu - zaključio je.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd