fbpx
Skip to main content
Doktorka Gligić

DA LI VAKCINA PROTIV KORONE DAJE DOŽIVOTNI IMUNITET? Doktorka Gligić otkrila do sada nepoznate detalje!

Foto: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Balkans
Sve farmaceutske kompanije koje su ušle u trku za proizvodnju vakcine protiv virusa korona prave vakcinu po istom principu

Sve farmaceutske kompanije koje su ušle u trku za proizvodnju vakcine protiv virusa korona, prave ih tako da su "nosači" cepiva bezazleni adenovirusi u koje je ugrađeno parče RNK virusa korona koji je trenutno u cirkulaciji( SARS-CoV-2) a koji je zadužen za stvaranje antitela, kaže virusolog Ana Gligić.

NAJNOVIJI PODACI! Još 7.919 pozitivnih, preminulo 52 osobe, za 14 dana sledi promena

NAJNOVIJI PODACI! Još 7.919 pozitivnih, preminulo 52 osobe, za 14 dana sledi promena

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA SRBIJE: U prestonici alarmantno, bukte žarišta i u ostalim domaćim metropolama!

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA SRBIJE: U prestonici alarmantno, bukte žarišta i u ostalim domaćim metropolama!

MASOVNA IMUNIZACIJA ZA 20 DANA: Vakcinacija protiv korone od 11. decembra!

MASOVNA IMUNIZACIJA ZA 20 DANA: Vakcinacija protiv korone od 11. decembra!

Ona kaže da su po tom principu napravljene sve vakcine koje pretenduju da u uđu u masovnu upotrebu, među njima i kineska, ruska "Sputnik V", Fajzerova,oksfordsaka AstraZeneca i druge.

Gligić je pojasnila da je tako napravljena vakcina ne iziskuje dugotrajna ispitivanja, da daje kratkotrajan imunitet do dve godine, ali da je to dovoljno da se zaustavi epidemija i pandemija.

- Ove ''brzometne vakcine'' se prave na nosaču i to tako što se u neki bezazlen virus, ovog puta su to adenovirusi, ugradi parče ribonukleinske kiseline (RNK) virusa korona koji je trenutno u cirkulaciji. Ugradi se samo onaj deo RNK koji je odgovoran da stimuliše stvaranje antitela - pojasnila je ona.

Napominje da su sve farmaceutske kompanije koje su ušle u trku za proizvodnju vakcine, uzele za nosače različite adenoviruse, kojih u cirkulaciji ima stotinak i koji ne izazivaju bolest kod čoveka.

Vakcina
Vakcina
Foto: Profimedia

Ističe da je važno da tako proizvedena vakcina ne može da izazove bolest kod osobe koja je primi, jer se koristi samo parče RNK virusa korona.

Na tom principu napravljena je i ruska vakcina "Sputnik V", a Gligić navodi da Rusi osim te prave i klasičnu vakcinu koja može da da i doživotni imunitet, ali iziskuje duža istraživanja.

- Za klasičnu vakcinu uzme se agens koji koji je u cirkulaciji, što izaziva problem i obolevanje kod ljudi, i oslabi se. Mi kažemo imamo živu, oslabljenu vakcinu od agensa koji napada - navela je ona.

Oslabljena, živa vakcina, kako kaže, mora biti dobro proverena jer može da izazove bolest.

Vakcina
Foto: Profimedia

Osim oslabljene žive vakcine Rusi su počeli i proizvodnju takozvane "mrtve vakcine", gde se razmnoži agens koji je u cirkulaciji, u ovom slučaju virus korona, a zatim se ubije hemijskim sredstvima i tako proizvodi vakcina.

- Vakcine proizvedene od pravog agensa koji napada, a koji se oslabi daju dugotrajan imunitet. Može da da i doživotni imunitet - navela je ona.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd