fbpx
Skip to main content
dr Zoran Bekić

DA LI TREBA DA STRAHUJEMO OD OMIKRONA? Dr Bekić otkrio šta ga više plaši od novog soja korone

FOTO: Youtube/Printscreen/Novo jutro
Bekić podvlači da postoji direktna korelacija između broja imunizovnaih i broja preminulih osoba.

Direktor Doma zdravlja Savski venac u Beogradu i koordinator punktova za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i tržnim centrima "Galerija" i "Ušće" Zoran Bekić rekao je da epidemiološka situacija jeste bolja, a školski raspust i kovid propusnice daju efekte.

LEKARI U SRBIJI PREKLINJU GRAĐANE: Pomozite da ostanemo u nekovid režimu, poštujte MERE - KBC Zvezdara izašla iz crvene zone

LEKARI U SRBIJI PREKLINJU GRAĐANE: Pomozite da ostanemo u nekovid režimu, poštujte MERE - KBC Zvezdara izašla iz crvene zone

DIREKTOR RHMZ OBJAVIO NAJTAČNIJU PROGNOZU: Ove nedelje stiže nam SNEG

DIREKTOR RHMZ OBJAVIO NAJTAČNIJU PROGNOZU: Ove nedelje stiže nam SNEG

KBC "ZVEZDARA" IZLAZI IZ CRVENE ZONE: Dr Svorcan izneo sjajne vesti, ali i ozbiljan apel svim građanima

KBC "ZVEZDARA" IZLAZI IZ CRVENE ZONE: Dr Svorcan izneo sjajne vesti, ali i ozbiljan apel svim građanima

- Ako pogledamo kraj oktobra kada smo imali dnevno inficiranih između 6.000 i 7.000 - sada je taj broj između 2.000 i 2.500, manji je pritisak na kovid bolnice i kovid ambulante - rekao je Bekić.

Prema njegovim rečima, sada je stvar bolja nego što je bila.

- U Domu zdravlja Savski venac krajem oktobra bilo je između 400 i 500 pregleda dnevno, a sada je između 200 i 250, vikendom manje. Veliki je broj preminulih. Sada je vreme kada je bolja epidemiološka situacija da ubrzamo imunizaciju - kaže Bekić.

Ako se u evropskim državama javlja peti talas i pojava omikrona, ne možemo očekivati ništa bolje ako ostanemo na ovom stepenu imunizacije, poručuje dr Bekić. Izneo je podatak da je na Beogradskom sajmu i svim punktovima koji su u okviru Doma zdravlja Savski venac manje interesovanje za imunizaciju poslednjih dana, čim pada broj novozaraženih osoba pada i interesovanje za imunizaciju. Imunizuje se dnevno prvim dozama izumeđu 2.000 i 3.600 osoba, drugim dozama između 3.500 i 5.000, trećim dozama između 15.000 i 23.000 osoba - dnevno 25.000 do 28.000 imunizovnaih osoba.

- Krajem oktobra dnevno smo aplikovali između 35.000. i 45.000 doza, prve doze su bile duplo veće, između 4.500 i 6.5000 - opet se opuštamo i puštamo da korona preuzme inicijativu koja nas je svaki put skupo koštala - kaže Bekić.

Vakcinacija
Vakcinacija
Foto: Profimedia

Bekić podvlači da postoji direktna korelacija između broja imunizovnaih i broja preminulih osoba. Države koje imaju visok procenat inunizacije, kao Portugalija ili Danska, preko 85 odsto, broj preminulih lica je mali, dvoje, troje preminulih. Prema njegovim rečima, ako pogledamo Rumuniju i Bugarsku, gde je stepen imunizacije nešto više od 30 odsto, stanje je katastrofalno, veliki je broj umrlih osoba.

- Kod nas je procenat imunizovanih nešto više od 58 odsto, to je iz ugla kolektivnog imuniteta malo i nećemo ništa postići ako stanemo sada, a usporili smo - rekao je Bekić.

Bekić kaže da više strahuje od opuštanja tokom slava nego od omikrona. On se, kako kaže, pojavio i vremenom će stići kod nas.

Govoreći o deci i korona virusu, Bekić ističe da je stanje bolje, škole rade klasično, ali ukazuje da je potreban oprez, pred raspust u Domu zdravlja Savski venac dnevno je bilo između 15 i 25 pozitivne dece, sada je do dvoje dece pozitivno. Dodaje da su deca prenosioci virusa, sve su teže kliničke slike kod dece. U uzrastu od 12 do 17 imunizovnao je 3,34 posto.

- Malo je i zato ćemo pratiti brojeve u školama i videćemo šta se dešava u ambulantama - da li će se preći na kombinovani model ili produžetak zimskog raspusta što je u ovom stanju neophodno - kaže Bekić, pa napominje: "Vakcine su bezbedne i štite naše zdravlje".

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-2 Beograd