fbpx
Skip to main content
Srđa Janković

DA LI MOŽEMO DA SE NADAMO NORMALNOM LETU? Dr Janković dao optimističan odgovor, sve zavisi od nekoliko činilaca

Foto: YoutubePrintscreen/Nova S
Kako bismo izbegli nove talase i širenje virusa, na ovo moramo obratiti pažnju.

Imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković rekao je da možda možemo da se nadamo "normalnom" letu ako poštujemo mere i vakcinišemo se, a otkrio je i šta smatra trenutno najvećim izazovom u toj proceduri.

Trenutak kada ćemo iskoreniti koronu je daleko, brojke jesu bolje ali to ne znači da bi trebalo da se opustimo, rekao je on u Jutarnjem programu RTS-a.

"MOŽEMO SE ZARAZITI IZMEĐU DVE DOZE" Dr Đerlek objasnio: Šta ako ne znamo da imamo kovid, a primimo cepivo

"MOŽEMO SE ZARAZITI IZMEĐU DVE DOZE" Dr Đerlek objasnio: Šta ako ne znamo da imamo kovid, a primimo cepivo

NAKON SKORO TRI MESECA: KBC Zvezdara konačno izlazi iz crvene zone, prelazi u non-kovid režim

NAKON SKORO TRI MESECA: KBC Zvezdara konačno izlazi iz crvene zone, prelazi u non-kovid režim

SRBIJA NIKAD JAČA! Stižu pohvale sa svih strana: Naša zemlja postala je epicentar svih dešavanja u regionu

SRBIJA NIKAD JAČA! Stižu pohvale sa svih strana: Naša zemlja postala je epicentar svih dešavanja u regionu

- Teško je proceniti, ali naravno da će vakcinacija ubrzati poboljšanje koje bi tek trebalo da se desi. Brojke su povoljnije nego krajem 2020, ali su i dalje visoke i sve mere moramo rigorozno sprovoditi - rekao je on.

Svi se nadamo "normalnom letu", a dr Janković kaže da je ono moguće ako se fokusiramo na mere zaštite koje sami možemo primeniti.

- To jeste mogućnost, ali je teško predviđati jer činilaca ima mnogo, a mi bi trebalo da se posvetimo činiocima koji zavise od nas samih - rekao je on.

Da li vakcine štite i od novog soja?

Imunolog Srđa Janković
Imunolog Srđa Janković
Foto: YoutubePrintscreen/Novo Jutro

- Nema dokaza da bilo koji od podtipova ne reaguje na zaštitu, to je teorijska mogućnost ali još uvek nije potvrđena. Naučnici brinu o tome, a mere koje nas štite od starih podtipova itekako nas štite i od novih, tu ništa ne bi trebalo da se menja - rekao je on.

U Srbiji je vakcinisano skoro 500.000 ljudi, za vakcinu se prijavilo više od 850.000 njih, a doktor je objasnio koliko građana bi trebalo da se vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet. 

- Ako podrazumevamo u epidemijskom smislu, prag preko kojeg virus ne može da se širi, taj zbir još uvek nije ni blizu 70 ili 80 odsto. U ovom trenutku nije najvažnije da se na to usredsredimo, već na to da zaštitimo što više života. Što se više njih vakciniše, to je više života zaštićeno i to je najvažnije. Ako udružimo vakcinaciju i dosledno sprovođenje mera, možemo sprečiti novi talas, bez toga, svakako ne - rekao je on.

Dr Janković kaže da su ga najviše iznenadile dezinformacije i pogrešna tumačenja. 

- Ja bih rekao da pored brojnih tehničkih i naučnih izazova, komunikacija predstavlja izazov. Dezinformacije, pogrešna tumačenja, ne mislim tu samo na one koji su protiv vakcina iz nekih svojih razloga, već i na ljude koji su možda zbunjeni. Svi moramo da znamo koji su realni činioci od kojih uspeh zavisi, i šta nam je činiti - rekao je dr Janković.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd