fbpx
Skip to main content
Koronavirus, respirator

DA LI KORONA OSTAVLJA POSLEDICE NA MOZAK? Ljudi koji su preležali imaju ozbiljne posledice, među njima je i moždani udar

Foto: Profimedia
Analiza Univerziteta Oksford utvrdila je da se kod određenog broja pacijenata javljaju neko psihijatrijsko ili neurološko oboljenje, kao i kardiovaskularni problemi u mozgu!

U prvih šest meseci nakon što su preležale kovid 19 kod jedne od osam osoba prvi put se dijagnostikuje neki psihijatrijski ili neurološki poremećaj, poput moždanog udara, akutnog krvarenja u lobanji ili mozgu, demencije...

NOVA PREPORUKA VLADE! Odlažu se sva putovanja van Evrope do 15. aprila!

NOVA PREPORUKA VLADE! Odlažu se sva putovanja van Evrope do 15. aprila!

DA LI JE VAKCINA EFIKASNA ZA STARIJE OD 65 GODINA? Oglasila se AstraZeneka!

DA LI JE VAKCINA EFIKASNA ZA STARIJE OD 65 GODINA? Oglasila se AstraZeneka!

OD DANAS PCR TEST ZA ULAZAK U JOŠ JEDNU ZEMLJU: Mera važi za sve srpske državljane starije od dve godine!

OD DANAS PCR TEST ZA ULAZAK U JOŠ JEDNU ZEMLJU: Mera važi za sve srpske državljane starije od dve godine!

Analiza koju je predvodio Maks Taket sa odeljenja za psihijatriju Univerziteta Oksford utvrdila je da se kod jednog od osam pacijenata, koji preleže kovid 19, u prvih šest meseci nakon ozdravljenja prvi put dijagnostikuje neko psihijatrijsko ili neurološko oboljenje.

Studija, kojoj tek predstoji kolegijalna provera, jedan je u nizu dokaza da psihološki stres koji dolazi sa kovidom 19 ne može da se ignoriše. Osim toga, rezultat je bio još gori (jedan od tri pacijenta) kada su istraživači uključili i pacijente sa istorijom psihijatrijskih ili neuroloških oboljenja.

Britanski stručnjaci su koristili zdravstvene kartone da ocene 236.379 hospitalizovanih i nehospitalizovanih pacijenata u SAD, kojima je potvrđena dijagnoza kovida 19 i uporedili ih sa grupom pacijenata kojima su dijagnostikovani grip i druga respiratorna oboljenja između 20. januara i 13. decembra 2020. godine.

U analizi, koja je uzimala u obzir poznate faktore rizika - uzrast, pol, rasu, postojeća fizička i mentalna stanja i socio-ekonomski položaj, utvrđeno je da je incidenca neuroloških i psihijatrijskih oboljenja posle kovida 19 čak 33,6 odsto. Od toga, 13 odsto osoba nije imalo nikakvu istoriju takvih oboljenja, prenosi RTS.

Oboljenja koja pogađaju post-kovid pacijente najčešće su moždani udar, akutno krvarenje u lobanji ili mozgu, demencija i psihijatrijski poremećaji. Najnovija studija podržava podatke ranijih istraživanja koja su pokazala da se kod jedne od pet osoba u prvih tri meseca nakon što su preležale kovid 19 dijagnostikuje neki psihijatrijski poremećaj.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd