fbpx
Skip to main content
korona virus

DA LI NAM PRETI KATASTROFA ILI SMIRIVANJE SITUACIJE? Hitno se oglasio dr Kon nakon novih ALARMANTNIH BROJKI

Foto: SD ilustracija/ SrbijaDanas
Kon napominje da je situacija u Beogradu "katastrofalna", da se primećuje da se zaustavio rast novozaraženih, ali na veoma visokom nivou - oko 2.000 dnevno.

Epidemiolog i član Kriznog štaba, doktor Predrag Kon, izjavio je danas da nam smirivanje trenutne epidemiološke situacije, koja nije na zavidnom nivou, predstoji za dve nedelje.

"TREBA NAM TVOJA LJUBAV" Dirljiv status dr Kona oduševio korisnike Fejsbuka (FOTO)

"TREBA NAM TVOJA LJUBAV" Dirljiv status dr Kona oduševio korisnike Fejsbuka (FOTO)

SVETLO NA KRAJU TUNELA! Srpski naučnik poručuje da je imunitet na koronu trajan, njegove reči ulivaju nadu!

SVETLO NA KRAJU TUNELA! Srpski naučnik poručuje da je imunitet na koronu trajan, njegove reči ulivaju nadu!

KOMEMORACIJA I SAHRANA PREMINULOG NOVINARA SUTRA: Miloš će biti upamćen po nekoliko stvari

KOMEMORACIJA I SAHRANA PREMINULOG NOVINARA SUTRA: Miloš će biti upamćen po nekoliko stvari

Smirivanje situacije očekuje se tek za dve nedelje, procenjuje dr Predrag Kon i ukazuje da će se do tada, na žalost, bolnice puniti, i rasti broj novozaraženih.

U ostatku Srbije situacija je vanredna, a posebno se pogoršava u Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu.

- Broj novozaraženih je skočio sa 6.840 na preko 7.500, što je povećanje za više od 10 odsto u danu. Ako znamo da je trenutna smrtnost oko jedan odsto, onda je jasno od tih 7.500 ljudi, 75 će tragično završiti. Dakle, u perspektivi očekujemo povećanje broja umrlih - naveo je Kon.

On je rekao da se u ovom trećem talasu direktno može videti kako bi Srbija prošla na početku epidemije (u martu) da nije bilo zatvaranja i vanrednog stanja.

Mere koje su donete sigurno daju rezultate, i da nisu preduzete brojke bi, ističe on, bile još gore, ali je očigledno da nisu dovoljne.

Kako kaže medicinski deo Kriznog štaba predložio je 20. novembra drastičnije mere, a to je da se skrati radno vreme do 17.00 sati svih objekata koji obavljaju uslužne delatnosti (frizeri, kozmetičari...), osim prehrambenih prodavnica.

Taj predlog je, kaže, "na čekanju".

konferencija
Predrag Kon
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Ne može, kaže, da bude protiv procena i odluka vlade, jer je deo Kriznog štaba:

- Ako sam protiv, onda moram da izađem iz Kriznog štaba, što smatram dezerterstvom u ovoj situaciji.

Procenjeno je, ističe, da je to što je do sad urađeno najbolje u ovoj situciji.

- Dobro, idemo dalje. S tim što svaki građanin, stanovnik može da doprinese, a maska jeste barijera za virus - naveo je on.

Upitan na šta je konkretno mislio kada je rekao da su mere koje su već uvedene zakasnele, Kon je rekao da su lekari iz Kriznog štaba 6. novembra, kada je broj novozaraženih na dnevnom nivou bio daleko manji, prvi put tražili da se radno vreme za uslužne delatnosti skrati do 18 sati.

- Zakasnile su, dakle, sa našeg, medicinskog aspekta - kaže Kon.

Međuti, dodaje, oni koji prate ekonomiju kažu: "Svaki dan je važan, što duže da izdržimo...Propašćemo ako te mere uvedemo".

- To su takođe argumenti - objašnjava Kon, ali ukazuje da je, kada neko gleda ukupnu odluku, a onda to veže samo za medicinski deo Kriznog štaba, onda je to "kratko rečeno - bezobrazluk".

Ističe da je svaki pojedinac medicinskog dela Kriznog štaba izgradio svoju karijeru i apsolutno im ništa ne znači da "sede" u Kriznom štabu, da oni ne učestvuju u vlasti već da rade svoj posao najbolje što znaju kako bi pomogli u ovom teškom vremenu, a da se nalaze na udaru "i sa jedne i sa druge strane".

Podvlači da je Krizni štab napravljen da funkcioniše kao telo, kao pomoć državi, a ne da bude oponent državi i da mu je žao ako ima onih koji to nisu razumeli.

Srbija
Srbija
Foto: Profimedia

Unutar struke, tvrdi, ne postoje podele:

- Izmišljeno se govori o nekoj podeli u okviru same struke. To ne postoji. Nama je ovde protivnik virus. Nikakve podele ne dolaze u obzir i ne prihvatam. Prihvatam sve kritike koje su realne, a odbacujem one koje su nerealne - rekao je Kon.

Cilj svih mera, navodi, je da se spreče kontakti, a da je preporuka za starije sugrađane da se ponašaju i da razmišljaju "kao da je policijski čas".

- Sad im je dozvoljeno da prošetaju, kupe namirnice kad god žele, ali uz masku i da smanje kontakte - rekao je Kon.

Dolazak vakcine protiv virusa korona biće, kako kaže, "preokret u epidemiji".

Upitan da li će se pre vakcinisanja raditi testiranja - da li je neko zaražen i ako nema simptome ili je već preležao koronu, a da to nije ni znao i ima antitela, Kon je rekao da te vrste istraživanja neće biti, jer vakcina ni u jednom, ni u drugom slučaju ne škodi.

- Vakcina neće smetati nekom ko je preležao kovid, samo će pojačati imunitet i biće duže zaštićen - zaključio je on.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd