fbpx
Skip to main content
Miodrag Lazić

DA SE IME HEROJA NIKADA NE ZABORAVI! Niš se na adekvatan način zahvalio dr Lazi - podizanjem spomen ploče!

Foto: Youtube printscreen Vecernje novosti_ Profimedfia
Parastos dr Lazi, kako je bio poznat u narodu, biće održan u subotu u 12 časova na Novom groblju u Nišu

Prva godišnjica smrti dr Miodraga Lazića iz Niša, poznatog srpskog hirurga koji je preminuo u 65. godini od korona virusa, odbijajući da se povuče sa radnog mesta uprkos godinama i velikom riziku zbog pridruženih bolesti koje je imao, biće obeležena opelom na Novom groblju u Nišu i postavljanjem spomen ploče u Urgentnom centru KC Niš koji će poneti njegovo ime.

MOŽDA BI TREBALO TAKO DA BUDE U CELOJ SRBIJI? Opština poslala plakate za vakcinaciju svim građanima na kućnu adresu!

MOŽDA BI TREBALO TAKO DA BUDE U CELOJ SRBIJI? Opština poslala plakate za vakcinaciju svim građanima na kućnu adresu!

DA LI JE RAZLIČITI "KOKTEL" PROTIV KORONE OPASAN? Dr Petrović objasnio šta se dešava ako primite drugačije doze vakcine

DA LI JE RAZLIČITI "KOKTEL" PROTIV KORONE OPASAN? Dr Petrović objasnio šta se dešava ako primite drugačije doze vakcine

KONAČNO MOŽEMO U KUPOVINU, ALI POD POSEBNIM USLOVIMA! Šta će po tržnim centrima raditi a šta ne? Jedna stvar će biti OBAVEZNA

KONAČNO MOŽEMO U KUPOVINU, ALI POD POSEBNIM USLOVIMA! Šta će po tržnim centrima raditi a šta ne? Jedna stvar će biti OBAVEZNA

Parastos dr Lazi, kako je bio poznat u narodu, biće održan u subotu u 12 časova na Novom groblju u Nišu, dok je otkrivanje spomen ploče sa njegovim imenom zakazano za 14. april u Urgentnom centru u Nišu, na dan njegove smrti.

Ulica po dr Lazi

I niške gradske vlasti su se na adekvatan način zahvalile dr Lazi na svemu što je učinio za Niš i Srbiju, preimenovanjem dela Ulice Vojislava Ilića, koja prolazi ispred Kliničkog centra u Nišu. Deo te niške ulice, od Hitne pomoći, do raskrsnice sa Bulevarom dr Zorana Đinđića, ubuduće će nositi ime dr Miodraga Lazića.

- Lepo je što ga narod i dalje ne zaboravlja. Tokom cele godine, poslednjih godinu dana stalno izlaze video snimci, tekstovi, prilozi na televiziji i radiju, svugde je prisutan. Pominju ga ljudi. Ta ulica koja će da nosi njegov naziv je baš ispred Urgentnog centra ako nije čak i UC na toj adresi - kaže ćerka dr Lazića Nina Vujošević.

Kako dodaje, veterani iz Republike Srpske koji su bili prošle godine na Vidovdan na njegovom grobu, najavili su svoj dolazak na otkrivanje spomen ploče 14. aprila.

Miodrag Lazić
Miodrag Lazić
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije/Milovan Milenković

- On je pet godina u Sarajevu bio jedini hirurg za trbušnu duplju i grudni koš, a to je neko područje od preko 100.000 stanovnika - kaže ćerka dr Lazića Nina Vujošević.

Ona je najavila da će u sklopu obeležavanja prve godišnjice smrti njenog oca, biti štampana i deljena knjiga "Dnevnik ratnog hirurga" u kojoj je dr Laza opisao trenutke provedene u ratnim bolnicama od 1991. do 1996.godine u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini.

- Prema informacijama koje imam, jedna štamparija iz Niša će štampati deo tiraža koji će se deliti besplatno povodim godišnjice. Takođe, imam informacije da će jedno rusko srpsko društvo preko ambasada - ruske u Srbiji i srpske u Rusiji,štampati tiraž od 5.000 primeraka koji će se deliti besplatno. Tiraž za Rusiju će biti na ruskom - kazala je Nina Vujošević.

Dolazi 100 vetrana iz RS

Zoran Bajić, portparol Udruženja penzionisanih pripadnika vojske i vojnih veterana Srbije potvrdio je da će oko 100 boraca iz Republike Srpske doći 14. aprila u Niš kako bi odali počast dr Lazi.

- Veterani iz Republike Srpske, njih 100, doći će prvo da upale sveće na njegovom grobu, a potom će prisutvovati otkrivanju spomen ploče u Urgentnom centru koji će poneti ime "Primarijus dr Miodrag Lazić". Mi smo razgovalali sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević da ti borci koji dođu ovde nakon toga budu i vakcinisani - kaže Bajić.

U toku izrada biste

Posredstvom Udruženja penzionisanih pripadnika vojske i vojnih veterana Srbije realizuje se i projekat postavljanja biste dr Miodraga Lazića ispred KC Niš.

Miodrag Lazić
Miodrag Lazić
Foto: Youtube printscreen:Vecernje novosti/SD ilustracija

- Daleko smo otišli sa našim aktivostima kada je u pitanju postavljanje spomen biste dr Miodragu Laziću. Pozvali smo narod i prijatelje da se odazovu toj humanoj akciji i ona je polako već krenula i dala ozbiljne rezultate već u prvome danu. Akademski vajar iz Beograda je uradio model biste u glini dr Lazića a članovi porodice su dali saglasnost i potvrdili njenu autentičnost. U toku je prikupljanje donacija i dobrovoljnih priloga za finansiranje postavljanja biste. Ukupna vrednost radova će biti oko milion dinara - kaže Bajić. Detalji oko pomoći mogu se dobiti u Udruženju.

U Udruženju predlažu da, ako se sredtva sakupe na vreme, spomenik bude postavljen na dan rođenja dr Lazića 31. maja.

Smrt hirurga koja je potresla Srbiju i Republiku Srpsku

Smrt dr Lazića potresla celu Srbiju i Republiku Srpsku, gde je tokom rata od 1992. do 1996 godine spasio nebrojeno mnogo života.

Nišlije su se od dr Laze oprostile 18. aprila 2020. godine aplauzima sa svojih prozora, uz zvuke "Marša na Drinu", jer je u vreme njegove sahrane na Novom groblju važila zabrana kretanja.

Njegovo pismo, u kojem je naveo da nije želeo da se povuče, uprkos riziku koji su nosile njegove godine i zdravstveno stanje, još jednom su potvrdile veličinu ovog čoveka čije će moralne norme i ljudske kvalitete teško neko nadmašiti u dogledno vreme.

Ratni hirurg, dobrovoljac

Miodrag Lazić, rođen je u Zemunu, 31. maja 1955. godine. Bio je srpski primarijus, hirurg iknjiževnik. Bio je ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Кrajini (juni1991 - juli 1992) i Republici Srpskoj (sep. 1992 - feb. 1996), za šta ga je Patrijarh srpski Pavle odlikovao ordenom Svetog Save.

Miodrag Lazić
Miodrag Lazić
Foto: YoutubePrintscreen/RTS Program za dijasporu - Zvanični kanal

U ovom periodu je napisao autobiografsko delo "Dnevnik ratnog hirurga" (Кnin 1991 - Srpsko Sarajevo 1995). Njegov otac bio je oficir JNA, i tokomslužbe dobijaprekomandu za Niš. U Nišu dr Lazić završava gimnaziju i studije medicine. Hirurgiju je specijalizovao na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu u svojoj tridesetoj godini.

Nakon specijalizacije je godinu dana radio u Vojnoj bolnici u Nišu, a nakon toga sezapošljava na Hirurškoj klinici Кliničkog centra u Nišu. U periodu od 1991. Do 1996. je radio kao ratni hirurg dobrovoljac. Za vreme ratova devedesetih godina prošlog veka spasavao je živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

Orden mu dodelio patrijarh Pavle

Za sve što je tada učinio kao ratnihirurg-dobrovoljac Ordenom Svetog Save odlikovao ga je tadašnji srpskipatrijarh Pavle.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, radio je u ratnoj bolnici "Koran" na Palama, jedan je od osnivača ratne bolnice "Žica" u Blažuju na prvoj liniji fronta kod Sarajeva gde je tokom 40 meseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, obavio više od 3.500 operacija.

Eparhija niška odlikovala je prošle godine u junu posthumno dr Lazića ordenom Svetog Romana prvog stepena.

Vladika niški Arsenije uručio je priznanje Nini Vujošević, ćerki dr Miodraga Lazića, na ceremoniji kojoj je, osim najviših predstavnika niške lokalne samouprave, policije i vojske, prisustvovalo I oko 170 članova Udruženja "Ilidžanski borac" iz više gradova Republike Srpske kao i predstavnici Istočnog Sarajeva.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd