Skip to main content
hrast

Da može da govori, šta bi ispričao? OVO JE najstariji hrast u Srbiji i krije NEVEROVATNU priču iz BOMBARDOVANJA

Foto: Youtube/Printscreen/Megafon
Hrast-blizanac onog čuvenog iz Savinca, šest vekova starog a posečenog jer se isprečio na trasi koridora 11, raste u blizini Kraljeva

Za mnoge narode, pa i za Srbe, drvo je bilo stan božanstva. Drvo po tim verovanjima ima dušu ili je neka duša u njemu. Ta verovanja su prenošena sa predaka na potomke.

OPREZ! Zbog mraza i poledice na putevima budite PAŽLJIVI, teretnjaci čekaju VIŠE SATI na izlazu iz zemlje

Za hrast se verovalo da je izuzetno srećno drvo u čijoj se krošnji povremeno skupljaju dobre vile. Verovalo se da će onaj ko ih poseče umreti ili će mu se desiti neko zlo. Šume hrasta lužnjaka nekada su prekrivale veći deo Centralne Srbije, najviše u Pomoravlju.

PREKO DANA BEZ PADAVINA, UVEČE OPET SNEG! Evo kakvo nas vreme očekuje do kraja nedelje

Danas se na prste mogu pobrojati, a primerci koji su ostali su tzv. zapisi. Jedan od takvih se nalazi u blizini Kraljeva.

Da može da govori, ko zna šta bi sve ispričao hrast lužnjak, star bar četiri veka u blizini Kraljeva u selu Vraneši, na putu od Kraljeva ka Vrnjačkoj Banji. A da je neuništiv, meštani su poverovali nakon NATO bombardovanja, kada je ogromna bomba pala u njegovoj blizini.

UPOZORENJE VOZAČIMA U SRBIJI! Pljuštaće KAZNE! Ako ovo nemate na vozilu, platićete 20.000 DINARA, a možete otići i u ZATVOR!

- Mislim da ovo drvo ima možda i oko 500 godina. Još su moji stari, deda, pa onda i otac pričali da ima 400 godina, a ja sam sada stigao do devete decenije života. U vreme bombardovanja 1999. godine, u blizini hrasta pala je bomba koja je napravila krater dubine osam metara. Sa stabla je tada otpala jedna velika grana i počeo je da se suši. Ali vrlo brzo se oporavio, živnuo i evo ga i dalje ponosno stoji i prkosi vremenu - ispričao je starina Milovan Milošević (90) iz Vraneša.

Stablo hrasta lužnjaka na teritoriji opštine Vrnjačka Banja zaštićeno je zakonom zbog izuzetnih biološko-ekoloških karakteristika.

hrast
Foto: Youtube/Printscreen/Megafon

Udario sin na oca! "Tviter" ključa zbog scene u "Korenima" koja krije TUŽNU ISTINU! (FOTO)

Njegova visina je oko 28 metara, a starost procenjena na oko 400 godina. Dobrog je zdravstvenog stanja, ima široku, nisko spuštenu krošnju. Kao jedini reprezent nekadašnjih lužnjakovo-jasenovih šuma u ovom delu Srbije, stablo je zaštićeno kao spomenik prirode 3. kategorije, površine oko desetak ari.

Za stanovnike sela, hrast predstavlja kultno mesto oko koga se meštani svake godine okupljaju na Svete Trojice 11. juna i tada na deblu uklesuju krst i kite oko njega venčiće od cveća.

Aćimu i njegovim radikalima SPREMAJU VEŠALA! PREKI SUD! (FOTO)

- Ljudi su se oko njega okupljali oduvek, a pojedinima se na tom mestu i sudilo. Ništa na njemu ne sme da se seče. Od onih grana koje otpadnu, može da se naloži vatra, ali ona mora isključivo da izgori na mestu gde su pale. Za vreme Drugog svetskog rata, Nemci su nam zabranili da se oko njega okupljamo. Kada su došli partizani 1944. godine, očekivali smo da ćemo nastaviti sa običajima, ali zabrana je nastavljena - priseća se Milovan.

Po biološkim karakteristikama, lužnjak predstavlja veoma rašireno evropsko listopadno drvo koje može da dostigne visinu i do 50 metara.

ŠTA JE SADA OVO?! Novi momenat! Zoran Marjanović objavio POLUNAGE ŠOK FOTOGRAFIJE! Kome je poslao poruku? (FOTO)

Obično raste u ravnicama i dubokom vlažnom zemljištu. Nekada su ove šume zauzimale mnogo veće površine u dolinama Zapadne, Velike i Južne Morave i njihovih pritoka, ali je krčenjem šuma čovek sebi stvorio obradive površine i time ih uništio.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd